Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Šišons, visticamāk, turpinās vadīt LNSO

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) plāno slēgt līgumu ar līdzšinējo māksliniecisko vadītāju Karelu Marku Šišonu arī uz nākamajiem trīs gadiem, pastāstīja LNSO valdes locekle Ilze Paidere-Staķe.

Šišona trīs gadu līgums ar LNSO beidzas šā gada maijā, un Kultūras ministrija iepriekš nav devusi cerības, ka varētu atvēlēt īpašus līdzekļus Šišona algošanai arī turpmāk. Tomēr orķestra vadība radusi pārliecību, ka izdosies nepieciešamo finansējumu piesaistīt no sponsoriem, un arī pats Šišons piekritis uz tādiem noteikumiem turpināt darbu LNSO.

"Kultūras ministrijas budžetā nauda Šišonam atsevišķi nav paredzēta - ir tikai parastā galvenā diriģenta alga [1500 latu mēnesī], kas ir visos orķestros. Tajā pat laikā šī brīža kultūras ministre [Žaneta Jaunzeme-Grende] man ir devusi savu vārdu, ka viņa palīdzēs piesaistīt un atrast kādu privātu ziedotāju, sponsoru, kurš varētu garantēt Šišona palikšanu šeit. Līdz ar to es uzskatu, ka man ir dota zaļā gaisma, lai slēgtu līgumu, un es to arī darīšu," sacīja Paidere-Staķe, gan piebilstot, ka orķestris atbalstītājus pirmām kārtām meklē pats saviem spēkiem.

Sponsorus Šišona darba apmaksai LNSO meklēs gan starp pašreizējiem sadarbības partneriem, gan esot iestrādes sadarbībai ar jauniem orķestra atbalstītājiem.

Lai gan vēl nav simtprocentīgi zināms, vai visu nepieciešamo finansējumu izdosies iegūt, Šišons ir piekritis turpināt darbu ar LNSO. "Šišons ir lietas kursā. Mēs pilnīgi atklāti runājam, ka naudas nav, bet ir šāds piedāvājums, un viņš ir piekritis," teica Paidere-Staķe.

Viņa norādīja, ka orķestrim nākamā sezona jau ir faktiski saplānota ar piecām programmām Šišona vadībā.

Tiesa, vēl pirms līguma slēgšanas ar Šišonu termiņš LNSO direktores amatā beidzas pašai Paiderei-Staķei. "Man ir neformāls solījums, ka līgums tiks pagarināts, bet acīmredzot operas un citu kultūras notikumu dēļ tas fiziski nav vēl ticis sagatavots. Tajā brīdī, kad man būs pagarināts līgums, es būšu tiesīga pagarināt līgumu ar Šišonu," skaidroja LNSO valdes locekle.

Runājot par orķestra finansējumu kopumā, viņa atzina, ka tas joprojām ir nepietiekams, ko parāda arī situācija ar Šišonu, un par to ir informēta arī kultūras ministre.

Jau vēstīts, ka Šišons iepriekš publiski kritizējis Kultūras ministriju (KM) par dialoga trūkumu un nepietiekamo valsts finansējumu orķestrim, un izteicis cerību, ka jaunās valdības apstiprināšana un ministra maiņa nozīmēs arī jaunu sākumu.

Iepriekšējā kultūras ministre Sarmīte Ēlerte savulaik pauda viedokli, ka LNSO ir lielisks kolektīvs, tomēr tāds nav vienīgais, tādēļ nebūtu godīgi tam radīt kādus ekskluzīvus, ar citiem kolektīviem nesalīdzināmus noteikumus.

Šišons ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs no 2009.gada septembra. Līgums ar viņu uz īpašiem nosacījumiem tika noslēgts toreizējās kultūras ministres Helēnas Demakovas laikā.