RECEPTES: Aukstā zupa karstai dienai

© Leonīds GUSEVS, speciāli Mājai

Kas var būt labāks par šo: vieglai maltītei karstā vasaras dienā – kāda auksta zupa, kas gan piesien dūšu, gan patīkami veldzē. Klasiku klasika – auksta zupa ar bietēm uz kefīra bāzes – ir zināma katram, taču variāciju var būt neiedomājami daudz.

Aukstā biešu zupa

SASTĀVDAĻAS:

• 4 kartupeļi

• garais gurķis

• 500 g marinētu biešu

• 5 vārītas olas

• 300 g sautēta šķiņķa

• sauja loku, sauja diļļu

• tējkarote mārrutku

• 1-2 tējkarotes sinepju

• 2 l paniņu

• sāls, pipari

PAGATAVOŠANA: gurķi sagriež nelielos stienīšos, zaļumus smalki sakapā, visu savieno un apsāla, atstāj, lai izdalās sula.

Kartupeļus novāra ar visu mizu, novāra cietas olas.

Paniņām pievieno piparus, sinepes, mārrutkus - visu samaisa un pievieno visas pārējās sastāvdaļas. Bietes pievieno ar visu sulu.

Ja garšas kārpiņas ļauj, pievieno nedaudz citrona sulas.

Aukstā zupa spāņu gaumē

SASTĀVDAĻAS:

• 4 biezas baltmaizes šķēles

• 800 g tomātu

• 3 ķiploku daiviņas

• garais gurķis

• paprika

• 2 sīpoli

• 100 ml olīveļļas

• sāls

• svaigi malti melnie pipari

• ābolu etiķis vai šerija etiķis

• dilles, zaļumi

PAGATAVOŠANA: divām baltmaizes šķēlēm nogriež garozu, mīkstumu saplucina un pārlej ar pusglāzi ūdens. Tomātus pārlej ar vārošu ūdeni, tad strauji atdzesē aukstā ūdenī un nomizo. Gurķi nomizo, gareniski pārgriež uz pusēm, izņem sēklas. Papriku pārgriež uz pusēm, izņem sēklas. Nomizo sīpolus, ķiploku daiviņas. Trešo daļu gurķa, pusi paprikas un vienu sīpolu atliek malā, pārējos dārzeņus sagriež rupjos gabalos. Iemērkto maizi ar visu šķidrumu, ķiplokus, tomātus, gurķa un paprikas gabaliņus sablenderē, pievieno glāzi auksta ūdens. Turpina blenderēt, pakāpeniski pievieno olīveļļu, pēc garšas pievieno sāli, piparus, ābolu vai šerija etiķi, ja vēlas, arī kādu bazilika pušķīti. Sablenderēto zupu uz 2 stundām liek ledusskapī, ik pa laikam apmaisa. Sīkos kubiņos sagriež atlikušos dārzeņus un arī liek ledusskapī. Atlikušo baltmaizi sagriež kubiņos, uz pannas apgrauzdē un atdzesē. Sasmalcina zaļumus. Auksto zupu lej šķīvjos, katrā ber nedaudz sagriezto dārzeņu, baltmaizes kubiņus un zaļumus.

Aukstā skābeņu zupa

SASTĀVDAĻAS:

• 200 g skābeņu

• 1 l kefīra vai paniņu

• 2 gurķi

• 3 vārītas olas

• 100 g redīsu

• sauja lociņu

• sāls

• pipari

PAGATAVOŠANA: skābenes aplej ar verdošu ūdeni, patur piecas minūtes, tad ūdeni nolej un skābenes sablenderē. Sablenderētajām skābenēm pievieno kefīru, sasmalcinātus lociņus un gurķus, ripiņās sagrieztus redīsus, sāli, piparus, visu samaisa. Pasniedz atdzesētu, papildinātu ar olu pusītēm.

Gurķu un piparmētru aukstā zupa

SASTĀVDAĻA:

• garais gurķis

• 2 ēd. k. sasmalcinātu lociņu

• kapāti pētersīļu zaļumi

• 2 ēd. k. kapātu piparmētru lapiņu

• 230 ml piena

• 100 ml skāba krējuma

• 100 ml bezpiedevu jogurta

• sāls, pipari

pasniegšanai:

• gurķu šķēlītes

• apgrauzdēti rieksti

PAGATAVOŠANA: gurķi sarīvē, pievieno lociņus, pētersīļus, piparmētras un vienu trešdaļu no piena daudzuma. Sablenderē. Pārlej lielākā traukā, pievieno pārējo pienu, krējumu un jogurtu. Samaisa, pievieno sāli un piparus. Liek ledusskapī, lai atdziest. Pasniedzot pievieno dažas gurķu šķēlītes, grauzdētus riekstus (valriekstus, pistācijas). Lieliski garšo ar grauzdiņiem.

Vasaras tomātu zupa

SASTĀVDAĻAS:

• 1,5 kg tomātu

• liels gurķis

• 3 ķiploka daiviņas

• 5 seleriju kāti

• sarkanais sīpols

• sarkanā paprika

• 4 ēd. k. olīveļļas

• citrons

• balzametiķis

• tabasco mērce

• sāls, pipari

PAGATAVOŠANA: tomātus blanšē, tiem novelk miziņu. Aptuveni 500 g tomātu sagriež mazos gabaliņos, pārējos kopā ar olīveļļu un citrona sulu sablenderē. Gurķi, selerijas kātus, papriku sagriež mazos gabaliņos. Sīpolu notīra, smalki sagriež, ķiploku daiviņas notīra un izspiež caur ķiploku spiedni. Visas sastāvdaļas sajauc ar tomātiem, pievieno pēc garšas balzametiķi un tabasco mērci, sāli un piparus. Atdzesētu zupu pasniedz, pārkaisītu ar svaigu baziliku.

Aukstā dārzeņu zupa

SASTĀVDAĻAS:

• 1,3 l kefīra

• 100 g redīsu

• garais gurķis

• 3 ēd. k. sakapātu lociņu

• 2 ēd. k. sakapātu diļļu

• puse tējkarotes maltu melno piparu

• ēd. k. cukura

• puse tējkarotes sāls

PAGATAVOŠANA:

lociņus un dilles sakapā.

Nomizotu gurķi un redīsus sagriež mazos stienīšos.

Sajauc kopā visas sastāvdaļas, uz stundu noliek ledusskapī, lai atdziest un sajaucas garšas.

Pasniedz ar siltu maizi.



Izklaide

Šonedēļ sākas sabiedrisko mediju labdarības maratons „Dod pieci!”, kas 13. decembrī plkst. 21.05 tiks atklāts ar vērienīgu labdarības koncertu Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas tiešraidē.

Svarīgākais