RECEPTES: Vasarīgas krēmzupas

© Leonīds Gusevs

Lai labi garšo!

Dārzeņu krēmzupa ar kausēto sieru

SASTĀVDAĻAS:

• ziedkāposts

• divi burkāni

• četri kartupeļi

• 200 g sviesta pupiņu

• glāze konservētu zaļo zirnīšu

• 200 g sviesta pupiņu

• paciņa kausētā siera

• sāls, pipari

• zaļumi

PAGTAVOŠANA: burkānus notīra, sagriež ripiņās, kartupeļus nomizo, sagriež salmiņos. Sviesta pupiņām nogriež galus un pārgriež uz pusēm. Sagrieztos dārzeņus pārlej ar litru karsta ūdens, pievieno nedaudz sāls, piparus un uz lēnas uguns vāra aptuveni 10 minūšu.

Kad burkāni un kartupeļi gandrīz mīksti, pievieno rozetēs sadalītu ziedkāpostu un konservētus zirnīšus, vāra astoņas līdz desmit minūtes.

Kad dārzeņi mīksti, tos turpat katlā sablenderē, pievieno kausēto sieru, vēlreiz blenderē, kamēr masa kļūst viendabīga.

Ja virums šķiet par biezu, pievieno nedaudz salda krējuma vai dārzeņu buljona un visu uzkarsē, kamēr parādās pirmais burbulis.

Pasniedzot var rotāt ar kapātiem zaļumiem, vārītu dārzeņu gabaliņiem, kurus atstāj nesablenderētus, baltmaizes grauzdiņiem.

***

Kartupeļu un puravu krēmzupa ar krēmsieru

SASTĀVDAĻAS:

• 500 g kartupeļu

• liels puravs, selerijas kāts

• paciņa krēmsiera ar zaļumiem

• 1,5 l dārzeņu vai vistas buljona

• ēd.k. eļļas

• rīvēts muskatrieksts

• sāls, pipari, zaļumi

PAGATAVOŠANA: kartupeļus nomizo, sagriež gabaliņos, puravu sagriež ripiņās, selerijas kātu - gabaliņos. Katlā uzkarsē eļļu, un, nepārtraukti maisot, puravus un selerijas pasautē aptuveni piecas minūtes, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno buljonu, kartupeļus, un visu vāra. Kad dārzeņi mīksti, tos turpat katlā sablenderē līdz viendabīgai konsistencei. Virumam pievieno krēmsieru ar zaļumiem un garšaugiem, pēc garšas liek sāli un piparus, pierīvē muskatriekstu. Vēlreiz visu sablenderē, līdz veidojas viendabīga krēmzupa. Pasniedzot var rotāt ar kapātiem zaļumiem, vārītām garnelēm, strēmelītēs sagrieztu šķiņķi vai žāvētas vistas filejas gabaliņiem.

***

Ķiploku krēmzupa

SASTĀVDAĻAS:

• 25 nelobītas ķiploka daiviņas

• 25 lobītas

ķiploka daiviņas

• četri vidēji lieli sīpoli

• divas ēdamkarotes olīveļļas

• 50 g sviesta

• neliels gabaliņš svaiga ingvera

• sauja svaiga timiāna

• 600 ml dārzeņu buljona

• 100 ml kokosriekstu piena

• 1/2 tējkarote Kajennas piparu

• citrons

• sāls, pipari

PAGATAVOŠANA: nelobītās ķiploka daivas liek pannā, uzlej olīveļļu, apkaisa ar sāli un izmaisa. Pannu nosedz ar vāku, liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un 180 grādu temperatūrā cep pusstundu. Pa to laiku notīra un smalki sagriež sīpolus, ingveru, timiānu, otru daļu ķiploka daiviņu. Ķiplokus ieliek atsevišķā bļodiņā. Katliņā, kur vārīsies zupa, izkausē sviestu un liek sutināties sasmalcinātos sīpolus, ingveru un zaļumus - visu apkaisa ar Kajennas pipariem. Sautē, kamēr sīpoli kļūst caurspīdīgi, tad pievieno sasmalcinātos ķiplokus un visu sautē vēl kādas trīs minūtes. Katlu noņem no uguns, pārbauda ķiploku gatavību cepeškrāsnī. Citā katliņā uzvāra dārzeņu buljonu. Ķiplokus izņem no cepeškrāsns, nedaudz padzesē, izloba un to mīkstumus pievieno dārzeņiem katliņā. Karsto buljonu uzlej dārzeņiem, strauji uzvāra, tad uguni samazina un karsē vēl piecas līdz desmit minūtes. Zupu noņem no uguns un sablenderē. Pievieno kokosriekstu pienu un liek atpakaļ uz uguns, vēlreiz uzvāra. Pievieno sāli un piparus. Pasniedzot katrā šķīvī iespiež nedaudz citrona sulas.

***

Gaileņu biezzupa

SASTĀVDAĻAS:

• 200 g gaileņu

• 1,5 glāzes vistas buljona

• divas glāzes piena

• sīpols

• olas dzeltenums

• ēd.k. sviesta

• ēd.k. miltu

• svaigi malti melnie pipari, sāls

PAGATAVOŠANA: sēnes nomazgā, sīki sagriež, smalki sagriež sīpolus. Pievieno buljonu, liek katlā un vāra aptuveni 10 minūšu, līdz sēnes gatavas, tad izberž caur sietu vai sablenderē. Atsevišķā katliņā izkausē sviestu, pieliek miltus, samaisa, pielej pienu un vāra vienu līdz divas minūtes, līdz masa sabiezē.

Pievieno sablenderētās gailenes, pēc garšas pieliek piparus, sāli un uz lēnas uguns apmēram 10 minūšu vāra, tad mazliet atdzesē.

Viegli saputo olas dzeltenumu, pievieno virumam un karsē vienu līdz trīs minūtes, neļaujot uzvārīties.

Gaileņu krēmzupu pasniedz karstu ar siera grauzdiņiem.

Svarīgākais