Festivālā "Saulkrasti Jazz" šogad – dalībnieki no 14 valstīm

Festivāls "Saulkrasti Jazz", kas šogad notiks 14.reizi, koncertos un meistarklasēs no pirmdienas līdz 23.jūlijam pulcēs dalībniekus no 14 valstīm, tostarp Brazīlijas un ASV, informē festivāla mākslinieciskais direktors Tālis Gžibovskis.

Festivāla dalībnieku skaits ar katru gadu pieaug - šoreiz koncertēs 26 dažādi sastāvi, aicinot apmeklētājus uz sešiem koncertiem "Minhauzena undā" Saulkrastos, diviem bezmaksas koncertiem Rīgā pie tirdzniecības centra "Origo" un pieciem bezmaksas koncertiem Saulkrastu centrā. Festivāls pulcēs dalībniekus ne tikai no Latvijas, bet arī Brazīlijas, Kirasao, ASV, Vācijas, Lielbritānijas, Austrijas, Francijas, Luksemburgas, Beļģijas, Šveices, Norvēģijas, Zviedrijas un Baltkrievijas. Festivāla dalībnieku saraksts tapis pēc rūpīgas izpētes un izvēles.

"Pulcējoties vienuviet tik daudzu valstu spožiem talantiem, tā ir mūziķu un klausītāju iespēja komunicēt un bagātināties. Visi mūziķi turpat vien būs, viegli aizsniedzami un sastopami," sacīja Gžibovskis.

"Festivāls iezīmīgs un iecienīts ar dažādību – Saulkrastos skanēs ne vien džeza klasika, pieturoties pie žanra standartiem, bet kā vienmēr atļausim arī izpausties eksperimentos. Tā ir laba iespēja, par ko mums ir prieks un smaids sejā," viņš piebilda.

Viņš norādīja, ka Latvija un festivāla rīkotāji var lepoties ar nu jau arī starptautiski pazīstamu jauno džeza mūziķu paaudzi, kuras pārstāvji ir Rihards Zaļupe, Artis Orubs un citi.

Zaļupe, kurš "Saukrasti jazz" festivālā piedalījies jau astoņas reizes un savulaik tajā startējis vēl kā mūzikas skolas audzēknis, šogad pirmo reizi vadīs meistarklases. Viņš audzēkņiem sniegs nodarbības marimbas, kā arī dažādu Āfrikas izcelsmes ritma instrumentu spēlē, informēja mūziķis. Kopumā vairākās meistarklasēs pulcēsies dalībnieki no piecām valstīm, šogad to skaits pārsniegs simtu. Meistarklašu studentu veikumu varēs novērtēt īpašā bezmaksas koncertā festivāla noslēguma dienā 23. jūlijā plkst.12 Saulkrastu "Minhauzena undā".

Šajā pašā vietā 18. jūlijā plkst.20 uzstāsies Rīgas Doma kora skolas ansamblis, "Laura Polence Project, apvienojot mūziķus no Latvijas, Brazīlijas un Kirasao, kā arī ansamblis "Kalniņš, Pabērzs, Grunte, Orubs" no Latvijas. 19. jūlijā uzstāsies pašmāju kolektīvi "City Jazss Youth Band", "3Stick" un Ventspils Big Band", 20. jūlijā – "Sinkope" no Latvijas, Matīsa Čudara Kvartets, kurā apvienojušies mūziķi no Latvijas, Beļģijas un Luksemburgas, kā arī "Steinar Aadnekvam Quartet" ar mūziķiem no Norvēģijas un Zviedrijas.

21. jūlijā "Minhauzena undā" uzstāsies Raita Ašmaņa Jelgavas "Big Band", Sofija Bernardo (Sophie Bernado), "Sir Chac Bulay" (Francija, Vācija, Latvija), "Vein" no Šveices, bet 22. jūlijā – "Mirage Jazzz Orchestra" kopā ar dažādiem mūziķiem no Vācijas, Austrijas un ASV. Tāpat šajā vakarā uz skatuves kāps džeza ansamblis "Apple Tea" no Baltkrievijas, kurš ir viens no retajiem džeza kolektīviem no postpadomju telpas, kas ir pieprasīts un atzīts džeza mūzikas festivālos Eiropā.

Savukārt sestdien, 23. jūlijā, uz skatuves kāps meistarklašu studenti, kuri sniegs atsevišķu koncertu, bet plkst. 18 – "Rīga Retro", "Rīga Libre" no Latvijas, "David Becker Tribune" (ASV, Vācija) un brazīliešu vokāliste Simone Moreno & "Os Laurinhos" (Brazīlija, Zviedrija).

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais