Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

VĒRTS IZMĒĢINĀT. Optimisma diēta

© Depositphotos.com

Lai arī pavasaris priecē gan ar sauli, gan ar siltumu, daudziem prāts nenesas uz optimisma pusi, un domas par nākotni krāsojas ja ne melnās, tad vismaz pelēkās krāsās. Ne tikai cilvēka fizioloģija, arī viņa noskaņojums ir cieši saistīts ar viņa uzturu, tāpēc ir vērts padomāt par to, ko ikdienā izvēlamies savai un savas ģimenes maltītei.

Optimistisku noskaņojumu var radīt tādi produkti, kas smadzenēs rada baudas sajūtu, un tas nozīmē, ka cilvēka garastāvoklis varētu virzīties uz pozitīvisma pusi. Serotonīns, ko tautā mēdz dēvēt par «baudas hormonu», regulē nervu sistēmas līdzsvaru, psihisko stabilitāti, garastāvokli, miegu u.c. Serotonīna trūkums organismā sekmē sliktu garastāvokli, pesimismu, apātiju. Serotonīns nervu šūnās veidojas no aminoskābes L-triptofāna gaišā dienas laikā un tāpēc ir izskaidrojama tā sauktā sezonāla depresija gada tumšajā laikā, jo pietrūkst saules serotonīna sintēzei. Kā zināms, 5-hidroksitriptofāns (5-НТР) ir viela, kas organismā veidojas no neaizvietojamās aminoskābes triptofāna, kuru iespējams uzņemt ar uzturu, un smadzenēs 5-hidroksitriptofāns pārvēršas serotonīnā.

Neaizvietojamo aminoskābi triptofānu smadzenes izmanto serotonīna izstrādei, tāpēc tā tiek uzskatīta par dabisku antidepresantu. Tāpēc ļoti svarīgi ēdienkartē iekļaut produktus, kas ir bagāti ar triptofānu: gaļu (jo īpaši tītara gaļu), zivis, banānus un zemesriekstus, kā arī tādus produktus, kas ir īpaši bagāti ar ogļhidrātiem (tie sekmē serotonīna veidošanos): makaronus, rīsus, kartupeļus un, protams, šokolādi. Lai uzturs būtu sabalansēts un enerģijas pilns, vēlams uzturā iekļaut arī produktus, kas bagāti ar C vitamīnu: apelsīnus, saldos piparus, kivi, skābētus kāpostus. Enerģiju un dzīvesprieku vairos arī polinepiesātinātās taukstābes Omega 3 un Omega 6, kas plašā spektrā ir jūras produktos un treknās zivīs, riekstos un olīveļļā.


Optimisma ēdienkartes varianti


Brokastis: auzu pārslu putrai pievieno dabisku jogurtu un tējkaroti medus. Kafija ar pienu, bez cukura. Protams, alternatīva ir tēja.

Pusdienas: Rīsu salāti. Tos gatavo: vārītiem rīsiem pievieno sablenderētu saldo piparu, šampinjonu un sīpolu sautējumu, izrotājot ar zaļumiem un pievienojot sautētu liesu gaļu (pēc vēlēšanās).

Vakariņas: Spageti ar lasi, klāt pievienojot sautētus brokoļus un sīpolus (var sablenderēt).

Brokastis: Rupjmaize ar biezpienu un medu. Tēju vai kafija ar pienu, bez cukura.

Pusdienas: Žāvētas skumbrijas un Parmas siera salāti, mērcei izmantojot krējumu. Garšas asumam var pievienot vīna etiķi, bet krējumu aizstāt ar olīveļļu.

Vakariņas: Kartupeļu, sīpolu un burkānu sacepums.

Brokastis: Biezpiens ar medu, augļiem un citronu sulu. Tēja vai kafija bez cukura (ar pienu).

Pusdienas: Skābētu kāpostu, sarkano piparu, tomātu un zaļumu salāti. Var pievienot arī olīveļļu un sinepes.

Vakariņas: Spageti ar mērci, ko gatavo no valriekstiem, zaļumiem, siera un augu eļļas.