GATAVOJAM MĀJĀS: Šampinjoni – ziemas sēnes

© Leonīds Gusevs

Svaigas gailenes, baravikas, bekas un citas sēnes varam lasīt un baudīt tikai sezonāli, bet šampinjonus ēst gatavošanai varam izmantot visu gadu. Īpaši iecienīti tie ir ziemā, kad šampinjonu svaigā garša un smarža atsauc atmiņā meža klātbūtni un ir jo īpaši pievilcīga.

Siera un marinētu šampinjonu salāti

SASTĀVDAĻAS:

• burciņa marinētu šampinjonu

• 100 g siera

• 100 g kūpinātas vai žāvētas gaļas

• 2-3 tomāti

• sāls, pipari, majonēze

PAGATAVOŠANA: šampinjonus sagriež uz pusēm. Sieru un gaļu sagriež nelielos kubiciņos. Smalkos gabaliņos sagriež tomātus. Visas sastāvdaļas liek bļodā, pēc garšas pievieno sāli, piparus, majonēzi un sajauc.

*

Ar šķiņķi un zaļajiem zirnīšiem pildīti šampinjoni

SASTĀVDAĻAS:

• 20 lieli šampinjoni

• 200 g žāvētas cūkas šķiņķa

• 3 ēdamkarotes zaļo zirnīšu

• 3 ēdamkarotes majonēzes

• 100 g siera

• sāls

• pipari

PAGATAVOŠANA:

sēnēm izlauž kātiņus, tos sasmalcina.

Šķiņķi sagriež mazos kubiciņos, sajauc ar zirnīšiem un sēņu kātiņiem, iemaisa sāli, piparus un majonēzi.

Ar maisījumu pilda sēnes, pārber ar rīvētu sieru vai siera šķēlīti un liek uz pannā ieklāta cepamā papīra.

180 grādu temperatūrā cep aptuveni 15 minūtes.

*

Kartupeļu sacepums ar šampinjoniem

SASTĀVDAĻAS:

• 4 lieli kartupeļi

• 150 g žāvēta bekona

• 200 g šampinjonu

• 1 sīpols

• 100 ml saldā krējuma

• 1 tējkarote kartupeļu cietes

• 50 g siera

• eļļa vai sviests

• timiāns

• sāls

• pipari

PAGATAVOŠANA: šampinjonus sagriež šķēlēs, sīpolu sasmalcina un apcep sakarsētā eļļā, pārkaisa ar sāli un pipariem. Kartupeļus sarīvē skaidiņās, sajauc ar sāli, pipariem un timiānu. Pusi rīvēto kartupeļu liek ietaukotās porciju veidnītēs (vai vienā lielā). Virsū liek gabaliņos sagrieztu bekonu, apceptās sēnes ar sīpoliem, virs tiem - atlikušos rīvētos kartupeļus. Pārlej ar saldo krējumu, kam piejaukta kartupeļu ciete.

Sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā cep aptuveni 40 minūtes, tad pārber ar skaidiņās sarīvētu sieru, cep vēl 10-15 minūtes, līdz kartupeļi mīksti. Pasniedz ar brūkleņu ievārījumu vai krējumu.

*

Tomātu un šampinjonu salāti

SASTĀVDAĻAS:

• 250 g šampinjonu

• 8 tomāti

• 1 sīpols

• 2 ķiploka daiviņas

• 4 ēdamkarotes balzametiķa

• sviests vai olīveļļa

• salātu lapas

• sāls

• pipari

• baziliks

PAGATAVOŠANA: sakarsētā sviestā apcep šķēlītēs sagrieztus šampinjonus. Pārkaisa ar sāli un pipariem un noņem no pannas.

Pannā sviestam pievieno olīveļļu un, apgrozot no abām pusēm, apcep šķēlītēs sagrieztus tomātus, pievieno sasmalcinātu sīpolu un ķiploku daiviņas. Pārkaisa ar sāli un pipariem.

Kārto traukā virs salātu lapām: liek sēnes, pārkaisa ar bazilika lapiņām. Pannas šķidrumam pievieno 2 ēdamkarotes ūdens, balzametiķi, sāli un piparus, uzvāra. Ar šķidrumu apslaka sēnes un tomātus un uz pusstundu atstāj iemarinēties. Pasniedz ar rupjmaizes grauzdiņiem.

*

Sēņu pica ar šķiņķi

SASTĀVDAĻAS:

mīklai:

250 g miltu

125 g sviesta

ceturtdaļa tējkarotes sāls

1 ola, 1 olas dzeltenums

2 ēdamkarotes auksta ūdens

pildījumam:

2 nelieli sīpoli

2 ķiploka daiviņas

500 g šampinjonu

saldā paprika

200 g šķiņķa

siers

tomāts, zaļumi

PAGATAVOŠANA: pagatavo mīklu, ietin to folijā un uz stundu noliek ledusskapī. Smalki sagrieztus sīpolus kopā ar rīvētu ķiploku nedaudz pasautē, pievieno šķēlēs sagrieztus šampinjonus un sautē vēl 5 minūtes. Pievieno sāli, piparus, gabaliņos sagrieztu papriku, tomātu un šķiņķi.

No mīklas veido picas pamatni, virsū liek sēņu un dārzeņu masu, pārkaisa ar rīvētu sieru.

Picu liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 180 grādu temperatūrā cep aptuveni 25 minūtes. Pārkaisa ar zaļumiem.

*

Ar šampinjoniem pildīti kartupeļi

SASTĀVDAĻAS:

• 8 lieli kartupeļi

• 300 g šampinjonu

• 150 g krējuma

• sīpols

• buntīte svaigu pētersīļu zaļumu

• sviests

• sāls, pipari

PAGATAVOŠANA:kartupeļus ar mizu sālsūdenī izvāra.

Sēnes sagriež, sīpolus sasmalcina un sviestā apcep, pievieno sēnes un apmaisot cep, līdz šķidrums iztvaiko. Noņem no uguns un atdzesē.

Pētersīļus sasmalcina un iemaisa sēnēs kopā ar sāli, pipariem un krējumu.

Izvārītos kartupeļus gareniski pārgriež uz pusēm, pilda ar sēņu masu un pasniedz.

*

Kartupeļu biezputras un šampinjonu sacepums

SASTĀVDAĻAS:

• kartupeļi

• sīpoli

• 100 ml piena

• 1 ola

• 300-400 g šampinjonu

• sviests

• siers

• skābs krējums

• ķiploki

• sāls, pipari

• rīvēts muskatrieksts

• zaļumi

PAGATAVOŠANA:pagatavo aptuveni 800 g kartupeļu biezeņa, tam pievieno sīki sagrieztu, apceptu sīpolu, uzvārītu pienu, olu, sāli, piparus, sasmalcinātus zaļumus, pierīvē muskatriekstu. Kartupeļu masu kārtīgi izmaisa.

Šampinjonus apcep ar sīpoliem un ķiploku.

Ietaukotā veidnē liek kārtu biezeņa, virs tās kārto sēnes, virsū atkal liek kartupeļu biezeņa kārtu. Virsū uzliek dažas piciņas sviesta, pārlej ar skāba krējuma un rīvēta siera maisījumu. Cep cepeškrāsnī, kamēr sacepums atdalās no veidnes malām. Pasniedz siltu.

*

Lazanja ar šampinjoniem

SASTĀVDAĻAS:

• 12 lazanjas plāksnītes

• 400 g šampinjonu

• 200 g sautētas cūkgaļas

• 200 g siera

• 2 tomāti

• 1 burkāns

• 1 sīpols

• 1 ēdamkarote miltu

• 1 glāze piena

• buntīte pētersīļu

• svaigs vai

kaltēts rozmarīns, timiāns

• sviests vai eļļa

• sāls

• pipari

PAGATAVOŠANA: sagrieztu burkānu un sīpolu eļļā apcep, nedaudz pasautē, pievieno šķēlītēs sagrieztas sēnes un strēmelītēs sagrieztu cūkgaļu - visu nedaudz pasautē.

Pievieno timiānu un rozmarīnu, sāli un piparus.

Mērcei uzkarsē sviestu, tajā sabrūnina miltus, maisot pievieno pienu, sāli, piparus un rīvētu muskatriekstu. Nedaudz pavāra.

Ietaukotā veidnē liek lazanjas plāksnes, tām virsū klāj mērci, tad liek sēņu sautējumu, virs tā - tomātu šķēles un rīvētu sieru. Atkal liek lazanjas plāksnes un visu atkārto tāpat kā iepriekš.

Veidni liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 200 grādu temperatūrā cep 25-30 minūtes.

*

Omlete ar šampinjoniem un papriku

SASTĀVDAĻAS:

• 200-300 g šampinjonu

• 4 olas

• 1 paprika

• 1 sīpols

• 2 ēdamkarotes piena

• eļļa

• zaļumi

• sāls, pipari

PAGATAVOŠANA:

olas sakuļ ar pienu, pievieno sāli un piparus. Olu kultenim pievieno plānās šķēlītēs sagrieztas sēnes un papriku, sasmalcinātu sīpolu, visu izmaisa.

Olu kulteni lej pannā sakarsētā eļļā un uz mazas uguns, palaikam apmaisot, cep gatavu.

Pasniedzot pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem.

*

Šampinjonu zupa ar mannu

SASTĀVDAĻAS:

• 500 g šampinjonu

• 2 ēdamkarotes mannas

• 3 kartupeļi

• 2 ēdamkarotes sviesta

• 2 ēdamkarotes ūdens

• sāls, pipari

• lauru lapa

• zaļumi

PAGATAVOŠANA: šampinjonus sagriež šķēlītēs, sakarsētā sviestā apcep, pielej 2 ēdamkarotes ūdens, katlu aizvāko un sautē uz mazas uguns 10 minūtes.

Sēnes pārber ar mannu, apmaisot dažas minūtes cep.

Pievieno gabaliņos sagrieztus kartupeļus, pārlej ar karstu ūdeni, pievieno sāli, piparus, lauru lapu un 10 minūtes lēni vāra. Gatavu pārkaisa ar zaļumiem.

*

Gaļas sautējums šampinjonu mērcē

SASTĀVDAĻAS:

• 4 cūkgaļas karbonādes šķēles

• 500 g šampinjonu

• 400 g sīpolu

• 250 ml saldā krējuma

• tējkarote kaltēta timiāna vai rozmarīna

• eļļa

• sāls, pipari

PAGATAVOŠANA:

sīpolus sagriež ripiņās, šampinjonus - šķēlītēs. Gaļas šķēles sakarsētā eļļā no abām pusēm ātri apcep, pārkaisa ar sāli un pipariem, liek cepamajā veidnē.

Eļļā apcep arī sēnes un sīpolus, pievieno sāli, piparus, kaltētos garšaugus.

Saldo krējumu sajauc ar glāzi ūdens, iemaisa sēnēs un sīpolos. Mērci pārlej gaļas šķēlēm veidnē, pārklāj ar foliju.

Veidni liek sakarsētā cepeškrāsnī un 200 grādu temperatūrā cep 40 minūtes.

Izklaide

«Man vienmēr ir bijis sapnis nospēlēt kādu jaudīgu vēsturisku personību, un nu tas ir piepildījies,» saka skatītāju mīlētais teātra un kino aktieris Andris Bulis.

Svarīgākais