LNSO galvenā diriģenta postenis – zem jautājuma zīmes

Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim (LNSO) nākamsezon, iespējams, vairs nebūs galvenā diriģenta, jo vēl aizvien nav skaidrības par šim mērķim atvēlēto finansējumu nākamā gada valsts budžetā, pirmdien žurnālistiem atzina LNSO valdes locekle Ilze Paidere-Staķe.

LNSO galvenajam diriģentam Karelam Markam Šišonam ar orķestri nākamā gada jūnijā beidzas līgums, un pašlaik nav skaidrs, vai šī sadarbība turpināsies.

"Mēs šim jautājumam esam veltījuši daudz laika un pūļu, rakstot daudzas vēstules un ejot uz pārrunām ar Kultūras ministriju (KM). Tādi diriģenti kā Karels Marks Šišons plāno savu darbību divus, trīs, pat piecus gadus uz priekšu, un Šišonam būtu svarīgi to zināt arī tīri praktisku apsvērumu dēļ. Taču skaidrība par nākamā gada budžetu, visticamāk, būs tikai uz gada beigām," sacīja Paidere-Staķe.

Viņa atgādināja, ka triju gadu līgums ar Šišonu 2009.gadā noslēgts ar toreizējo kultūras ministri Helēnu Demakovu, kad sākušās pirmās reformas orķestrī un tapis skaidrs, ka nepieciešams starptautiska līmeņa diriģents, lai uzlabotu orķestra skanējuma kvalitāti. Piešķirti līdzekļi Šišona algošanai, taču rudenī tie tikpat ātri nogriezti, un katru gadu LNSO bijis no jauna jāizcīna atalgojums orķestra mākslinieciskajam vadītājam. Pašlaik nav arī skaidrības, vai KM atradīs līdzekļus Šišona atalgojumam līdz nākamā gada jūnijam.

"Runa nav tikai par Šišonu, bet par galvenā diriģenta pozīciju kā tādu – tā ir zem jautājuma zīmes," atzina Paidere-Staķe.

Iespējams, orķestrim 2012./2013.gada sezonā nebūs galvenā diriģenta, tikai vairāki viesdiriģenti. "Es negribētu dramatizēt situāciju – pasaulē ir daudz orķestru, kuros nav galvenā diriģenta. Uz vienu sezonu tas arī nebūtu nekas traģisks, tomēr, paliekot ilgstoši bez starptautiska līmeņa diriģenta, orķestris [kvalitātes ziņā] atgriezīsies turpat, kur bija," norādīja LNSO pārstāve.

Izklaide

Pie klausītājiem aizceļojis “Latvijas romantisko huligānu, dzīvesprieka un pozitīvo emociju vairotāju” (tā viņus piesaka šīs grupas PR komanda) “Crazy Dolls” jaunākais veikums -  dziesma “Koferi”.

Svarīgākais