Kad dzestrums un aukstums lien aiz apkakles, ir pēdējais laiks padomāt par organisma stiprināšanu un enerģijas uzlādēšanu. Maltītes un dzērienu dažādošana un papildināšana ar vitamīniem bagātiem produktiem, kas spēcina, stimulē asinsriti, paaugstina mūsu spējas pretoties jebkurām infekcijām un vīrusiem un vienlaikus arī sasilda un apgādā ar papildu enerģiju, ir tieši tas, kas šobrīd visaktuālākais.
Krējumā sautēta liellopa gaļa ar dārzeņiem
SASTĀVDAĻAS:
• 800 g liellopa gaļas
• 2 ēdamkarotes miltu
• 1 kg kartupeļu
• 4 burkāni
• 1 glāze skāba krējuma
• 200 g zaļo zirnīšu
• ūdens
• eļļa cepšanai
• sāls
• pipari
PAGATAVOŠANA: gaļu sagriež nelielos gabaliņos, apviļā miltos. Smalki sagriež sīpolu. Kartupeļus un burkānus notīra, sagriež gabaliņos. Dārzeņus liek sakarsētā pannā vai čuguna katlā un karstā eļļā viegli apcep, tad izņem. Pēc tam eļļā apcep sīpolus, arī tos izņem. Kā pēdējo apcep gaļu, līdz tā apbrūnējusi no visām pusēm, uzlej glāzi ūdens un uzvāra.
Pannu vai katlu ar gaļu noņem no uguns, pievieno lauru lapas, skābu krējumu, kartupeļus, burkānus, sīpolus, apkaisa ar sāli un svaigi maltiem melnajiem pipariem. Šķidrumu papildina ar verdošu ūdeni, lai kartupeļi un burkāni būtu gandrīz apsegti.
Aizvākotu trauku liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 160 grādu temperatūrā sutina aptuveni 45 minūtes, tad pievieno zaļos zirnīšus un turpina sutināt vēl 15 minūšu, līdz gaļa mīksta. Pasniedzot pārber ar kapātiem zaļumiem.
*
Čili sautējums ar sieru
SASTĀVDAĻAS:
• 400 g konservētu pupiņu
• 50 g konservētas kukurūzas
• 0,5 l tomātu savā sulā
• 300 g maltas cūkgaļas
• 2 krāsainas paprikas
• 2 ķiploka daiviņas
• 1 sīpols
• 1 burkāns
• 1 tējkarote čili pulvera
• 1 tējkarote karija
• Tobasco mērce
• siers
• sāls
PAGATAVOŠANA: sagrieztu sīpolu dziļā pannā apcep eļļā, pievieno kubiciņos sagrieztu burkānu un cep, līdz dārzeņi viegli zeltaini. Pievieno gabaliņos sagrieztu krāsainu papriku, cep vēl pāris minūtes. Pievieno malto gaļu, kapātu ķiploku, pēc garšas - čili pulveri un kariju un maisot cep.
Kad gaļa apcepusies, pannas saturam pievieno savā sulā sakapātus tomātus (ja tie ar miziņu, iepriekš novelk). Pēc garšas pievieno sāli un Tobasco mērci.
Sautējumu uz lēnas uguns gatavo aptuveni 35 minūtes, ik pa laikam apmaisot.
Pievieno konservētas pupiņas un kukurūzu, sautē vēl 15-20 minūšu.
Porciju šķīvjos sautējumam uzrīvē sieru, pārber ar sakapātiem zaļumiem, pasniedz ar baltmaizes ķiploku grauzdiņiem.
*
Maltās gaļas bumbiņas pikantā mērcē
SASTĀVDAĻAS:
• 300 g maltās gaļas
• baltmaizes šķēle
• 4 sīpoli
• 2 ēdamkarotes sasmalcinātu ķiploku
• 2 ēdamkarotes svaigi rīvēta ingvera
• 2 krustnagliņas
• 1/2 tējkarote kanēļa
• 1/2 tējkarote pulverī saberztu lauru lapu
• 1 tējkarote kurkumas
• 1 čili
• 1 ola
• 2 tomāti vai tomāti savā sulā
• 100 g sviesta
• 150-200 ml ūdens
• malts kardamons
• sāls, svaigi koriandra zaļumi
PAGATAVOŠANA: malto gaļu samīca ar pienā izmērcētu baltmaizi, smalki kapātu sīpolu un ķiploku, pievieno rīvētu ingveru, kanēli, maltu lauru lapu pulveri, kardamonu un krustnagliņas. Masu mīca, līdz tā kļūst viendabīga. Izņem krustnagliņas un vēlreiz labi izmīca. Olu sakuļ, piejauc gaļas masai un vēlreiz izmīca. No masas gatavo gaļas bumbiņas un sakarsētā sviestā apcep, līdz bumbiņas zeltaini brūnas.
Atlikušos sasmalcinātos sīpolus sviestā apcep, līdz tie kļūst zeltaini, pievieno atlikušos sasmalcinātos ķiplokus un rīvēto ingveru. Cep 2-3 minūtes. Pievieno sakapātus tomātus vai tomātus savā sulā, sāli, kurkumu, čili piparus, ūdeni. Visu labi izmaisa. Uz vidējas uguns 15 minūšu mērcei ļauj gatavoties.
Mērcei pievieno gaļas bumbiņas, uzkarsē līdz pirmajam burbulim un uz lēnas uguns turpina vārīt vēl 15 minūšu. Pasniedz ar karstiem rīsiem, dekorē ar svaiga koriandra lapiņām.
*
Borščs
SASTĀVDAĻAS:
• 500 g cūkgaļas ar kaulu
• 2 bietes
• 1/2 svaiga kāposta
• 500 g skābētu kāpostu
• 2 burkāni
• 4 ēdamkarotes tomātu pastas
• 6-7 ķiploka daiviņas
• 1 sīpols
• olīveļļa
• ķimenes, timiāns
• etiķis, sāls, cukurs
• lauru lapas, smaržīgie pipari, pētersīļi
• skābs krējums
PAGATAVOŠANA: kārtīgi uzkarsē katlu, ielej nedaudz olīveļļas. Liek gaļu un pagaida, kamēr to kārtīgi pierauj. Gaļu apmaisa, pievieno sasmalcinātu sīpolu, šķipsniņu ķimeņu un timiāna, abu veidu piparus, pāris lauru lapas, 2 daiviņas sasmalcināta ķiploka. Maisot visu apcep. Katla saturam pievieno sagrieztu svaigo kāpostu, samaisa un apcep. Pievieno skābētos kāpostus, samaisa un apcep. Katlā lej ūdeni, lai tas ir nedaudz pāri saturam, kārtīgi izmaisa, uzliek vāku un uz vidējās uguns vāra. Pannā uzkarsē olīveļļu, apcep salmiņos sagrieztus burkānus un bietes. Pievieno ķimenes, 4-5 daiviņas sasmalcināta ķiploka, apcep. Pievieno tomātu pastu un apcep. Pannas saturu ber katlā. Ja vajag, pievieno ūdeni. Uzliek vāku un uz mazas uguns vāra zupu vienu stundu, tad pievieno sāli, cukuru, pielej 3-4 ēdamkarotes etiķa. Gaļu izņem no zupas, atdala no kauliem, sasmalcina un pievieno zupai.
Pasniedzot pieliek krējumu un sasmalcinātus pētersīļu zaļumus.
*
Skābu kāpostu zupa
SASTĀVDAĻAS:
• 500 g skābu kāpostu
• 700 g liellopa gaļas
• 2 sīpoli, 2 ķiploka daiviņas
• 2 burkāni
• 1/4 selerijas saknes
• 2 ēdamkarotes augu eļļas
• 4 kartupeļi
• 1 rācenis
• 2 ēdamkarotes tomātu pastas
• sāls, malti melnie pipari
PAGATAVOŠANA: gaļu noskalo, liek lielā katlā un pārlej ar 4 litriem ūdens, uzvāra un noputo. Pievieno vienu veselu sīpolu un vienu sausā pannā apceptu burkānu. Visu vāra vienu stundu. Skābus kāpostus liek nelielā katliņā, pārlej ar ūdeni, uz lēnas uguns sautē 20 minūšu. Atlikušo sīpolu un burkānus notīra. Sīpolu sagriež nelielos gabaliņos, burkānu sarīvē uz rupjas rīves. Selerijas sakni notīra, sagriež salmiņos. Dziļā pannā sakarsē eļļu, apcep visus dārzeņus. Sautētos kāpostus nokāš, pievieno ceptajiem dārzeņiem. Pievieno 200 ml ūdens un sautē aptuveni 5 minūtes. Gaļas buljonu nokāš, gaļu sagriež nelielos gabaliņos. Buljonu liek vēlreiz vārīties. Nomizo kartupeļus un rāceni, sagriež nelielos gabaliņos, ber buljonā un vāra 10 minūšu. Virumam pievieno sautētos kāpostus un dārzeņus, sagriezto gaļu, tomātu pastu, sasmalcinātu ķiploku. Pievieno sāli, piparus, vēlreiz uzvāra.
*
Ingvera tēja
SASTĀVDAĻAS:
• 4-6 svaiga ingvera šķēles
• 400 ml ūdens
• citrons
• medus
PAGATAVOŠANA: katliņā uzvāra ūdeni. Kad parādās pirmie burbuļi, pievieno sarīvētu vai šķēlītēs sagrieztu ingvera sakni. Visu vāra aptuveni 15 minūšu, līdz ūdens kļūst gaiši brūns. Tēju var uzvārīt un atstāt, lai ievelkas, tad uzvāra atkal.
Pievieno svaigu citrona sulu vai citrona šķēles un medu pēc garšas.
*
Zirņu biezputra ar apceptu bekonu
SASTĀVDAĻAS:
• 2 glāzes šķelto zirņu
• 6 glāzes ūdens
• 2 ēdamkarotes olīveļļas
• 4 bekona šķēles
• 1 tējk. cukura
• svaigi pētersīļa zaļumi
• timiāna zariņš
• piparmētras zariņš
• pērļu sīpoliņi
• safrāns
• sāls
• garšvielu maisījumam: malts kanēlis, malts ingvers, malts muskatrieksts, malti melnie pipari
PAGATAVOŠANA: katliņā ieber zirņus, uzlej ūdeni un liek vārīties.
Kamēr zirņi vārās (30-40 minūšu), notīra sīpoliņus, garšaugu zariņus sasien buntītē (tie vēlāk no zirņiem jāizņem). Nelielā bļodiņā samaisa visas sausās garšvielas, noliek malā.
Zirņiem vāroties, samazina karstumu, pievieno garšaugus un mazos sīpoliņus. Vāra 5 minūtes, tad izņem garšaugu buntīti, noliek uz šķīvja apžūt. Kad garšaugi atdzisuši, tos smalki sagriež. Vāra vēl 5 minūtes, izņem sīpoliņus, noliek malā.
Pannā apcep stērbelītēs sagrieztu bekonu, līdz tas kraukšķīgs. Ja ir, gatavajiem zirņiem nolej lieko šķidrumu, pievieno eļļu, safrānu, kapātos zaļumus, sāli un cukuru un maisot karsē, līdz biezputra uzvārās. Iemaisa sīpoliņus. Biezputru pasniedz ar ceptām bekona šķēlītēm, apkaisa ar sauso garšvielu maisījumu.
*
Kafija ar sviestu un muskatriekstu
SASTĀVDAĻAS:
• 500 ml ūdens
• 2 ēdamkarotes kafijas
• 2 tējkarotes sviesta
• 2 krustnagliņas, rīvēts muskatrieksts
PAGATAVOŠANA: kannā ber maltu kafiju, pievieno krustnagliņas. Uzvārītu ūdeni atdzesē līdz 94 grādiem un aplej kafiju. Atstāj 5 minūtes ievilkties. Kafiju lej krūzītēs, kurās pirms tam ielikta sviesta piciņa. Pirms pasniegšanas kafijai uzkaisa šķipsniņu svaigi rīvēta muskatrieksta. Ja grib, lai kafijai būtu viegla karameļu garša, pievieno nedaudz brūnā cukura.
*
Pikantā vista medus glazūrā
SASTĀVDAĻAS:
• 4 lielie vistas stilbi vai šķiņķīši
• 100 ml medus
• 3 ēdamkarotes medus
• timiāns
marinādei:
• 100 ml apelsīnu sulas
• 100 ml olīveļļas
• 1 ēdamkarote čili mērces
• 3 ēdamkarotes sinepju
• 2 tējkarotes rīvētas apelsīnu miziņas
• sāls
• svaigi malti melnie pipari
PAGATAVOŠANA: traukā liek gaļu, starpā ievieto timiāna zariņus. Gatavo marinādi: sajauc apelsīnu sulu ar čili mērci, olīveļļu, sinepēm, smalki rīvētu apelsīna miziņu, šķipsnu sāls un pipariem, pārlej gaļai. Trauku nosedz un liek ledusskapī uz vismaz 3 stundām.
Gaļu izņem no marinādes, papīra dvielī noslauka sausu un istabas temperatūrā ļauj sasilt. Viegli ietauko cepešpannu. Sakarsētā eļļā no abām pusēm gaļu apcep, līdz veidojas zeltaini brūna ādiņa. Apcepto gaļu liek cepešpannā un bagātīgi ieziež ar medu. Pannu nosedz ar foliju, liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 220 grādu temperatūrā cep 45 minūtes, ik pa brīdim stilbiņus vai šķiņķīšus vēl un vēlreiz noziežot ar medu.
Kad gaļa gandrīz gatava, foliju noņem un cep vēl 5- 10 minūtes, kamēr izveidojas skaisti kraukšķīga garoziņa.
*
Karsts kakao dzēriens ar apelsīnu liķieri
SASTĀVDAĻAS:
• 2 ēdamkarotes kakao
• 4 tējkarotes cukura
• 4 ēdamkarotes ūdens
• 4 glāzes piena
• 3 ēdamkarotes apelsīnu liķiera
PAGATAVOŠANA: mazā katliņā samaisa kakao pulveri ar cukuru un ūdeni. Uzliek karsēties. Līdzko kakao putriņa uzmet burbuli, pievieno pienu un maisot karsē līdz vēlamajai temperatūrai, bet nevāra.
Kakao noņem no uguns, iemaisa liķieri un lej krūzītēs.