Sāksies 68.Venēcijas kinofestivāls

68.Venēcijas filmu festivāla svinīgā atklāšana notiks trešdien, un festivālā par galveno balvu "Zelta lauva" sacentīsies 22 filmas.

Festivāla filmu skate tiks atklāta ar Džordža Klūnija režisētās politiskās drāmas "The Ides of March" ("Marta īdas") pasaules pirmizrādi.

Pasaules vecākā kinofestivāla 11 dienās tiks piedāvāta virkne ilgi gaidītu filmu un tajā pulcēsies pasaules kino industrijas slavenākie cilvēki.

Visvairāk gaidīto filmu vidū ir angļu rakstnieka Džona Le Karrē spiegu romāna ""Tinker, Tailor, Soldier, Spy" ("Strādnieks, drēbnieks, karavīrs, spiegs") ekranizācija, kuras režisors ir Tomass Alfredsons, bet galvenajās lomās redzams ASV kinoakadēmijas balvu "Oskars" saņēmušais Kolins Fērts.

Tāpat uz galveno balvu pretendē britu režisores Andreas Arnoldas ekranizācija Emīlijas Brontē romānam "Wuthering Heights" ("Kalnu aukas"), kā arī ASV režisores Emijas Kanānas Mannas filma "Texas Killing Fields" ("Teksasas slepkavību lauki") un ASV režisora Viljama Frīdkina filma "Killer Joe" ("Slepkavnieks Džo").

Ebreju izcelsmes poļu kinorežisors Romāns Polaņskis prezentēs savu jaunāko darbu "Carnage" ("Asinspirts"), kurā galvenajās lomās filmējusies Keita Vinsleta, Džodija Fostere un Kristofs Valcs. Tomēr pats autors festivālā nepiedalīsies, jo ASV tiek apsūdzēts par to, ka 1977.gadā viņam Losandželosā bija intīmas attiecības ar 13 gadus vecu meiteni, un izvairās doties uz valstīm, kuras viņu varētu izdot ASV.

Savukārt itāļu izcelsmes amerikāņu aktieris savā jaunākajā pilnmetrāžas filmā "Wilde Salome" ("Vailda Salome") tēlos pats sevi un valdnieku Hērodu. Filmā tiek interpretēts Oskara Vailda reiz aizliegtais un pretrunīgi vērtētais darbs "Salome".

Tiks demonstrēta arī dokumentālā filma par Ēģiptes revolūciju "Tahrir 2011" ("Atbrīvošana 2011"), kas atspoguļo iepriekšējā režīma gāšanu.

Festivāla direktors Marko Millers cer, ka Venēcijas filmu festivāla programma spēs konkurēt ar Toronto festivālu, kura norise dažas dienas pārklājas un ir lētāka alternatīva Holivudas filmu studijām.

Venēcijas kinofestivāls ir ne tikai mākslas filmu skate, bet arī priekšvēstnesis iespējamiem ASV "Oskara" balvas ieguvējiem februārī.

Izklaide

Rīgā, VEF Kultūras pilī vakar notika festivāla "Bildes" koncerts "Ielūdz "Bilžu" mūziķi un viņu bērni". Koncertā uzstājās Grigaļu ģimene, Miltiņu ģimene, Ansis un Anna Klintsoni, Križevicu ģimene, Kaukuļu ģimene, Īļu ģimene, Elviss Patriks un Ivars Pētersoni, Kalniņu ģimene, Lukass Edgars un Rolands Lappuķes, Orubu ģimene, Vjačeslavs un Alise Mitrohini, Pūču ģimene, Guntars un Henrijs Mucenieki, Ineta un Elza Marija Rudzītes, Olga Rajecka un Marija Migliniece-Lapāne, Žilinsku ģimene, Ziemeļu ģimene.

Svarīgākais