RECEPTE: Šokolādes un ķiršu torte

© Leonīds Gusevs

Lai labi garšo

SASTĀVDAĻAS:

• 120 g sviesta

• 140 g šokolādes

• ēdamkarote ruma

• 2 olas

• 120 g tumšā Muscovado cukura

• 80 g miltu

• puse tējkarotes cepamā pulvera

• 60 g maltu mandeļu

• 2 ēdamkarotes piena

pildījumam, greznošanai:

• 400 g saldētu ķiršu bez kauliņiem

• 250 g želejas cukura

• 3 tējkarotes vaniļas cukura

• 2 ēdamkarotes ruma

• 100 ml saldā krējuma

• svaigi ķirši, citronmelisa

PAGATAVOŠANA: sviestu un šokolādi izkausē karsta ūdens peldē, iemaisa rumu. Olu dzeltenumus sakuļ ar 100 g cukura, iemaisa izkausēto sviesta un šokolādes masu. Pievieno cepamo pulveri, maltās mandeles un pienu. Olu baltumus saputo ar pārējo cukuru, pa daļām uzmanīgi iecilā mīklā.

Liek ietaukotā veidnē ar noņemamu apmali. Cep sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 35-40 minūtes, ar koka irbulīti pārbaudot biskvīta gatavību. Kūku atdzesē, izņem no veidnes, horizontāli pārgriež uz pusēm.

Atlaidinātus ķiršus ar iztecējušo sulu, karsējot uz vidējas uguns, uzvāra, pievieno 2 tējkarotes vaniļas cukura un želejas cukuru. Pielej rumu, no jauna uzvāra un vāra minūti, tad no uguns noņem. Nedaudz padzesē, ar pusi no želejas ātri pārklāj atpakaļ veidnē ievietotu kūkas apakšējo daļu, ķiršogas sabīdot gar malu.

Uzliek kūkas virsējo daļu, visapkārt gar malu sakārto pārējos ķiršus, vidusdaļu piepilda ar želēt sākušo šķidrumu. Atstāj istabas temperatūrā.

Saldo krējumu ar vienu tējkaroti vaniļas cukura stingri saputo, liek konditorejas maisiņā un veido garnējumu. Papildina ar svaigiem ķiršiem, mandeļu skaidiņām, melisas vai piparmētru lapiņām.



Izklaide

«Man vienmēr ir bijis sapnis nospēlēt kādu jaudīgu vēsturisku personību, un nu tas ir piepildījies,» saka skatītāju mīlētais teātra un kino aktieris Andris Bulis.

Svarīgākais