Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Festivālu laiks turpinās: "Via Baltica" Liepājā un Kuldīgā

FESTIVĀLS Via Baltica noslēgsies augusta pēdējā sestdienā ar koncertu jūras krastā – Liepājas pludmalē pie pieminekļa bojāgājušajiem jūrniekiem un zvejniekiem. Senās uguns nakts ir akcija, kad apdzīvotās vietās ap Baltijas jūru tiek aizdegti ugunskuri, godinot jūru, kas mūs vieno © Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Jau devīto reizi Liepājā un Kuldīgā augustā norisināsies festivāls Via Baltica, apvienojot Baltijas valstu mūziķus, laikā, kad tiek pieminēta Baltijas valstu brīvībai tik nozīmīgā akcija Baltijas ceļš, kas norisinājās pirms 30 gadiem.

Festivāls Via Baltica jau devīto reizi ar mākslas starpniecību aicinās runāt par visu trīs Baltijas valstu brīvību, neatkarību un tās iegūšanas sarežģītajiem un dramatiskajiem ceļiem. Festivāls Via Baltica šogad atgādinās ne tikai būtiskus notikumus Latvijai, bet arī traģiskus notikumus Gruzijā pirms 30 gadiem. 1989. gada 9. aprīlī padomju armija vardarbīgi apspieda mierīgo neatkarības demonstrāciju Gruzijas galvaspilsētas Tbilisi centrā, nogalinot divdesmit vienu cilvēku, tostarp sievietes un jauniešus. Šī diena, ko mēdz saukt par Tbilisi slaktiņu, mūžam paliks gruzīnu prātos kā viens no traģiskākajiem un arī varonīgākajiem datumiem. Fotoizstāde Nacionālās vienotības diena - Gruzijas mierīgā cīņa par brīvību būs skatāma līdz 7. septembrim Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē.

Festivāla muzikālo programmu 16. augustā atklās apvienība Xylem TRIO - Rihards Zaļupe un brāļi Oskars un Raimonds Petrauski. Koncertā, kas notiks vēsturiskajā Liepājas Romas dārza pagalmā, skanēs Gruzijas un Baltijas valstu komponistu skaņdarbi. Festivāla turpinājumā, 17. augustā, būs flautas, čella un klavieru trio koncerts Ziedonis. Trioletas. Mūzika Kuldīgas Mākslas namā trīs izcilo mūziķu - Ditas Krenbergas, Ingas Ozolas (Sunepas) un Jura Žvikova - izpildījumā. Savukārt 21. augustā Liepājas teātra mazajā zālē koncertzālē Lielais dzintars festivāls turpināsies ar Dirty Deal Teatro izrādi-trilleri Andrievs Niedra, kas Latvijas valsts dibināšanas vēsturi atklāj no neierasta skatpunkta un aicina runāt par Latvijas neatkarības iegūšanas sarežģītajiem ceļiem. Pirms izrādes būs Liepājas Universitātes lektores, Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas nodaļas vadītājas Lindas Zulmanes vadīta diskusija Ceļš Andrieva Niedras daiļradē.

Baltijas ceļa atceres dienā, 23. augustā, Kuldīgas Sv. Katrīnas baznīcā notiks koncerts Baltijas dzintari, kurā piedalīsies ērģelniece Larisa Carjkova, Latvijā dzīvojošais lietuviešu saksofonists Arvīds Kazlausks un igauņu dziedātāja Anu Mari Ūspelda, atskaņojot Baltijas valstu komponistu skaņdarbus.

Festivāla Via Baltica programmā iekļautas arī četras jaunākās latviešu kinofilmas par valsts neatkarībai nozīmīgām personībām un notikumiem: spēlfilma Paradīze ’89, kas vēsta par četru meiteņu vasaras brīvdienām laikā, kad televīzijā sludina ārkārtas stāvokli valstī un notiek akcija Baltijas ceļš; dokumentālā filma Kamēr tu šo dzīvi spēlē - par daudzu neatkarības atgūšanas laikam nozīmīgu un populāru dziesmu autoru Mārtiņu Braunu - un nesen pirmizrādi piedzīvojusī Dzintras Gekas dokumentālā filma par izcilo latviešu mākslinieku Ilmāru Blumbergu, kā arī dokumentālā filma Dubultā dzīve. Sekss un PSRS, kas stāsta par to, ka, lai arī Padomju Savienībā drīkstēja mīlēt tikai vadoni un partiju, bērni dzima, taču sekss praktiski bija pasludināts par «neesošu».

Tradicionāli festivāls noslēgsies augusta pēdējā sestdienā (31. augustā) ar koncertu jūras krastā - Liepājas pludmalē pie pieminekļa bojāgājušajiem jūrniekiem un zvejniekiem. Senās uguns nakts ir akcija, kad apdzīvotās vietās ap Baltijas jūru tiek aizdegti ugunskuri, godinot jūru, kas mūs vieno. Šoreiz uz skatuves kāps Ņujorkas Jaunās džeza un laikmetīgās mūzikas skolas absolvente, Ellas Ficdžeraldas džeza izpildītāju balvas laureāte Arta Jēkabsone, izpildot sava debijas albuma Gaisma skaņdarbus.