GATAVOJAM MĀJĀS: Universālais kāposts

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Kur nu vēl latviskāku dārzeni par kāpostu! Gan svaigus, gan skābētus kāpostus augu gadu izmanto daudzos un dažādos veidos – zupās, sautējumos, sacepumos, salātos. Kāpostus šķovē, no tiem gatavo tīteņus un cep pat maizi. Gatavo ko gatavodams, no universālā kāposta tapusī maltīte vienmēr būs garšīga, sātīga, vitamīniem un minerālvielām bagāta.

Kāposts ir viens no pilnvērtīgākajiem un vienlaikus arī pieejamākajiem dārzeņiem. Tas satur spēcīgus dabisku dziedniecisku vielu savienojumus, kas veicina kaitīgo vielu izvadīšanu un organisma attīrīšanos, palīdz dezinficēt ārējas brūces un uzlabot organisma iekšējo veselību.

Kāposts ir viena no senākajām dārzeņu dzimtām. Tajā ietilpst sarkanie galviņkāposti, ziedkāposti, Savojas kāposti, rožu jeb Briseles kāposti, lapu kāposti, kolrābji un brokoļi. Kāposta dzimtene ir Āzija. Pasaulē pieejamas vairāk nekā 400 dažādas kāpostu šķirnes. Pirmie kāpostu ēdieni konstatēti Šensi provincē Ķīnā 4000 gadu pirms mūsu ēras. Eiropā kāpostus 600 gadu pirms mūsu ēras ieveda ķelti. Ņemot vērā kāposta augšanas apstākļus, tas vēsturiski ilgu laiku bijis galvenā kultūra Eiropā.

Kāposta bagātīgās uzturvielas un labās īpašības jau no seniem laikiem novērtētas arī Latvijā. Tradicionālajā virtuvē kāposts pazīstams jau no 11. gadsimta, un, pateicoties kāpostu daudzveidībai, arvien parādās jaunas receptes kāpostu pagatavošanai.

Vērts zināt

• Kāposts ir uzturvielām bagāts dārzenis, kura sula ir augstvērtīgs vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju avots. Tā sastāvā ir B grupas vitamīni, C vitamīns, PP un K vitamīns, folijskābe, karotīns, biotīns, kalcijs, dzelzs, kālijs, magnijs u.c.

• Kāposta sastāvā ir arī pienskābe, kas palīdz cukura diabēta slimniekiem. Tāpat kāposts tiek izmantots kā pretiekaisuma augs, to izmanto čūlu ārstēšanai. Kāposta lapas liekot uz ievainojumiem, iespējams dezinficēt brūci, samazināt iekaisumu.

• Svaigi baltie galviņkāposti satur tikpat C vitamīna, cik apelsīni vai citroni, bet Briseles kāpostos un ziedkāpostos to ir pat divas reizes vairāk.

• Kāpostos ir arī augsts P vitamīna saturs, kas normalizē asinsvadu stāvokli un palielina to stiprību. No dārzeņiem vēl lielāks P vitamīna daudzums ir tikai pētersīļos un spinātos.

• Visu veidu kāposti organismam piegādā minerālvielas, kas nodrošina atbilstošu sārmu un skābju līdzsvaru, kāposti ir lielisks līdzeklis cīņā ar dažādām audzēju formām.

• Visi kāposti satur maz kaloriju, tajos ir nedaudz olbaltumvielu un ogļhidrātu. Kāpostos nav tauku, to sula satur organiskās skābes, kas piedalās taukaudu noārdīšanā un palīdz tievēt.

Svaigu kāpostu un ābolu salāti

SASTĀVDAĻAS:

• 2 burkāni

• 5-6 redīsi

• 200 g kāpostu (parastie, sarkanie)

• 3 āboli

• zaļumi

• augu eļļa

• sāls

PAGATAVOŠANA:

notīrītus burkānus, redīsus un ābolus sarīvē uz rupjas sakņu rīves. Svaigus kāpostus smalki saēvelē vai sagriež salmiņos. Visas sastāvdaļas traukā sajauc, pievieno sāli, augu eļļu. Pasniedzot pārkaisa ar smalki sagrieztiem zaļumiem.

Kāpostu tīteņi

SASTĀVDAĻAS:

• neliela kāpostgalva

• 300 g maltas gaļas

• 100 g rīsu

• sīpols

• augu eļļa

• sāls

• pipari

PADOMS

Tīteņus var gatavot arī ar citiem pildījumiem:

• biezpiens + rīsi + ola;

• vārītas pupiņas + cepts sīpols + zaļumi;

• vārīti burkāni + vārīti pētersīļi + paprika + cepti sīpoli;

• kartupeļu biezenis + ceptas sēnes + sīpoli.

PAGATAVOŠANA:

lielā katlā uzvāra ūdeni. Tajā uz pāris minūtēm iemērc kāpostgalvu - to viegli izdarīt, ja kāposta kacenā iedur dakšiņu un aiz kāta patur. Astoņas lapas pie kacena nogriež un aptuveni piecas minūtes blanšē, tad nosusina. Katrai lapai konusā izgriež kāta daļu.

Lapas liek uz pārtikas plēves, izvietotās lapas pārklāj arī ar pārtikas plēvi, ar mīklas rulli lapas izrullē plakanas.

Pildījumam izvāra rīsus, tos sajauc ar malto gaļu, sasmalcinātu un apceptu sīpolu, pievieno sāli un piparus (ja ir vēlme - arī citas garšvielas).

Lapai uz viena stūra, kas izveidojies, izgriežot kātu, liek pildījumu, ietin līdz pusei, aizlokot ciet brīvi stāvošās malas. Pa pusei ietīto pildījumu pārveļ uz lapas otru pusi, pabeidz tīšanu.

Tīteņus apgrozot apcep sakarsētā eļļā, pārlej ar glāzi buljona vai vārīta ūdens, pievieno garšvielas un sutina aptuveni pusstundu. Gatavus tīteņus parasti pasniedz, pārlietus ar krējumu.

Kāpostu pīrāgs

SASTĀVDAĻAS:

• 1/2 kāpostgalvas

• 1/2 purava

• 2 ķiploka daivas

• 180 g Fetas tipa siera

• 500 g (1 iepakojums) saldētas kārtainās mīklas

• buntīte diļļu

• olīveļļa

PAGATAVOŠANA:

kāpostu sagriež plānās, ne pārāk garās strēmelēs. Puravu, ķiplokus, dilles sasmalcina.

Olīveļļā apcep ķiplokus, puravus. Pievieno kāpostus un maisot sautē 10-15 minūšu, līdz tie gatavi.

Noņem no uguns, ļauj padzist, tad sajauc ar sadrupinātu Fetas sieru un dillēm (siera vietā var izmantot kartupeļu biezputru, tikai tad pēc garšas jāpievieno sāls). Visu kārtīgi samaisa, taču tā, lai siers nevis pilnībā izjūk, bet paliek mazos gabaliņos.

Veidni izklāj ar nedaudz atlaidinātu kārtaino mīklu, izveido maliņas. Virsū liek un izlīdzina pildījumu.

Virs pildījuma klāj otru mīklas plātni, malas aizspiež.

Cep 190 grādu temperatūrā 40-50 minūšu.

PADOMS

• Šis pīrāgs ir ļoti garšīgs silts. Ja grib sagriezt skaistos gabalos, pīrāgu pirms griešanas labāk atdzesēt.

• Ja pīrāgu grib rotāt ar pinumu, virspuses mīklu sagriež strēmelēs un virs pildījuma kārtas, krusteniski liekot, sapin.

Lapu kāpostu krēmzupa

SASTĀVDAĻAS:

• 100 g krēmsiera

• 2 kartupeļi

• 2 burkāni

• 1 iepakojums lapu kāpostu

• 1 sīpols

• 1 ķiploks

• 1/3 selerijas saknes

• 2 ēdamkarotes sviesta

• 2 ēdamkarote olīveļļas

• sāls

• pipari

PAGATAVOŠANA:

noskalo dārzeņus, ja nepieciešams, nomizo un sagriež lielos gabalos.

Visus dārzeņus, arī ķiploka daiviņas apcep sviestā ar olīveļļu. Pievieno ūdeni, lai tas pārklātu dārzeņus vismaz 1,5 cm. Vāra uz lēnas uguns, līdz dārzeņi mīksti.

Pievieno lapu kāpostus, sāli, piparus un sablenderē krēmzupas konsistencē. Sakarsē un pievieno krēmsieru.

PADOMS

Lapu kāpostu krēmzupa sanāks garšas niansēm bagātāka, ja ūdens vietā izmantos vistas buljonu.

Savojas kāpostu zupa

SASTĀVDAĻAS:

• 1/2 Savojas kāposta

• 2 vistas buljona kubiņi

• 2 konservētu tomātu kārbas

• 1 sīpols

• 3 ķiploka daiviņas

• 1 l ūdens

• 6 ēdamkarotes olīveļļas

• buntīte svaigas raudenes

• sāls

• čili pipars

PAGATAVOŠANA:

kāpostus sagriež aptuveni 1 cm lielos kubiņos.

Katlā uzkarsē nedaudz eļļas, apcep sasmalcinātus sīpolus un ķiplokus.

Kad sīpoli kļuvuši zeltaini, pievieno kāpostus, pāris minūtes cep.

Pievieno karstu ūdeni, kurā izšķīdināti buljona kubiņi.

Sasmalcina konservētos tomātus un kopā ar sasmalcinātām raudenēm un čili piparu pievieno katla saturam. Vāra aptuveni 20 minūšu.

PADOMS

Savojas kāpostu zupa labi garšo arī bez konservētiem tomātiem, to pasniedzot, lieto sasmalcinātus zaļumus un krējumu.

Sarkano kāpostu sautējums

SASTĀVDAĻAS:

• 800 g sarkano galviņkāpostu

• 3 ēdamkarotes sviesta

• 1 gredzenos sagriezts sīpols

• 4 krustnagliņas

• 2 iztīrīti, šķēlītēs sagriezti āboli

• 1 ēdamkarote cukura

• 1 tējkarote sāls

• 2 ēdamkarotes altvīna etiķa

• 1 glāze ābolu sulas

• 1 tējkarote kartupeļu cietes

PAGATAVOŠANA:

Katlā izkausē sviestu, tajā liek sīpolus un krustnagliņas, apcep, līdz sīpoli ir caurspīdīgi. Pievieno kāpostus, ābolus, cukuru, sāli, etiķi un ābolu sulu. Rūpīgi samaisa. Uz mazas uguns sautē aptuveni pusstundu. Kāposti gatavi, kad to lapas biezākajā vietā ar nazi viegli pārgriežamas. Uzmana, lai tie neizjūk.

Ceturtdaļglāzē auksta ūdens izšķīdina kartupeļu cieti un iemaisa kāpostos un sautējumu uzvāra. Sarkano galviņkāpostu sautējumu pasniedz pie gaļas ēdieniem vai desiņām.

Brieža gaļas un Briseles kāpostu zupa

SASTĀVDAĻAS:

• 500 g brieža gaļas ragū

• 2 l ūdens

• 1 sīpols

• 1 vesela ķiploka galva

• 1 burkāns

• 1 kālis

• 1 pētersīļa sakne

• 4 kartupeļi

• 2 saujas Briseles (rožu) kāpostu

• 2 cm ingvera saknes gabaliņš

• 1 čili pipars

• 1 ēdamkarote eļļas

• zaļumi

• sāls

• pipari

PAGATAVOŠANA:

katlā ar ūdeni liek gabaliņos sagrieztu gaļu un vāra. Gaļu noputo, līdz minimumam samazina uguns liesmu un turpina vārīt.

Notīra un smalki sagriež sīpolus un ķiplokus. Notīra un gabaliņos sagriež burkānu, kāli, pētersīļa sakni. Ingvera sakni nomizo un sagriež šķēlēs. Kartupeļus nomizo un sagriež kubiņos.

Pannā sakarsē eļļu, viegli apcep sīpolus un ķiplokus, pievieno gaļai.

Kad gaļa mīksta, to izņem no katla un ļauj atdzist.

Buljonu caur sietiņu izkāš un liek atpakaļ uz uguns. Buljonam pievieno sagrieztus dārzeņus: burkānu, kāli, pētersīļa sakni, ingveru un Briseles kāpostus. Kad dārzeņi pusmīksti, pievieno kartupeļus un sakapātu čili pipariņu. Kad visi dārzeņi mīksti, pievieno gaļu. Pēc garšas pievieno sāli un svaigi maltus melnos piparus.

Pasniedzot uzkaisa kapātus zaļumus.

Ziedkāpostu sacepums ar sieru

SASTĀVDAĻAS:

• 1 ziedkāposts

• 8-10 ķirštomātiņu

• 1 sauja rīvmaizes

• 2 ēdamkarotes rīvēta Parmezāna siera

• sāls

• pipari

mērcei:

• 60 g sviesta

• 60 g miltu

• 600 ml piena

• 1 ēdamkarote angļu sinepju

• 150 g rīvēta Čedaras siera

• 1 lauru lapa

• rīvēts muskatrieksts

• lociņi

PAGATAVOŠANA:

ziedkāpostu sadala rozetēs, tomātiņus pārgriež uz pusēm, lociņus sasmalcina.

Ziedkāpostus verdošā sālsūdenī aptuveni 10 minūšu vāra, tad nokāš.

Gatavo mērci: pannā izkausē sviestu, pievieno miltus un maisot aptuveni minūti apcep. Nepārtraukti maisot, pakāpeniski pievieno pienu, līdz izveidojas krēmīga mērce. Pievieno lauru lapu un maisot mērci turpina vārīt aptuveni piecas minūtes, tad lauru lapu izņem, pievieno lociņus, muskatriekstu, sinepes, Čedaras sieru. Maisot vāra vēl vienu divas minūtes.

Sakarsē cepeškrāsni un uzsilda cepamo veidni.

Siltā veidnē liek ziedkāpostus, pārlej ar mērci, pārber ar tomātiem, rīvmaizi un rīvētu Parmezāna sieru. Cepeškrāsnī cep aptuveni 5 minūtes - līdz siers izkūst. Pasniedzot pārkaisa ar zaļumiem.

Kartupeļu, skābētu kāpostu un maltas gaļas sacepums

SASTĀVDAĻAS:

• 1 kg kartupeļu

• 500 g maltas gaļas

• sīpols

• 2 ķiploka daiviņas

• 3 ēdamkarotes eļļas

• sāls

• malti melnie pipari

• 250 ml gaļas buljona

• 2 olas

• 200 g krējuma ar nelielu tauku saturu

• 150 g siera

• 500 g skābētu kāpostu

• 1 tējkarote sviesta

PAGATAVOŠANA:

sīpolu un ķiploka daiviņas notīra un sasmalcina. Nepārtraukti maisot, gaļu 10 minūšu sakarsētā eļļā apcep pannā, lai tā nesalīp. Pievieno sīpolus, ķiplokus, sāli, piparus un cep vēl dažas minūtes.

Kartupeļus notīra un sagriež plānās šķēlēs.

Mērcei sarīvē sieru.

Buljonu sajauc ar krējumu, olām, sieru. Veidni ieziež ar sviestu.

Visas sastāvdaļas kārtām liek formā: pusi kartupeļu šķēlīšu, pusi skābētu kāpostu, visu malto gaļu, palikušos kāpostus un kartupeļu šķēlītes.

Kārtojumu pārlej ar mērci, veidnei uzliek vāku un 200 grādu temperatūrā cep aptuveni stundu. Pēdējās 10 minūtes cep bez vāka.



Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais