Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Universālais ķirbis

© f64

"Man ļoti garšo visi ķirbjveidīgie augi. Bieži gan tos neēdu, jo vīram tie ne visai patīk, tāpēc mājās tos negatavojam. Bet ja vien man sanāk iespēja nobaudīt marinētos ķirbjus vai kādu citu ēdienu, es nekad neatsakos," teic dziedātāja Māra Upmane-Holšteina.

Šefpavāres Rutas Meikšānes pagatavotos ķirbju ēdienus Māra baudīja restorānā Ekovirtuve.

Lielākais pavārs – vīrs

Grupas Astro`n`out soliste atzīst, ka ķirbji viņai garšojuši jau bērnībā. Ja kādās viesībās uz galda atradās trauks ar marinētu ķirbju gabaliņiem, Māra tos varēja ēst tik daudz, līdz kāds no ģimenes locekļiem aizrādīja, ka tas neesot gluži pieklājīgi. "Ir vietas, kur vēl reizēm pamanos nobaudīt šo ēdienu, bet mājās neko no tā negatavojam. Kopš esmu precējusies, jāpielāgojas arī otra cilvēka vēlmēm," teic skatuves māksliniece. Māra vairāk nekā gadu dzīvo laulībā ar mūziķi Jāni Holšteinu-Upmani jeb Goran Gora. Viņa stāsta, ka abiem patīk gatavot ēst, kaut gan ģimenes lielākais pavārs esot Jānis. Viņam lieliski sanākot gan krāsnī cepti kartupeļi, gan dažādas mērces.

Māra nosmej, ka, izņemot ķirbjveidīgos augus, abiem esot diezgan līdzīgi ēšanas paradumi, tāpēc par to, kurš un ko gatavos, mājās strīdi neizceļas.

Dažādas variācijas

Restorāna Ekovirtuve šefpavāre Ruta Meikšāne stāsta, ka ķirbis ir ļoti universāls ēdiens, ko var pagatavot dažādos veidos – gan kā pamatēdienu, gan desertu, gan svaigi spiestu sulu, gan dažādus kokteiļus. Turklāt to parasti iecienījuši gan veģetārieši, gan gaļas ēdāji. Tā kā ķirbis var stāvēt līdz pat nākamā gada ražai, nav nepieciešams to īpaši sagatavot ziemai. Protams, to var konservēt, bet lielisku garšu ķirbis iegūs arī tad, ja tiks pagatavots svaigā veidā. Šefpavāre iesaka ķirbi izmantot arī dažādu dekorāciju izgatavošanai – no tā var pagatavot gan stilizētu zupas katlu, gan citas dekorācijas, kas īpaši iepriecina gados jaunākos.

"Ķirbis garšas ziņā ir unikāls – tas sader kopā ar visdažādāko garšu produktiem – gan pētersīļiem, gan zemenēm, tāpēc nevajadzētu baidīties eksperimentēt un jaukt kopā dažādas sastāvdaļas," iesaka šefpavāre. Visbiežāk tie tiek izmantoti dažādās šķidras un biezas konsistences zupās, sautējumos, salātos, plātsmaizē. Latvijā tiek gatavotas arī ķirbju sukādes un marmelāde.

Ruta Meikšāne iesaka ķirbi ēst arī svaigā veidā, jo tajā esošie vitamīni un minerālvielas veicina organisma attīrīšanos. Tāpat veselībā īpaši noderīgas ir arī ķirbju sēklas. Tās var ēst svaigas, bet arī žāvētas – sagatavotas ziemai – vai ceptas tās nezaudēs savas pozitīvās īpašības. Visbiežāk ķirbju sēklas lieto dažādu parazītu izdzīšanai no organisma. Savukārt ķirbju sula ir ļoti vērtīga, jo tajā atrodas visas minerālvielas, kas nepieciešamas organismam. Šefpavāre iesaka katru dienu dzert svaigi spiestu ķirbju sulu, jo tā uzlabos organisma vispārējo stāvokli.

Garšo tradicionālie ēdieni

Pirmo Māra Upmane-Holšteina baudīja šefpavāres pagatavoto ķirbju biezzupu, kas, kā atzina pati māksliniece, viņai arī garšoja vislabāk. Lai gan pašas mājās visbiežāk tiek gatavoti makaroni, rīsi, griķi un kartupeļi ar dažādām piedevām, arī zupas viņu ģimenē ir cieņā. "Man ļoti garšo makaroni – visdažādāko formu un krāsu. Reizēm salieku kopā dažādus veidus un tad sanāk tāds kā makaronu mikslis. Bet vasarā manā ēdienkartē ir ļoti daudz ogu – mellenes un avenes ar pienu ir viens no maniem mīļākajiem ēdieniem. Tāpat īpaši priecājos par laukos gatavotajiem ievārījumiem un citiem labumiem, kas iegūti tepat Latvijā," teic talantīgā dziedātāja.

Māra stāsta, ka nav izvēlīga un labprāt ēd visdažādākos ēdienus. Esot Ķīnā, viņa pat nogaršojusi ceptus tārpus, kas garšas ziņā līdzinājušies riekstiem. Tomēr lielāku priekšroku viņa dod tradicionālajiem latviešu ēdieniem. "Mums abiem garšo vienkāršas lietas, un, skatoties uz mūsu ēdienkarti, var skaidri pateikt, ka esam latvieši. Tā kā man nepatīk asi ēdieni, mūsu mājās daudz garšvielu nelieto – tikai tradicionālās. Neaizraujamies arī ar citu tautu ēdieniem," atklāj mūziķe. Tomēr vēl vairāk par pašu gatavošanas procesu Mārai patīk ēdienu izdekorēt dažādos veidos. "Mūsu ģimenē tas ir ļoti spilgti novērojams – Jānis vairāk rūpējas par gatavošanu, bet es par to, kā ēdiens izskatīsies pasniegts," teic dziedātāja.

***

OMLETE AR ĶIRBI UN DĀRZEŅIEM (vienai personai)

Sastāvdaļas:

200 g ķirbja

100 g kabača

100 g ziedkāpostu

100 g gurķu

100 g burkānu

50 g sviesta

svaigs tomāts

sāls, pipari

Pagatavošana:

vispirms nomizo un sagriež dārzeņus, pēc tam sviestā apcep, līdz tie kļūst mīksti. Līdztekus tam uzcep omleti, ko piepilda ar pagatavotajiem dārzeņiem. Kad ēdienu pasniedz, uz šķīvja uzliek svaigi sagrieztu tomātu un dažādus zaļumus.

***

ĶIRBJU BIEZEŅZUPA

Sastāvdaļas:

1 kg ķirbja

300 g ābolu

50 g sviesta

300 g piena

200 g saldā krējuma

viena ķiploka daiviņa

ciedru rieksti dekorēšanai

garšvielas – sāls, cukurs, kanēlis

Pagatavošana:

vispirms ķirbi un ābolus nomizo un sagriež gabaliņos. Sagriezto ķirbi un ābolus apcep sviestā. Kad sastāvdaļas mazliet apcepušās, katlā ielej vārītu ūdeni tā, lai tas pārklātos visam pāri. Vāra tikmēr, kamēr gatavs, pēc tam pieliek garšvielas un sakuļ blenderī. Pēc tam pielej pienu un piemaisa saldo

krējumu, liek vēlreiz katlā uzkarsēties. Nobeigumā, kad zupa jau ielieta šķīvī, var piebērt ciedru riekstus, kas bagātinās garšu daudzveidību.

***

ĶIRBJU DESERTS AR PIENU (vienai personai)

Sastāvdaļas:

100 g ķirbja

apmēram 10 žāvētu aprikožu

sviests

ābols

citrons

piens

cukurs

Pagatavošana:

karstā ūdenī apvāra aprikozes, līdz tās kļūst mīkstas, tad sakuļ blenderī. Ķirbi un ābolu sarīvē, pēc tam tos sviestā apcep, līdz masa kļūst mīksta. Pieber cukuru, lai masa jau cepšanas procesā karamelizētos. Cukuru lieto pēc paša vēlmēm. Pierīvē citrona mizu un pielej izspiesto citrona sulu. Iegūto masu noņem no plīts un atdzesē. Pasniedz kopā ar putukrējumu un pienu.