Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

VĒRTS APMEKLĒT: Šekspīra vakars "Splendid Palace"

TIEŠRAIDĒ no Vīnes valsts opernama tiks translēta jauniestudējuma Otello pirmizrāde ar Aleksandru Antoņenko titullomā © Publicitātes foto

Kinoteātris Splendid Palace, noslēdzot 95. jubilejas sezonu, ceturtdien, 20. jūnijā, aicina uz pasākumu Vasaras nakts ar Šekspīru – tas vienlaikus notiks divās zālēs, vienā tiks demonstrēta filma Romeo+Juliet, otrā – tiešraide no Vīnes valsts opernama, kurā notiks pirmizrāde jauniestudējumam Otello ar Aleksandru Antoņenko titullomā.

Lielajā zālē tiks izrādīta Viljama Šekspīra visslavenākā darba Romeo un Džuljeta versija kino valodā, kas tiek uzskatīta par vienu no neparastākajām - režisora Baza Lurmena 1996. gadā veidotā filma Romeo + Juliet. Tajā galvenās lomas atveido Leonardo Di Kaprio un Klēra Deinsa. Klasiskā Romeo un Džuljetas mīlasstāsta darbība ir pārcelta uz 20. gadsimta 90. gadiem Veronas pludmales apkaimē. Monteku un Kapuletu ģimenes jau izsenis ir bijušas naidīgas, taču kādā ballē Romeo Monteks satiek Džuljetu Kapuletu, un abi viens otrā iemīlas. Jauniešiem sava mīlestība ir jāslēpj no pārējās pasaules, jo ģimenes šādu savienību nepieļaus… Režisors Bazs Lurmens (Moulin Rouge!, The Great Gatsby) filmā ir saglabājis Viljama Šekspīra radītos un visā pasaulē labi zināmos tekstus, taču lugas darbība ir pārcelta no 16. gadsimta Veronas pilsētas Itālijā uz 20. gadsimta 90. gadu Veronas pludmali ASV. Šeit savā starpā karo bandas, zobenus ir nomainījuši šaujamieroči, bet emocijām vēl augstāku vilni liek sist skaņu celiņš, kurā dzirdamas tajā laikā slavenās grupas Garbage, Radiohead.

Savukārt otrajā zālē būs tiešraide no Vīnes valsts opernama, kur notiks Džuzepes Verdi operas Otello jauniestudējuma pirmizrāde ar Aleksandru Antoņenko galvenajā lomā. Šis ir kārtējais šīs operas iestudējums Vīnes valsts operā, šoreiz to veido režisors Adrians Noubls un diriģents Mjonhuns Čons, galvenajās lomās Aleksandrs Antoņenko (Otello), Olga Bezsmertna (Dezdemona) un Vladislavs Suļimskis (Jago). Ar šo Džuzepes Verdi darbu Vīnes valsts operai ir īpašas attiecības - pretēji citām populārām Verdi operām Vīnes operas repertuārā Otello ienāca uzreiz pēc pasaules mēroga pirmizrādes 1888. gadā. Kopš tā laika Vīnes valsts opera Verdi pēdējo operu ir izrādījusi gandrīz 500 reižu septiņos dažādos iestudējumos. Drūmajai drāmai tagad ir sniegta vēl viena interpretācija, šoreiz skatuves režisora Adriana Noubla skatījumā, kurš operas namā ir bijis režisors arī operām Ansītis un Grietiņa un Alčīna. Interesanti, ka 1887. gadā pēc ilgāka (15 gadu) perioda Džuzepe Verdi publicēja operu Otello. Balstoties Šekspīra draudīgajā drāmā, viņš radīja ne tikai vienu no izcilākajiem, bet arī ļoti modernu operas meistardarbu. Šajā operā emocionāli savijas nevainīguma, mīlestības, greizsirdības, skaudības un dusmu noskaņas.