RECEPTE: Ratatujs – dārzeņu sautējums franču gaumē

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Lai labi garšo!

Ratatujs (ratatouille) ir viens no pēdējos gados pazīstamākajiem franču virtuves ēdieniem, kaut gan sākumā šķiet: šis no Provansas nākušais dārzeņu sautējums nav nekas īpašs. Taču nē – neskatoties uz vienkāršajām sastāvdaļām, rezultāts ir izcili gards.

Ratatuju gatavo no tomātiem, sīpoliem, cukīni, baklažāna un paprikas. Garšai pievieno olīveļļu, baziliku, ķiploku un majorānu. Tradicionāli to pasniedz kā piedevu pie gaļas, taču ratatujs ar veidnē rūpīgi izkārtotajām dārzeņu šķēlītēm var būt arī skaists pamatēdiens.

SASTĀVDAĻAS:

• 2 baklažāni

• 1 cukini

• 1 liels sīpols

• 2 zaļās paprikas

• 3 lieli tomāti

• 4 – 5 daiviņas ķiploka

• 1 timiāna zariņš

• 2 bazilika zariņi

• saišķītis svaigu diļļu

• sāls pēc garšas

• 2 ēdamkarotes sviesta vai labas eļļas

PAGATAVOŠANA: visus dārzeņus sagriež plānās, šaurās ripiņās, papriku sagriež šaurās strēmelēs.

Viegli ietaukotā cepamtraukā cieši citu pie citas kārto sagriezto dārzeņu ripiņas, pa virsu liek papriku.

Visu apslaka ar olīveļļu, bagātīgi pārkaisa ar sīki sasmalcinātiem ķiplokiem.

Trauku pārklāj ar foliju, liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 150 grādu temperatūrā cep aptuveni

60 – 75 minūtes. Izņem no cepeškrāsns, ratatuju pārkaisa ar sasmalcinātām dillēm, baziliku un timiānu un vēl uz dažām minūtēm iešauj cepeškrāsnī. Pasniedz kā atsevišķu ēdienu, bet var pasniegt arī kā piedevu gaļas vai zivju ēdieniem.



Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais