Berlīnes kinofestivālā triumfē irāņu režisors

Šā gada Berlīnes filmu festivālā galveno balvu Zelta lāci ir ieguvusi irāņu režisora Asgara Farhādī veidotā filma Naders un Simina: šķiršanās.

Filma ir stāsts par vidusšķiras irāņu ģimeni, kas mēģina pārdzīvot politisko nemieru laiku Teherānā. Naders ir kārtīgs, tomēr stūrgalvīgs cilvēks, kurš pretojas sievas vēlmei, lai ģimene emigrētu no valsts. Simina iesniedz šķiršanos, tomēr tiesa neuzskata, ka lieta ir nopietna, un pieteikumu noraida. Simina dodas atpakaļ pie vecākiem, bet vīrs savā dzīvoklī turpina rūpēties par savu tēvu, kurš sirgst ar Alcheimera slimību. Viņš nolīgst kalpotāju Razīhu, kura ir stāvoklī, un, kad Razīha tiek atlaista, viņa nokrīt pa kāpnēm, un viņas mazulis iet bojā. Razīhas karstgalvīgais un parādu mocītais vīrs mēģina Naderu iesūdzēt tiesā par slepkavību. Daudzajās morālajās situācijās, kuras stāstā veidojas cita pēc citas, režisors necenšas nostāties neviena pusē, raksta Reuters. Gluži otrādi, ikvienam varonim reizē ir taisnība un tās nav. Viņi visi ir iekrituši lepnuma un egoisma, morāles un reliģijas, naudas un goda tīklos.

Filma ir stāsts par pāra šķiršanos, tomēr tā sniedz ieskatu arī Irānas juridiskajā sistēmā, reliģiskajā konservatīvismā un plaisās starp dažādām sabiedrības šķirām. Tādējādi no stāsta viedokļa vienkāršais darbs ir izdevies morāli, sociāli un psiholoģiski sarežģīts.

Saņemot balvu, A. Farhādī sacīja, ka to velta savam ieslodzījumā esošajam kolēģim režisoram Džāfāram Panhī, kuram piespriests sešu gadu cietumsods un aizliegums 20 gadu darboties kino nozarē. Šādi viņš sodīts, jo uzņēmis filmu bez Irānas valdības atļaujas. «Šī balva ir tev,» sacīja A. Farhādī. «Ceru, ka nākamreiz tu šeit stāvēsi pats.» A. Farhādī ar iepriekšējo filmu Par Elliju pirms diviem gadiem Berlīnes festivālā bija ieguvis Sudraba lāča balvu par labāko režiju.

Balvas ieguva arī filmas aktieru ansamblis. Galveno lomu izpildītāji kopā saņēma Sudraba lāčus par labāko aktiera un aktrises darbu.

Svarīgākais