Latvijas Radio koris Tenso dienās

Latvijas Radio koris piedalīsies starptautiskajā profesionālo koru apvienības Tenso dienas festivālā Amsterdamā, vienīgais no visiem dalībniekiem sniedzot solokoncertu. Tas notiks 16. oktobrī Amsterdamas Muziekgebouw aan 't IJ Lielajā zālē.

Tenso ir 2005. gadā dibināta Eiropas vadošo profesionālo koru apvienība, kuras kodolu veido Accentus (Fancija), Latvijas Radio Koris, Netherlands Chamber Choir (Nīderlande), RIAS Kammerchor (Vācija) un citi atzīti Eiropas profesionālie kolektīvi. Šogad apvienības rīkotajā festivālā, kas sāksies rīt un ilgs līdz 18. oktobrim, pirmo reizi izskanēs divu latviešu komponistu darbi.

Diriģenta Sigvarda Kļavas interpretācijā pasaules pirmatskaņojumu Amsterdamā piedzīvos komponistes Santas Ratnieces kora a cappella jaundarbs Chu dál (Kluss ūdens) par iedomātu ceļojumu no Ubsu-Nur ezera Mongolijā uz pasaulē augstāko sāls ezeru Namtso augstu Himalaju kalnos Tibetā. Pirmo reizi tiks atskaņots arī jaunākās paaudzes komponista Kristapa Pētersona darbs korim, kontrabasam, glāzēm un pudelēm Twilight Chants (Mijkrēšļa dziedājumi), kura tapšanu iedvesmojušas persiešu dzejnieka Jalal al-Din Rumi vārsmas.

Šā gada festivāla programmas galvenā tēma ir 20. gadsimta kanoni, tāpēc koncertu programmās ietverti pagājušā gadsimta ievērojamāko kora kompozīciju autoru O. Mesiāna, A. Šnitkes, A. Šēnberga, Ģ. Ligeti un A. Perta darbi. Tālab arī Latvijas Radio koris solokoncerta noslēgumā atskaņos A. Šnitkes opusu Grēksūdzes psalmi, kas tapis par godu Krievijas kristīšanas tūkstošgadei un tiek uzskatīts par vienu no svarīgākajiem pagājušā gadsimta sacerējumiem korim bez pavadījuma.

Latvijas Radio koris piedalīsies arī festivāla Galā koncertā 18. oktobrī, gan solo izpildot Pētera Vaska kompozīciju Zīles ziņa, gan kopā ar visiem festivāla dalībniekiem diriģenta Daniela Reisa vadībā atskaņojot Arnolda Šēnberga Friede auf Erden.

Festivāla Tenso dienas laikā notiks meistarklases jaunajiem komponistiem un dziedātājiem par vokālās mūzikas atskaņošanas un rakstības iespējām, kā arī meistarklases labākajiem Nīderlandes amatieru koriem, ko vadīs britu diriģents un komponists Džeims Vuds un viens no Latvijas Radio kora vadītājiem Kaspars Putniņš. Tenso dienās

tiek arī rīkotas lekcijas un video prezentācijas par 20. gadsimta koru mūziku.

Izklaide

Pagājušajā nedēļā uz sava albuma “Atkal un vēl satikties” prezentāciju ar nelielu koncertu (un pat viktorīnu!) klubā “Blue House” aicināja Inese Ērmane – dziedātāja, kura tandēmā ar šeit dzīvojošo spāņu izpildītāju Havjeru Fernandesu šovasar mazliet sensacionāli uzvarēja “Latvijas Sirdsdziesmā”. Šis triumfs gan viņai droši vien līdz pat mūža beigām uzliks šlāgerdziedātājas zīmogu, lai gan Inesei ir citāds repertuārs, par ko var pārliecināties arī albumā.

Svarīgākais