GATAVOJAM MĀJĀS: Grilēti dārzeņi

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Ātri, vienkārši, viegli – kā rotaļājoties – dārzeņu grilēšana paver nebeidzamas iespējas un ļauj vaļu jebkurai improvizācijai, turklāt dārzeņi ir lieliska uzkoda, kamēr grilējas un sānus brūnina kāds kārdinoši gards gaļas kumosiņš.

Grilēta paprika

sastāvdaļas:

• 3-4 paprikas pākstis dažādās krāsās

• 2-3 ēdamkarotes olīveļļas

• ķiploka daiviņa

• balzamiko

• sāls

• pipari

PAGATAVOŠANA: papriku nomazgā, pārgriež uz pusēm, izņem sēklas.

Sagatavo eļļu, ar ko ieziest papriku pirms grilēšanas: kopā sajauc olīveļļu, balzamiko, sakapātu ķiploka daiviņu, sāli un piparus. Ar šo maisījumu papriku ieziež no visām pusēm, kārto uz restītēm (papriku lieliski var sagatavot arī visparastākajā pannā - uz restītēm). Zem restītēm paliek kādu pannu, jo grilēšanas laikā no paprikas iztek šķidrums.

Paprikas gabaliņus apgroza, lai nepiedeg, un grilē aptuveni 15-20 minūtes. Kad paprikai maliņas mazliet apgruzdušas, tā gatava.

Gan silta, gan auksta grilēta paprika ir lieliska piedeva jebkuriem zaļajiem salātiem, to var likt uz maizes vai ēst kā piedevu.

*

Grilētas kukurūzas vālītes

sastāvdaļas:

• 2 tējk. Kajēnas piparu

• 1 tējk. čili

• 1 tējk. paprikas

• 100 g sviesta

• 1 laima miziņa

• 2 ēd. k.

laima sulas

• 4 kukurūzas vālītes

PAGATAVOŠANA: bļodā liek sviestu, pievieno visas garšvielas, rīvētu laima miziņu un sulu, samaisa un ar aptuveni pusi sviesta maisījuma ierīvē kukurūzas vālītes.

Katru kukurūzas vālīti ietin folijā, liek uz grila vai grila pannā un 180 grādu temperatūrā cep aptuveni 30 minūtes, līdz tās zeltaini brūnas.

Gatavās kukurūzas vālītes pārklāj ar atlikušo sviesta maisījumu.

Grilēti sparģeļi, sīpoli un burkāni

sastāvdaļas:

• sparģeļi

• jaunie burkāniņi

• sīpoli

• olīveļļa

• garšaugu maisījums gaļas marinēšanai

PAGATAVOŠANA:

sparģeļus, burkānus, uz pusēm pārgrieztus sīpolus vai jebkurus citus dārzeņus pēc izvēles ierīvē ar garšaugu maisījumu.

Apslaka ar nelielu eļļas daudzumu un grilē, līdz dārzeņi kļūst zeltaini brūni.

Grilēti dārzeņi ar jūras sāli, čili un oregano

sastāvdaļas:

• 250 g sparģeļu

• 2 kukurūzas vālītes

• 1 kabacis

• olīveļļa

• Santa Maria BBQ Spices Chili garšviela

PAGATAVOŠANA: kukurūzas vālīti sagriež gabalos, kabaci sagriež gareniskās sloksnēs.

Visus dārzeņus apsmidzina ar nelielu eļļas daudzumu un liek uz grila.

Pirms pasniegšanas pārkaisa ar garšvielām, kuru sastāvā ir gan čili, gan jūras sāls, gan oregano.

Grilēti romiešu salāti un avokado

sastāvdaļas:

• 3 romiešu salātu galviņas

• 2 avokado

• 1 ēd. k. rapšu eļļas

• 1 ēd. k. citronu sulas

• 2 ēd. k. olīveļļas

• 1 tējk. jūras sāls

• ½ tējkarotes melno piparu

• 1 tējk. čili

• Parmas siers

PAGATAVOŠANA:

romiešu salātu galviņas un avokado pārgriež uz pusēm, griezuma vietas apsmērē ar eļļu.

Salātus un avokado liek uz grila restītēm ar griezuma vietu uz leju un lielā karstumā grilē aptuveni četras minūtes.

Sajauc olīveļļu, citrona sulu, sāli, piparus un mērci pārlej dārzeņiem, pārkaisa ar rīvētu Parmas sieru un čili piparu pārslām.

Čili piparos grilētas kukurūzas vālītes ar laimu un fetas sieru

sastāvdaļas:

• kukurūzas vālītes

• mīksts sviests

• majonēze

• fetas siers

• laima sula

• garšvielu maisījums gaļas marinēšanai ar čili

PAGATAVOŠANA: kukurūzas vālītes ierīvē ar mīkstu sviestu un grilē, līdz tās zeltaini brūnas.

Gatavajām kukurūzas vālītēm uzklāj nedaudz majonēzes, pārslaka ar laima sulu, pārkaisa rīvētu fetas sieru. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar garšvielu maisījumu, kuras sastāvā ir čili.

Grilēti baklažāni

sastāvdaļas:

• 2-3 baklažāni

• 2 ķiploka daiviņas

• 2-3 ēdamkarotes balzametiķa vai baltvīna etiķa

• olīveļļa

• svaigi pētersīļi

• pāris piparmētru lapiņas

• pāris bazilika lapiņas

• kaltēts oregano

• sāls, pipari, čili

PAGATAVOŠANA:

baklažānus nomazgā, nosusina, izvieto uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Liek uz grila un cep aptuveni 30 minūtes, līdz tie no ārpuses melni, it kā sadeguši.Gatavus liek papīra tūtā, aizver un ļauj pilnībā atdzist. Tad nomizo, mīkstumu sadala mazākos gabalos, kārto traukā un pārslaka ar mērci, kas pagatavota no olīveļļas, vīna etiķa vai balzametiķa un sīki sasmalcinātiem garšaugiem un garšvielām. Visu kārtīgi samaisa un ļauj kādu brīdi nostāvēties. Lieliska piedeva salātiem, gaļas ēdieniem, taču tikpat gardi arī vieni paši. Ledusskapī slēgtā traukā var uzglabāt 2-3 dienas.

Svarīgākais