Splendid Palace festivālu sezona turpinās ar kino piedzīvojumu 10 dienu garumā

© Lauma KALNIŅA

Ar Renāra Vimbas filmas Es esmu šeit uzvaru kino Splendid Palace noslēdzies nacionālā kino festivāls Lielais Kristaps.

Septiņu dienu kino programma sniedza izsmeļošu ieskatu svaigākajā Latvijas kino veikumā, vienlaikus sagādājot mums nostalģijas pilnas atkalredzēšanās ar iemīļotā režisora Jāņa Streiča kino darbiem. Tomēr šis noslēgums ir tikai daļa no plašā rudens festivāla biruma kino Splendid Palace, kas turpinās ar Rīgas Starptautisko kino festivālu.

Šogad festivālā vairāk nekā 90 seansu festivāla astoņu programmu ietvaros. Tajā skaitā Kannu, Berlīnes, Venēcijas un citu Eiropas un pasaules festivālu pērles, Ziemeļvalstu kino, Krievijas, Baltijas jūras reģiona filmas festivāla konkursa programmā, Latvijas kino izlase, filmas visai ģimenei un bērniem, īsfilmas un pat mūzikas video.

Programmā var redzēt gan Jūenu Makgregoru un Dakotu Faningu (filmā Amerikāņu pastorāle), gan Maiklu Fasbenderu, Alīsiju Vikanderi un Reičelu Vaisu (Gaisma starp okeāniem), gan Līvu Ulmani (Ingmara Bergmana Persona), gan Roju Dipuī (Gaja Madina Aizliegtā istaba), gan Robertu Patinsonu un Liamu Kaningemu (Vadoņa bērnība), gan Marionu Kotijāru, Vensānu Kaselu un Gaspāru Ulī (Ksavjē Dolana Tas ir tikai pasaules gals), dzirdēt grupas Sigur Ros dalībnieku mūziku (filmā Izrāžu izrāde), Lorijas Andersones (Suņa sirds) un Sergeja Lozņicas (Austerlica) dokumentālās filmas, gan Tomasa Vinterberga jaunāko filmu Latvijas pirmizrādē (Komūna).

Paralēli dažādajām filmu programmām, kuras veidotas tā, lai kaut ko sev tajās varētu atrast visdažādākie kino cienītāji un pat tie sabiedrības locekļi, kuri vēl nav atklājuši šīs mākslas burvību, Riga IFF desmit dienu garumā ik dienu norisināsies pa kādai diskusijai, lekcijai, semināram un pasākumam - daži no tiem paredzēti nozares profesionāļiem un vērsti uz Latvijas kino attīstību, bet lielākā daļa pieejami jebkuram interesentam.

Programmā Riga IFF Selection, kurā festivāla ietvaros rīdziniekiem un pilsētas viesiem festivāls piedāvā novērtēt aktuālākos un svarīgākos notikumus Eiropas un pasaules kino, Latvijas pirmizrādi piedzīvos aktiera un režijas debitanta Breidija Korbeta filma Vadoņa bērnība, kas uzņemta pēc Žana Pola Sartra tāda paša nosaukuma īsstāsta (no slavenā krājuma Siena) un pēta Benito Musolīni bērnības sāpīgo pieredzi. Godalgota Venēcijas kino festivālā, šī filma pulcējusi aktierus Tomu Svītu, Liamu Kaningemu, Berenisi Bežo, Robertu Patinsonu un Steisiju Mārtinu. Jau labi zināmās režisores Andreas Arnoldas (filma Akvārijs) jaunākā lente Amerikāņu saldumiņš ir viņas atbilde Harmonija Korines lentei Neprātīgās brīvdienas - tikpat trokšņaina, nepieklājīga un mūzikas un dažādu subkultūru caurstrāvota. Programmā iekļauta arī Greznības kapsēta, ko uzņēmis viens no šā brīža oriģinālākajiem Āzijas autorkino pārstāvjiem Apičatpongs Vīrasetakuls.

Festivāla retrospekcijas un pētniecības programma In Kino Veritas šogad izceļ kinofilmas un to autorus, kas īpaši rūpējušies par ne tik ierastu naratīva izpausmju meklējumiem kino vēsturē un šodienā. Dokumentālā filma Doktora Madina 1000 acis savā ziņā ir atslēga uz visu programmu un pēta kino un stāsta nebūt ne tik pašsaprotamo savienību. Tā arī dokumentē kanādiešu autora Gaja Madina darbu Aizliegtā istaba uzņemšanas laukumā, kurā strādājuši gan Džeraldīne Čaplina, gan Udo Kīrs un Rojs Dipuī, - arī šī filma iekļauta programmā. In Kino Veritas būs skatāma arī kulta filmas 12 pērtiķi scenārija autora Krisa Markera 1962. gadā izveidotā foto filma Piestātne un multimākslinieces Lorijas Andersones jaunākā dokumentālā filma Suņa sirds (2015). Festivāls retrospektīvas ietvaros izrādīs arī Ingmara Bergmana Personu, kuras pirmizrāde notika 1966. gadā - pirms pusgadsimta.

Viena no programmas Nordic Highlights skandalozākajām filmām ir Larsa fon Trīra, Dogmas aizsācēja, līdzgaitnieka Tomasa Vinterberga lente Komūna, kurā nav itin nekā no manifesta pamatbaušļiem, taču tas vislabākajā nozīmē ir tradicionāls Ziemeļvalstu kino piemērs, kas uz lielā ekrāna pārnesis pagājušā gadsimta 70. gadu brīvdomātāju garu. Dāņu lente Tavās rokās pēta nebūt ne vienkāršo eitanāzijas tēmu un dara to tik sāpīgi personīgi, ka vienaldzīgu skatītāju šai filmai nav bijis. Spilgts somu dokumentālā dabas kino paraugs ir Ezera pasakas, kurā savijušās pasakas un mitoloģija, zemūdens pasaule un tās iemītnieki.

ArtDocFest/Riga programma turpina celt tās kuratora un Krievijas ArtSocFest prezidenta Vitālija Manska uzstādīto latiņu. Programmā iekļauta gan Sergeja Lozņicas filma Austerlica, kas pēta koncentrācijas nometņu muzejus, gan Ukrainas šerifi, kuras līdzproducenti ir studija VFS Films Latvijā, gan Alisas Kovaļenko filma Alise kara zemē, kuras režisore filmas tapšanas laikā nonākusi gūstā.

Biļetes uz seansiem kino Splendid Palace maksā 5 un 7 eiro. Tās iespējams iegādāties kinoteātra kasē vai internetā rigaiff.lv un splendidpalace.lv. Vairāk informācijas par festivāla programmu un pasākumiem iepriekšminētajās mājaslapās.



Izklaide

Strauju kulturālās attīstības gaitu uzņēmušajā Vagonu ielas radošajā kvartālā šo sestdien, 28. septembrī, norisināsies šī gada trešā un noslēdzošā “Latvijas Vinila diena”, uz kuru aicināti visi vinila plašu kolekcionāri, pirkt un pārdot gribētāji, kā arī vienkārši interesenti.

Svarīgākais