Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

VĒRTS NOSKATĪTIES. Kāzas, bēres un vecpuišu balles

© Lauris Aizupietis/F64 Photo Agency

«Tas ir stāsts par trīs vīru draudzību cauri laikam,» tā savu jaunāko filmu Klases salidojums 2 pozicionē tās režisors Andrejs Ēķis. «Filmas galvenie varoņi ir tik atklāti, cik atklāts ikviens var būt ar savējiem. Kopā viņi iekuļas neiedomājamos piedzīvojumos un atbalsta cits cita trakākās idejas gan priekos, gan bēdās.»

Filma Klases salidojums 2 vēsta par trim draugiem - Nilu (viņu atveido aktieris Ainārs Ančevskis), Tomu (Juris Kaukulis) un Andri (Imants Strads). Viņu dzīve ir brīnišķīga - Toms gatavojas kāzām un ir izdevis jaunu dziesmu albumu, Nils gatavojas maratonam un ir apmierināts ar dzīvi, bet Andris ir tikai viena randiņa attālumā, lai satiktu savu mūža sievieti. Puiši nolemj rīkot Tomam vecpuišu ballīti, uz ko ierodas arī viņu labs draugs Raimonds, kura lomā iejuties Gints Grāvelis. Tomēr viss nebūt neiet tik gludi, kā plānots, - Toma albums ir izrādījies neveiksmīgs, Andra randiņš izgāžas, un Nils uzzina, ka viņu ir krāpusi sieva. Visam tam pa vidu draugiem ir jādodas uz bērēm, gan arī jāsarīko Toma vecpuišu balle un jāpaspēj uz Toma kāzām. Personīgās problēmas un ciešais laika nogrieznis ievilks draugus galvu reibinošos piedzīvojumos...

Tieši pirms gada klajā nāca režisora Andreja Ēķa un filmu Svingeri un Blēži radošās komandas veidotā komēdija Klases salidojums, un režisors atzīst, ka stāsts par trīs vīru draudzību pusgadsimta garumā un spilgtu četrdesmitgadnieku krīzi ar dažādām personiskām atklāsmēm, par kurām grūti runāt pat draugu lokā, izrādījās ļoti pieprasīts vēstījums vietējo skatītāju vidū. Tieši skatītāju milzīgā interese radījusi ideju par stāsta turpinājumu, kurā, tieši tāpat kā pirmajā filmā, lietas tiek sauktas īstajos vārdos. «Filmas otrajā daļā gaidāmi vēl atklātāki kadri, kāzas, bēres un vecpuišu balles notikumi,» sola Andrejs Ēķis. Filmas aktieru komandā ir arī jaunas sejas - aktrises Elza Gauja, Daiga Gaismiņa un Indra Burkovska.

«Katram cilvēkam ir kaut kādas problēmas, un nav neviena, kura dzīvē nav sāpīgu punktu. Ja skatītājs izlasa žurnālā vai filmā redz, ka vēl kādam dzīvē ir savas problēmas, viņš saprot, ka nav vienīgais Visumā, kuram ir dažādas ķezas un likstas. Es teiktu tā - jo tuvāk esi tautai, jo esi skatāmāks, saprotamāks un pieprasītāks,» tā režisors Andrejs Ēķis skaidro trīs draugu piedzīvojumu formulas panākumus kino vēstījumā.

Režisors daudzkārt paudis uzskatu, ka arī «mūsu laika komēdijas» ir absolūti nepieciešams produkts pašmāju kino ainā, un, ja filma Klases salidojums 2 būs skatītāju pieprasīta, taps arī tās turpinājums, sola Andrejs Ēķis. «Ilgus gadus esmu strādājis televīzijā un zinu, ka patiesībā latviešiem vajag 52 komēdijas gadā, lai katrā vīkendā varētu skatīties jaunu pašmāju komēdiju. Protams, ka komēdija ir visgrūtākais žanrs, jo nav nemaz tik viegli raisīt smieklus un ļaut cilvēkam sajusties vienkārši labi. Zinu, ka komēdiju veidotājus parasti bargi soda kritiķi, tomēr - neko nedarot, neko labu arī nevar izdarīt. Jāni Streiču uzskatu par vienu no desmit labākajiem režisoriem pasaulē un vienmēr esmu apbrīnojis viņa spēju vērot, fiksēt un analizēt savu laiku un tam raksturīgās detaļas un iezīmes, un šī spēja viņam arī nodrošinājusi meistara slavu. Mēs taču dzīvojam 2020. gadā, mums kā nācijai ir nepieciešamas arī komēdijas par šo laiku, par savu laiku.