Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

"Splendid Palace" iespējams noskatīties Eiropas kinoakadēmijas balvai nominētās bildes

© Mateo Garrones filma Dogmens

Eiropas kinoakadēmija 15. decembrī Seviljā jau 31. reizi dalīs balvas gada labākajiem kino nozarē, līdz tam kinoteātrī Splendid Palace iespējams noskatīties vairākas balvai nominētās filmas.

Kinoteātris Splendid Palace piedāvā noskatīties četras no piecām filmām, ko Eiropas kinoakadēmija nominējusi kā gada labāko Eiropas filmu.

Itāliešu režisora Mateo Garrones filma Dogmens ir kinostāsts par «mazo cilvēku» Marčello - necilu suņu frizētavas īpašnieku, kurš no sirds mīl vienīgo meitu, satiek pat ar vietējo bandītu Simoni, kurš iebiedējis visu apkaimi. Marčello ir sapnis aizvest mīļoto meitu tālā ceļojumā, bet viņš aiz labsirdības iesaistās Simones noziedzīgajās izdarībās. Reiz tas noved līdz katastrofai. Drauga nodotais Marčello pirmoreiz mūžā sāk īstu karu.

Filma bija iekļauta 71. Kannu kinofestivāla konkursa programmā, saņēma Palmas zaru par labāko vīrieša lomu (Marčello Fonte), kā arī savs Palmas zars tika prasmīgi atlasītiem četrkājainiem māksliniekiem. Filma demonstrēta arī Toronto kinofestivālā. Gaidāmajā Eiropas kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā Dogmens figurē četrās galvenajās nominācijās - Gada labākā Eiropas filma, Labākais režisors, Labākais aktieris un Labākais scenārijs. Filma jau guvusi uzvaru nominācijās Labākais kostīmu mākslinieks un Labākais grims (uzvarētāji paziņoti 2018. gada 10. novembrī).

Alises Rorvaheres filmu Laimīgais Lācars

Piektdien Splendid Palace sāks demonstrēt itāliešu režisores Alises Rorvaheres filmu Laimīgais Lācars, kas Kannu kinofestivālā šogad novērtēta ar balvu Labākais scenārijs un 20 minūtes ilgām skatītāju ovācijām. Ārkārtīgi cilvēcīgā, aizkustinošā filma veidota kā līdzība ar atsauci uz Bībeles sižetu. Lācars - jauneklis ar skaidriem vaibstiem un labestīgu skatienu - dzīvo nomaļā Itālijas ciemā, kopā ar savu dzimtu kopj zemi, kas pieder marķīzei, kura laiku pa laikam ierodas. Reiz Lācars iepazīstas ar viņas dēlu un palīdz inscenēt viņa nolaupīšanu. Kas ir Lācars - vientiesis vai svētais? Eiropas kinoakadēmija nominējusi Laimīgo Lācaru balvai Eiropas gada labākā filma, tās veidotāju Alisi Rorvaheri - balvai Labākais režisors un Labākais scenārijs, galvenās sieviešu lomas tēlotāju Albu Rorvaheri - balvai Labākā aktrise.

Decembra sākumā Splendid Palace plānota pretrunīgi vērtētās filmas Meitene pirmizrāde. Jaunais beļģu režisors Lūkass Donts piedāvā stāstu par 15 gadus veco Laru, kura alkst kļūt par balerīnu, tomēr daba viņu apveltījusi ar zēna ķermeni. Larai balets saistīts ne vien ar puantēm, sviedriem un asinīm, bet arī ar gluži citādām ciešanām - ir jāpārveido ķermenis, lai līdzinātos meitenei. Scenārija pamatā ir reāls stāsts. 2018. gada Kannu kinofestivālā režisors Lūkass Donts saņēmis balvu Zelta kamera par labāko režisora debiju, bet galvenās lomas tēlotājs Viktors Polsters programmā Īpašais skatiens atzīts par labāko aktieri. Filma saņēmusi arī FIPRESCI balvu. Eiropas kinoakadēmiķi filmu Meitene nominējuši trīs galvenajām balvām - Labākā Eiropas filma, Gada atklājums un Labākais aktieris.

Savukārt filma Aukstais karš ir melnbaltā drāma film noir stilā, to veidojis poļu režisors Pavels Pavlikovskis (viņš pirms pieciem gadiem saņēma balvu Oskars par filmu Ida). Filmas darbība sākas pēc kara Polijas kultūras namā un risinās gan Austrumberlīnē, gan Dienvidslāvijā, gan Parīzē. Viņa ir poļu tautas kolektīva dalībniece, dziedātāja ar samtainu balsi, viņš - mūziķis, kurš Francijā jau kļuvis par savējo. Par spīti likteņa līkločiem, viņi iemīlas viens otrā. 60. gadu aukstais karš sagrauj sapņus. Viņus šķir attālums un naidīgas ideoloģijas, tomēr Zula un Viktors uztur trakās kaisles liesmu. Filma Aukstais karš ir romantiski nostalģisks mīlas ceļojums divdesmit gadu garumā. Filmas Aukstais karš veidotājs, scenārists un producents Pavels Pavlikovskis šogad Kannu kinofestivālā uzvarējis nominācijā Labākais režisors. Eiropas kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā filma Aukstais karš figurē piecās galvenajās nominācijās. Galvenās lomas tēlotāja Joanna Kuliga izvirzīta balvai Labākā aktrise, un viņas mūža mīlestības atveidotājs Tomašs Kots pretendē uz labākā aktiera godu.