Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

VĒRTS REDZĒT! Simtgades filmas arī no Lietuvas, Igaunijas un Somijas

© AFP/Scanpix

29. un 30. novembrī pulksten 18 kinoteātrī Splendid Palace tiks piedāvāta Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) konferences Vēstures poētika un politika teātrī un kino Simtgades filmu programma, ko veido četru jaunāko filmu izlase no Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Somijas.

Filmu skati 29. novembrī atklās režisora Dāvja Sīmaņa vēsturiskā filma Pelnu sanatorija (2016), kuras ir centrā ir kara notrulinātā cilvēcība Pirmā pasaules kara kontekstā. Filmas aptver notikumus 1917. gadā Kurzemē, kad kara pēdējās dienās atvaļināts vācu kara ārsts Ulrihs tiek nosūtīts uz nomaļu sanatoriju, kur ārstējas kontuzēti un mentāli traumēti kareivji.

Pēc šīs filmas būs iespējams redzēt somu režisora Anti Jusi Anila darbu Mūžīgais ceļš (Ikitie, 2017) - tas ir stāsts par jaunu arodbiedrību aktīvistu, kurš ir atgriezies Somijā pēc ilgu gadu darba Amerikā 20. gadsimta 30. gadu sākumā. Drīz vien viņš pārbēg pāri robežai padomju pusē, kur viņam piedāvā jaunu identitāti apmaiņā pret strādnieku šķiras nākotnes celšanu.

Savukārt 30. novembrī tiks demonstrēts igauņu režisores Monikas Sīmetsas kino darbs Biedrs bērns (Seltsimees laps, 2018), kas kļuvis par vienu no šī gada populārākajām filmām Igaunijā. Filma veidota pēc igauņu rakstnieces Lēlo Tungalas autobiogrāfisko romānu motīviem un attēlo sešgadīga bērna iekļaušanos 20. gadsimta 50. gadu padomju ideoloģijā.

Filmu skati noslēgs lietuviešu kino režisora Andriusa Juzena Pūču kalns (Peledu kalnas, 2017), kas pievēršas padomju spēku okupētajai Kauņai laikā no 1947. līdz 1951. gadam. Filmas galvenie varoņi nupat kā absolvējuši ģimnāziju un ir spiesti izvēlēties - vai nu ņemt rokās ieročus un cīnīties pret padomju varu, vai piemēroties tai.


http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2018/11/21/simtgades-filmas-ari-no-lietuvas-igaunijas-un-somijas