Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Neatkarīgo filmu festivāls

© Publicitātes foto

Nedēļas nogalē, no 28. februāra līdz 1. martam, tiek rīkots ASV neatkarīgo filmu festivāls (US Independent Film Festival), kurā būs iespēja izbaudīt lieliskus ASV neatkarīgā kino darbus, kas līdz šim Latvijā uz lielā ekrāna nav bijuši skatāmi.

Šā gada festivālā skatāmo filmu vienojošā tēma ir dažādība (diversity), īpaši ņemot vērā faktu, ka februāris ASV tiek atzīmēts kā melnās vēstures mēnesis (Black History Month). Festivālā tiks izrādītas sešas filmas, un ieeja uz visiem festivāla seansiem ir bez maksas. Filmas tiks izrādītas angļu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā.

Festivāla atklāšanas filma būs režisora Berija Dženkinsa veidotā drāma If Beale Street Could Talk (attēlā). Filma ir balstīta uz Džeimsa Boldvina romāna ar tādu pašu nosaukumu un stāsta par kādu jaunu sievieti (viņu atveido uzlecošā zvaigzne Kiki Leina), kura cenšas attaisnot savu nepatiesi apsūdzēto iemīļoto, kurš ir arī viņas gaidāmā bērna tēvs. Redžīna Kinga par savu darbu šajā filmā, atveidojot galvenās varones māti, tieši pirms gada saņēma Oskara balvu kā labākā otrā plāna aktrise. Festivāla pirmās dienas noslēgumā tiks izrādīta kino klasika - Džona Singltona filma Boyz n the Hood. 1991. gadā tapusī pieaugšanas drāma Boyz n the Hood stāsta par trīs draugiem, kuri pavada jaunību un cīnās par savu vietu dzīvē Losandželosas dienvidu rajonā. Filmas režisors un scenārija autors Džons Singltons, kurš pagājušajā gadā devās mūžībā, stāstam iedvesmu smēlās savā un draugu jaunības pieredzē. Filma tika nominēta divām Oskara balvām (Labākais režisors un Labākais oriģinālscenārijs), kā arī sagādāja pirmo nopietno lomu Kubam Gudingam junioram, kā arī pašu pirmo lomu reperim un aktierim Ice Cube.

29. februārī būs skatāma aktrises un režisores Olīvijas Vaildas debijas pilnmetrāžas filma, komēdija Booksmart, kas stāsta par divām labākajām draudzenēm (viņas atveido aktrises Ketlina Dīvere un Bīnija Feldstīna), kuras vidusskolas pēdējā vakarā nu ir beidzot apņēmušās kārtīgi ballēties, jo mācību laikā tam nebija vaļas. Filma tiek dēvēta par vienu no asprātīgākajām pēdējā laika vidusskolas komēdijām, kā arī bieži tiek salīdzināta ar citu vidusskolas komēdiju Superbad - tikai ar tādu atšķirību, ka šoreiz tā kārtīgi izpriecāties var meitenes. Pēc šīs filmas tiks demonstrēta Tailera Nilsona un Maikla Švarca pērn uzņemtā piedzīvojumu filma The Peanut Butter Falcon, kas stāsta par kādu jaunu vīrieti, kuram ir Dauna sindroms un kurš aizmūk no aprūpes centra, lai īstenotu savu sapni - kļūtu par profesionālu cīkstoni. The Peanut Butter Falcon iedvesmu ir smēlusies labi zināmajos Haklberija Fina piedzīvojumos, kā arī galvenās lomas atveidotāja Zaka Gotsagena pieredzē, kuru pašu allaž ir interesējusi aktiermāksla.

Festivāla noslēdzošajā dienā būs iespējams noskatīties Treja Edvarda Šulca (Krisha, It Comes at Night) veidoto ģimenes drāmu Waves, kas stāsta par kādas Dienvidfloridā dzīvojošas ģimenes pārdzīvojumiem, stāstu sadalot divās daļās - no dēla un meitas perspektīvas. Īpaši atzīmēšanas vērts ir filmas skaņu celiņš - tajā iekļauti tādi mākslinieki kā Kendriks Lamārs, A$AP Rocky, Eimija Vainhausa, Kanje Vests, Radiohead un daudzi citi. Bet īpašu nozīmi filmā spēlē Frenka Oušena sarakstītās kompozīcijas. Festivāls tiks noslēgts ar leģendārā režisora Spaika Lī tikpat leģendāro 1989. gada meistardarbu Do the Right Thing. Filma, kas pagājušogad svinēja 30 gadu jubileju, regulāri tiek iekļauta visu laiku izcilāko filmu sarakstos, un mūsdienās tā ne nieka nav zaudējusi no savas aktualitātes. Lī tika nominēts Oskaram par filmas scenāriju, un ASV Kinoakadēmijas atzinību ar nomināciju izpelnījās arī Denijs Aiello par darbu otrā plāna lomā, bet filmas skaņu celiņš ar Public Enemy izpildīto Fight the Power ir iemantojis tikpat lielu slavu kā pati filma.