Lielas un mazas, pavisam plānas un pufīgākas, saldas, mīkstas un kraukšķīgas, klasiskas un ar kādu odziņu – visas gardas! Ziemassvētki bez piparkūkām nav iedomājami.
Medus piparkūkas
SASTĀVDAĻAS:
• 700 g miltu
• 300 g sviesta vai margarīna
• aptuveni 180 ml iepriekš sagatavota cukura sīrupa
• 2 ēdamkarotes mīksta medus
• 250 g cukura
• garšvielas: krustnagliņas, smaržīgie un melnie pipari, ingvers, kanēlis, kardamons, muskatrieksts
• cukura sīrupam: 1 kg cukura
• 500 ml ūdens
PAGATAVOŠANA: visas sastāvdaļas sajauc kopā un samīca viendabīgas konsistences mīklā. Garšvielu daudzums atkarīgs no katra individuālas gaumes.
Tradicionāli iesala vietā šoreiz izmanto pašu vārītu cukura sīrupu. Dara tā: katliņā, lēni maisot, izkausē cukuru. Kad tas izkusis un kļuvis brūns, pavisam lēni un uzmanīgi klāt lej karstu ūdeni un strauji maisa katliņa saturu, līdz veidojas tumši brūns, spīdīgs, pēc cukurgailīšiem smaržojošs sīrups.
Nostāvējušos mīklu plāni izveltnē, izspiež piparkūku formiņas un iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā cep gatavus cepumus.
Dekorē radoši, izmantojot gan glazūras, gan piparus, kaltētas ogas, sukādes, kausētu šokolādi vai drupinātus riekstus.
Rudzu miltu piparkūkas
SASTĀVDAĻAS:
• 1,2 kg cukura
• 1,2 kg miltu (800 g kviešu miltu, 400 g rupju rudzu miltu)
• aptuveni 600 ml ūdens
• 300 g taukvielu (cūku tauki un sviests)
• 7 g sāls
• 8 g kanēļa
• 8 g kakao
• 4 g smaržīgo piparu
• 20 g piparkūku garšvielu
• šķipsniņa sasmalcinātu krustnagliņu
• šķipsniņa vaniļas cukura
• šķipsniņa rīvēta muskatrieksta
• 4 g sodas
• 1 ola piparkūku pārziešanai
• ja vēlas, var pievienot: rīvētu apelsīna miziņu, gabaliņu svaigi rīvēta ingvera, 1 tējkaroti ruma, 1 tējkaroti medus
dekorēšanai:
• mandeļu skaidiņas
• sasmalcināti zemesrieksti vai lazdu rieksti, magones, ķimenes
PAGATAVOŠANA: katlā ieber cukuru, pārlej ūdeni, lai tas nosegtu cukuru, un vāra, līdz cukurs izšķīdis un kļuvis brūns un sīrupains.
Sasmalcina un bļodā saber visas garšvielas, izņemot sodu. Samaisa.
Garšvielu maisījumam pievieno taukvielas cūku taukus un sviestu (proporcijas variē pēc vēlēšanās, bet var izmantot tikai taukus vai tikai sviestu). Masai pieber kviešu miltus un rupjos rudzu miltus. Ja vēlas, pievieno rīvētu apelsīna miziņu un gabaliņu sarīvētas ingvera saknes. Kad cukura sīrups uzvārījies, to noņem no uguns un uzmanīgi pielej nelielu ūdens daudzumu, atkal liek uz mazas uguns un maisot vāra, līdz sīrups sāk burbuļot. Sīrupu lej klāt miltu masai un plaucē miltus. Masu ar koka lāpstiņu vai karoti labi samaisa, līdz tā kļūst viendabīga. Mīklai var pievienot pa karotei medus un ruma.
Nelielā ūdens daudzumā izšķīdina sodu, pievieno mīklai un vēlreiz kārtīgi izmīca. Apmēram 6 stundas mīklai ļauj nostāvēties.
Mīklu izveltnē aptuveni 4 mm biezumā, veido piparkūkas. Pirms cepšanas piparkūkas apziež ar sakultu olu. Rotā ar magonēm, ķimenēm, mandeļu skaidiņām. Iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā cep aptuveni 15 minūšu. Atdzisušas var rotāt ar pūdercukuru vai cukura un olu mastiku.
Mīkstās piparkūkas
SASTĀVDAĻAS:
• 1/2 glāze ūdens
• 200 g cukura
• 500 g miltu
• 4 olas
• 200 g skābā krējuma
• 1 tējkarote cepamā pulvera
• 2 tējkarotes piparkūku garšvielas
• 1/2 tējkarote maltu ķimeņu
PAGATAVOŠANA: pusi cukura vāra ūdenī, līdz tas izšķīst un kļūst brūns. Pievieno otru daļu cukura. Turpina karsēt. Katlu noņem no uguns, pievieno garšvielas, miltus, krējumu, sakultas olas, cepamo pulveri. Masu sakuļ un 1 cm biezumā lej uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Cep sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 180 grādu temperatūrā 10-15 minūšu.
Atdzesē un sagriež vēlamās formiņās.
Šokolādes piparkūkas
SASTĀVDAĻAS:
• 325 g medus
• 175 g cukura
• 80 g šokolādes
• 500 g miltu
• 5 mandeles
• 80 g lazdu riekstu
• 80 g dažādu sukāžu
• 10 g cepamā pulvera
• 2 tējkarotes konjaka
• 1 tējkarote piparkūku garšvielas
• šķipsniņa sāls
• 3 ēdamkarotes karsta ūdens
• 30 g izkausēta sviesta
• 50 g šokolādes skaidiņu
PAGATAVOŠANA: uzkarsē medu, pievieno cukuru un šokolādi. Visu izkausē, noņem no uguns un atdzesē.
Atsevišķā traukā izsijā miltus, pievieno garšvielas, sakapātus riekstus un mandeles, sasmalcinātas sukādes, sāli un konjakā izšķīdinātu cepamo pulveri. Visu pievieno medus masai, samīca mīklu un atstāj vēsumā. Mīklu izrullē 1 cm biezā slānī, izspiež figūriņas, liek uz plāts un sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos cep, līdz gatavas. Atdzisušas piparkūkas pārklāj ar glazūru un pārkaisa ar šokolādes skaidiņām.
Glazūra: pūdercukuram un kakao pielej karstu ūdeni un izkausēto sviestu. Maisa, līdz veidojas viendabīga masa.
***
Piparkūku glazūra
SASTĀVDAĻAS:
• aptuveni 400 g pūdercukura
• 1 olas baltums
• 2 pilieni citrona sulas (vai etiķa)
PAGATAVOŠANA: bļodiņā puto atdzesētu un labi atdalītu olas baltumu. Kad sāk veidoties putas, pakāpeniski pievieno pūdercukuru, nepārtraucot putošanu. Pievieno citrona sulu - tā glazūrai piešķir baltumu un sacietina. Šajā brīdī, ja vēlas, olbaltuma glazūru var iekrāsot ar kādu dabisko krāsvielu.
Turpina maisīt, līdz glazūra kļūst viendabīga un stingra. Glazūru liek konditorejas maisiņā, kam nogriezts galiņš, un veido uz piparkūkām vēlamo rakstu.
PADOMS
• Glazūru var ietonēt. Piepilinot dažus pilienus aveņu sulas, iegūst sārtas krāsas glazūru. Biešu, ķiršu, upeņu sula dod rozīgu toni.
• Piepilinot burkānu vai ķirbju sulu, iegūst oranžīgu vai dzeltenīgu toni.
***
Knifiņi, ka jāzina, lai piparkūku mīkla izdotos
• Piparkūku mīkla jāsagatavo laikus! Vismaz pāris nedēļas tai jāļauj nobriest.
• Piparkūkas ir ar izteiksmīgāku garšu, ja garšvielas maļ un rīvē paši, nevis izmanto jau gatavās. Ingveru, piemēram, labāk mīklai pievienot svaigu smalki rīvētu. Kardamons ir neaizstājama piparkūku garšviela! Nogaršojot svaigu mīklu, garšvielu samēru noteikt nav iespējams - tikai pastāvot, garšas atdzīvojas.
• Mīkla mīcot nedrīkst lipt pie rokām! Tai jābūt stingrai, vijīgai un padevīgai. Ja nepieciešams, tā jāpapildina ar kādu sastāvdaļu.
• Mīkla nav obligāti jāglabā ledusskapī, tā nebojājas, arī pieliekamajā vai vēsumā nolikta. Mērenā vēsumā turētu, to būs vieglāk izveltnēt. No ledusskapja izņemtu mīklu pirms cepšanas istabas temperatūrā labi sasilda, apmīļo un tikai tad ķeras pie veltnēšanas.