RECEPTE: Ābolu plātsmaize

© Leonīds Gusevs

Sula sagatavota, ievārījumi, kompoti un visi pārējie ziemas laikam domātie krājumi sarūpēti, pat vīns ielikts, un lielais grozs, ābolu pilns, stāv virtuvē un gaida, kad aromātiskie augļi pārtaps ābolkūkā, pankūkās, plātsmaizē, pīrādziņos.

Ābolu plātsmaize

SASTĀVDAĻAS:

• aptuveni 1 kg skābenu ābolu

• kanēlis

mīklai:

• 180 g mīksta sviesta

• 1/2 glāzes skābā krējuma

• 1 tējkarote cepamā pulvera

• 2,5-3 glāzes miltu

krēmam:

• 1 glāze skābā krējuma

• 1 ola

• 1 nepilna glāze cukura

• 2 ēdamkarotes miltu

PAGATAVOŠANA: mīkstu sviestu saplucina gabaliņos, pievieno krējumu un cepamo pulveri, visu sajauc viendabīgā masā. Masai pievieno miltus un kārtīgi izmaisa. Sākumā mīklu maisa ar karoti, pēc miltu pievienošanas - ar rokām (ja nepieciešams, miltus pievieno vairāk, jo galarezultātā mīkla jāsaveļ bumbā). Gatavu mīklu aptuveni uz stundu ievieto ledusskapī. Mīklu uz cepampapīra izveltnē tā, lai tās malas būtu vienādas ar cepampapīra malām, liek dziļajā standarta cepešpannā (mīklas maliņām jābūt uzlocītām uz augšu!). Ābolus nomizo, izņem serdes, sagriež mazos gabaliņos un vienmērīgi izkārto pa visu mīklu.

Gatavo krēmu: skābo krējumu sajauc ar olu, pievieno cukuru, labi izmaisa, masai pievieno miltus un vēlreiz labi samaisa. Krēma masu vienmērīgi pārlej pāri āboliem.

Plātsmaizi liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 180 grādu temperatūrā cep 50 minūšu. Gatavu izņem no cepeškrāsns, atdzesē turpat pannā, tad sagriež gabaliņos.

*



Izklaide

«Man vienmēr ir bijis sapnis nospēlēt kādu jaudīgu vēsturisku personību, un nu tas ir piepildījies,» saka skatītāju mīlētais teātra un kino aktieris Andris Bulis.

Svarīgākais