Pūšaminstrumentu nozares speciālisti tiksies Rīgā

Nedēļas nogalē Rīgā, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā notiks Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūras (NKMVA) rīkotais Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju forums. Organizatori uzsver, ka šāda starpvalstu pūšaminstrumentu nozares speciālistu tikšanās notiks pirmo reizi.

Tā rīkota ne tikai tāpēc, lai dalībniekus iepazīstinātu ar kolektīvās muzicēšanas tradīcijām Lietuvā, Latvijā un Igaunijā, bet kopīgās diskusijās un pieredzes apmaiņā rastu idejas un ierosinājumus žanra pastāvēšanai un attīstībai visās tā izpausmēs – mūzikas skolās, vispārizglītojošās skolās, mūzikas pulciņos un amatieru orķestros. Šā brīža grūtajā un nestabilajā finanšu situācijā tie ir pat ļoti aktuāli jautājumi.

Forums tiks atklāts sestdien pulksten 11 Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē ar latviešu mūzikas koncertu, kurā piedalīsies Latvijas Universitātes pūtēju orķestris diriģentu Jāņa Puriņa un Gunta Kumačeva vadībā. Pēc tam notiks orķestru diriģentu tikšanās, diskusijas tēma ir Pūtēju orķestri Igaunijas, Lietuvas un Latvijas amatieru mākslas kolektīvu vidū. Savukārt ansambļu vadītāji runās par kolektīvo muzicēšanu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas mūzikas skolās.

Šo divu dienu laikā notiks arī vairākas meistarklases gan pūtēju orķestru diriģentiem, gan ansambļu vadītājiem. Būs apskatāma mūzikas instrumentu izstāde, kurā piedalīsies Lietuvas, Latvijas un Igaunijas mūzikas instrumentu veikali, kā arī pūtēju orķestru nošu izstāde – tajā savus izdevumus pūtēju orķestriem prezentēs NKMVA, kā arī lietuviešu un igauņu kolēģi.

Protams, tiek rīkoti arī vairāki koncerti, un būtiski piebilst, ka visos ieeja būs bezmaksas. Foruma pirmā diena izskanēs ar lietuviešu mūzikas koncertu pulksten 19 Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē, kurā piedalīsies pūtēju orķestris Fanfara, diriģentu Jāņa Grahoļska (Latvija) un Tadas Sileika (Lietuva) vadībā. Svētdien jau foruma noslēgumā igauņu mūziku diriģentu Haralda Bārzdiņa (Latvija) un Hando Poldmaes (Igaunija) vadībā turpat Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē pulksten 14 atskaņos jauniešu pūtēju orķestris Auseklītis.

Par vietējo ansambļu muzicētprasmi pārliecināties būs iespēja divos koncertos. Pirmais notiks sestdien pulksten 17.20 J. Mediņa 1. Rīgas mūzikas skolas zālē, tajā piedalīsies skolas flautu, saksofonu un sitaminstrumentu ansambļi, kā arī Ropažu Mūzikas un mākslas skolas saksofonu kvartets. Bet 18. oktobrī pulksten 11.20 Mūzikas akadēmijas Ērģeļu zālē muzicēs Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas metālpūšaminstrumentu ansamblis, Mūzikas akadēmijas klarnešu kvartets un tubu kvartets Tuboloģija.

Izklaide

Pagājušajā nedēļā uz sava albuma “Atkal un vēl satikties” prezentāciju ar nelielu koncertu (un pat viktorīnu!) klubā “Blue House” aicināja Inese Ērmane – dziedātāja, kura tandēmā ar šeit dzīvojošo spāņu izpildītāju Havjeru Fernandesu šovasar mazliet sensacionāli uzvarēja “Latvijas Sirdsdziesmā”. Šis triumfs gan viņai droši vien līdz pat mūža beigām uzliks šlāgerdziedātājas zīmogu, lai gan Inesei ir citāds repertuārs, par ko var pārliecināties arī albumā.

Svarīgākais