Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā uzstāsies četri orķestri

Ikgadējā Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā, kas notiks 20.janvārī Lielajā ģildē, klausītāji varēs dzirdēt vairākus latviešu komponistu darbu pirmatskaņojumus, aģentūru BNS informēja "Latvijas Koncertu" pārstāve Rinta Bružēvica.

Koncertā skanēs Kristapa Pētersona Klarnetes koncerts "Ligeija", Ilonas Breģes Trešais Rīgas koncerts un Imanta Kalniņa "Rotāju, dancoju", kas pirmo reizi izskanēs simfoniskā orķestra instrumentālajā izvērsumā.

Lielkoncertā spēlēs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Liepājas Simfoniskais orķestris, Latvijas Nacionālās operas simfoniskais orķestris, "Sinfonietta Rīga" un Profesionālais pūtēju orķestris "Rīga".

Bružēvica pastāstīja, ka Pētersona Klarnetes koncerts "Ligeija" turpina domu dialogu ar Edgaru Alanu Po un viņa spokaino, misticisma piesātināto stāstu ar šādu nosaukumu, tādējādi turpinot 12 balsīm un sagatavotām klavierēm komponētajā skaņdarbā "Ligeija" (2009) iesākto refleksiju par gribasspēka uzvaru pār vājumu. Solo klarnetists būs Guntis Kuzma, kopā ar viņu muzicēs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris Mārtiņa Ozoliņa vadībā.

Savukārt Breģe papildinājusi pašas iesākto mūslaiku 'concerto grosso' sēriju ar nu jau Trešo Rīgas koncertu , kur solistu lomā būs "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē un čellu grupas koncertmeistare Guna Āboltiņa, muzicējot kopā ar Andra Pogas diriģēto Latvijas Nacionālās operas orķestri. Šā skaņdarba nosaukums ir "Teātris", un tas veltīts pirmā Rīgas pilsētas teātra 230.jubilejai, kas tiks atzīmēta šogad.

Kalniņa svītas "Rotāju, dancoju" kamerversija pirmoreiz izskanēja pērn maijā komponista 70.dzimšanas dienai veltītajā koncertā Spīķeru koncertzālē. Tagad to varēs dzirdēt simfoniskā orķestra instrumentālajā izvērsumā. Kalniņa svītas pirmatskaņojums uzticēts Liepājas Simfoniskajam orķestrim un tā galvenajam diriģentam Atvaram Lakstīgalam.

Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" Šnē vadībā piedalīsies lielkoncertā, spēlējot skaņdarbu, kas 2008.gadā ieguva Lielo mūzikas balvu kā gada jaundarbs – Vācijā dzīvojošā mistiķa Gustava Fridrihsona "Chiaroscuro" (latviski – "Gaismēnas").

Pirmoreiz Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā piedalīsies Profesionālais pūtēju orķestris "Rīga", kuru diriģēs tā mākslinieciskais vadītājs Mārtiņš Ozoliņš. Orķestra izpildījumā skanēs Andra Dzenīša opuss "Drone", kura pirmatskaņojums notika 2010.gada rudenī.

Izklaide

Līdz ar rudens sākumu mūziķis Ralfs Eilands, kā arī radio, TV šovu vadītājs un improvizators Kaspars Breidaks, kuri kopā pazīstami kā komiķu apvienība “Mēs Jūs Mīlam”, aicina uz savu jaunāko izrādi “Mēs Jūs Mīlam: Beigas”.