RECEPTES: Īpašie svētku cepumi

Šokolādes zvaigznes © Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Bez dažādiem cepumiem un cepumiņiem svētkos iztikt nevar: tie ir gluži vai obligāti un neaizvietojami jebkurā tējas vai kafijas baudīšanas reizē, tie ir kā īsts glābējriņķis, kad pie durvīm klauvē negaidīti viesi, tie ir kā droša atpazīšanas zīme – namā, kur galdā tiek celta bagātīga cepumu izlase, saimnieko īsta saimniece.

Laimes cepumiņi

SASTĀVDAĻAS:

• 200 g sviesta

• 300 g pūdercukura

• 230 g miltu

• 7 olas

• 4 ēdamkarotes ūdens

• 2 tējkarotes vaniļas cukura

• šķipsniņa sāls

PAGATAVOŠANA: pagatavo mīklu: atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Baltumiem pievieno pūdercukuru, vaniļas cukuru un sakuļ stingrās putās. Kad putas sakultas, masai pievieno ļoti mīkstu (krējuma konsistences) sviestu, šķipsniņu sāls un atkal visu saputo. Pakāpeniski, lai nerastos kunkuļi, masā iesijā miltus. Pirms iesijā pēdējos 50 gramus miltu, mīklai pievieno 4 ēdamkarotes ūdens. Kad cepumu masa samaisīta, pannā ieklāj cepamo papīru un uz tā no mīklas veido pēc iespējas plānākus aplīšus. Cep iepriekš labi sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā aptuveni 12–15 minūtes. Vienlaikus cep ne vairāk kā 2–3 cepumus, jo atdziestot tie sacietē. Cepumiņus paredzētajā formā izveidot un tajos ievietot sarullētu lapiņu ar iepriekš uzrakstītu vēlējumu var tikai tad, ja tie vēl ir karsti.

Kraukšķīgie riekstiņi

SASTĀVDAĻAS:

smilšu mīklai:

• 200 g sviesta

• 100 g cukura

• 300 g kviešu miltu

• ½ tējkarotes vaniļas cukura

pildījumam:

• 1 bundžiņa vārīta iebiezinātā piena

PAGATAVOŠANA: pagatavo smilšu mīklu: ber bļodā cukuru, miltus un vaniļas cukuru, pievieno mīkstu istabas temperatūrā atlaidinātu sviestu un ar roku visu kārtīgi samīca. Svarīgi, kāda ir mīklas konsistence – tai jābūt spīdīgai un diezgan stingrai – tādai, lai neizjūk. Samīcīto mīklu ietin pārtikas plēvē un vismaz uz pusstundu ieliek ledusskapī, lai sastāvdaļas labāk savienojas. Mīklu izņem no ledusskapja. Speciālās riekstiņu formiņas iesmērē ar sviestu, katrā ar pirkstiem ieklāj un vienmērīgi izlīdzina plānu mīklas kārtu. Cepumus liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un 180 grādu temperatūrā cep 20–25 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini brūni. Izņem no cepeškrāsns un atdzesē, jo tikai atdzisušus riekstiņus vieglāk dabūt ārā no formiņām. Riekstiņu pusītēs ar tējkaroti smērē vārītu kondensēto pienu, pusītes lipina kopā, un našķis gatavs! Lieliski garšo kopā ar glāzi piena, tasi tējas vai kafijas.

Cepumi ar karamelizētu pildījumu

SASTĀVDAĻAS

smilšu mīklai:

• 100 g sviesta

• 50 g cukura

• 150 g miltu

• 1 ola

pildījumam:

• ½ citrona miziņas

• 25 g sviesta

• 50 g cukura

• 65 ml saldā krējuma

• 1 ēd. k. medus

• 1 tējk. vaniļas cukura

• 50 g mandeļu skaidiņu

• 50 g kapātu riekstu

• 25 g žāvētu dzērveņu

• 5 kokteiļķirši

PAGATAVOŠANA: pagatavo smilšu mīklu, tai pierīvējot citrona miziņu.

Karsē sviestu, medu, vaniļas cukuru un cukuru, līdz cukurs izkusis un masa kļuvusi zeltaina. Masā iemaisa saldo krējumu, pievieno pārējās sastāvdaļas un maisot karsē, līdz izveidojas viendabīga masa. Mīklu izveltnē plānā kārtā, izspiež aplīšus, 10 minūtes cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā, tad katram cepumiņam virsū uzliek kaudzīti saldās masas, kas iegūta, nedaudz medus sajaucot ar kapātiem riekstiem, mandeļu skaidiņām, sasmalcinātām žāvētām dzērvenēm vai rozīnēm un gabaliņos sagrieztiem kokteiļķiršiem. Cep vēl 10 minūtes.

Bezē cepumiņi

SASTĀVDAĻAS:

• 6 olu baltumi

• 360 g pūdercukura

• ½ citrona

• 1 tējkarote vaniļas cukura

• šķipsniņa sāls

PAGATAVOŠANA: ieslēdz cepeškrāsni un noregulē 125 grādu temperatūrā (cepumi jākaltē, nevis jācep). Olu baltumus, pakāpeniski pievienojot pūdercukuru (uz vienu olas baltumu – 60 g pūdercukura), saputo. Pievieno arī šķipsniņu sāls (sāls olbaltuma masai piešķir spīdīgumu, tā kļūst stingra, bet vijīga). Kad baltumi sakulti (gatavības pakāpi vislabāk pārbaudīt, apgriežot trauku ar olbaltumu masu otrādi – ja olbaltums neslīd ārā, ir gatavs!), pievieno vaniļas cukuru un piespiež nedaudz citrona sulas, lai saldajai masai piešķirtu mazliet skābenuma. Jā ir vēlēšanās, masai var pievienot sasmalcinātus riekstus, šokolādi, ogas vai sukādes. Stingrās putās sakulto masu pilda konditorejas maisiņā un uz cepamā paīra veido nelielus cepumiņus (var likt arī ar karoti). Pannu ar cepumiņiem liek sakarsētajā cepeškrāsnī un 125 grādu temperatūrā cep aptuveni stundu vai nedaudz ilgāk.

Šokolādes zvaigznes

SASTĀVDAĻAS:

• 250 g attīrītu, grauzdētu mandeļu

• 170 g cukura

• 65 g pūdercukura

• 100 g tumšās šokolādes

• 1 tējk. malta kanēļa

• 2 tējk. maltu krustnagliņu

• 50 g kakao

• 2 olu baltumi

PAGATAVOŠANA: mandeles, cukuru sablenderē viendabīgā konsistencē, pievieno pūdercukuru. Pievieno šokolādi un maļ, līdz iegūst viendabīgu masu. Iegūto masu ber bļodā, pievieno kakao, garšvielas, viegli saputotus olu baltumus un visu samaisa. Bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi un uz 30 minūtēm ieliek ledusskapī. Cepeškrāsni sakarsē līdz 175 grādiem. Veidnē ieklāj cepamo papīru, to nedaudz ietauko. Darba virsmu nedaudz pārkaisa ar pūdercukuru, no ledusskapja izņemto mīklu izrullē. No mīklas izspiež zvaigznes formas cepumus un liek veidnē. Temperatūru cepeškrāsnī samazina līdz 160 grādu atzīmei, cepumus cep aptuveni 15 minūtes. Atdzesētus cepumus pārkaisa ar pūdercukuru. Ja ir vēlēšanās, cepumu zvaigznes var pilnveidot, izrotājot tās ar palielākiem riekstu gabaliņiem, cukurotiem ķiršiem vai ko citu.

Cukura standziņas

SASTĀVDAĻAS:

• 700 g miltu

• 500 g sviesta vai margarīna

• 1/3 tējkarotes citronskābes

• 200 g ūdens

• ½ tējkarotes sāls

• 1 ēd. k. cukura

• cukura pērlītes

PAGATAVOŠANA: aukstu sviestu vai margarīnu uz rupjās rīves sarīvē vai saplucina, pievieno sijātus miltus, citronskābi, sāli un cukuru. Pievieno ūdeni un visu samīca viendabīgā mīklā. Mīklu uz pusstundu liek ledusskapī, tad izrullē aptuveni 2 mm biezā kārtā.

Ar cepumu nazi sagriež gabaliņos vai sloksnītēs (no mīklas ar cepumu formiņām var spiest dažādas figūriņas).

Cepumus liek uz plāts, pārziež ar sakultu olu, pārkaisa ar baltajām cukura pērlītēm un liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī. 180 grādu temperatūrā cep aptuveni 15–20 minūtes, līdz cepumi zeltaini brūni.



Izklaide

Pēc grupas “bet bet” koncerta Liepājas koncertzālē “Lielais Dzintars” prezentēta Guntara Rača pirmā prozas grāmata – autobiogrāfiskais atmiņu stāsts “Trakais”. Pasākumu apmeklēja vairāki grāmatas varoņi, tostarp “Līvu” līderis Ainars Virga, kā arī vēl viens jaunības laika draugs Ivo Fomins.