Svētku gaidīšanas laiks katram no mums ir saspringts un visdažādāko rūpju pārpilns, tāpēc ikviena iespēja tiem sagatavoties laikus ir patiess ieguvums, ko grēks neizmantot. Kūku, kēksu vai pudiņu pagatavošana vairākas nedēļas pirms Ziemassvētkiem – tas taču ir katras īstenas namamātes klusais sapnis, kam varam palīdzēt piepildīties!
Ziemassvētku augļu kūka marcipāna mētelītī
Starp daudzajām piparkūku, mandeļkūciņu, kanēļcepumu un citu Ziemassvētku našķu receptēm šai augļu kūkai vajadzētu ierādīt īpašu vietu. Sevišķi garda un aromātiska tā izdodas tad, ja izcepta gandrīz mēnesi pirms svētkiem un labi nogatavināta, reizi nedēļā pacienājot ar rumu.
SASTĀVDAĻAS:
• 200 g žāvētu dateļu
• 200 g žāvētu vīģu
• 200 g žāvētu aprikožu
• 200 g žāvētu plūmju
• 200 g rozīņu
• 200 g žāvētu ķiršu
• 200 g žāvētu dzērveņu
• 200 g ananāsu sukāžu
• 200 g valriekstu
• 200 g mandeļu
• 200 g lazdu riekstu
mīklai:
• 5 olas
• 250 g sviesta
• 1 glāze cukura
• 2 glāzes miltu
• 2 tējkarotes cepamā pulvera
• ½ tējkarotes sāls
• 1 tējkarote vaniļas cukura
• ½ tējkarotes maltu krustnagliņu
• 1 tējkarote ingvera
• 1 tējkarote kanēļa
• 1 tējkarote ingvera
• 2 tējkarotes kļavu sīrupa
• rums (mitrināšanai)
• marcipāna masa (pārklāšanai)
PAGATAVOŠANA: visus augļus un riekstus sasmalcina, kopā ar rozīnēm saber lielā bļodā.
Citā bļodā gatavo mīklu: mīkstu sviestu saputo ar cukuru, pa vienai pievieno lielas olas, garšvielas, sīrupu un miltus, kuros iemaisīts cepamais pulveris.
Abu bļodu saturu sajauc kopā, pagaršo, vai pietiek garšvielu.
Masu liek ietaukotā, ar rīvmaizi izkaisītā veidnē un cep apmēram 170 grādu temperatūrā, kamēr kūka gatava (aptuveni 1,5 – 2 stundas atkarībā no veidnes lieluma): gatavību pārbauda, kūkā iespraužot koka iesmiņu. Izcepto kūku atdzesē, izņem no veidnes un ietin rumā samērcētā marlē, iesaiņo alumīnija folijā un liek aukstā vietā nostāvēties.
Kūku reizi nedēļā iztin no folijas, marli samitrina rumā un atkal ietin. Pirms pasniegšanas kūku var pārsmērēt ar aprikožu džemu un nobērt ar drupinātiem riekstiem, bet var arī pārklāt ar kādu glazūru vai ietērpt marcipāna masas mētelītī.
PADOMS
• Žāvēto augļu un riekstu sastāvu un daudzumu var variēt pēc savas patikas un iespējām. Var izmantot kaltētus ābolus, bumbierus, var iztikt bez rozīnēm, bet to vietā likt žāvētas korintes, saldo pīlādžu ogas, zemenes. Var izmantot tikai viena veida riekstus (vislabāk – valriekstus).
• Šai kūkai vislabāk piedien rums, īpaši specifisku aromātu un garšu dod Austrijā ražotais Stroh. Bērniem domātu kūku ar alkoholu, protams, nepiesūcina.
• Ja līdz svētkiem atlicis pavisam maz laika, bet šo kārumu tomēr gribas pagatavot, dara tā: sagatavoto augļu miksli aplej ar rumu (vai kādu citu alkoholisku dzērienu) un atstāj vismaz stundu ievilkties, tad sajauc kopā ar mīklu. Kad kūka izcepta, to atdzesē, ietin folijā un noliek vēsumā.
Štolle
Dāsni ar pūdercukuru apkaisītu raudzētas mīklas kukulīti, kas pildīts ar marcipānu vai saldu biezpienu, rumā vai brendijā mērcētām rozīnēm, mandelēm un lazdu riekstiem, vācieši liek galdā katros Ziemassvētkos. Mitro, smago, bagātīgo augļu kūku jeb štolli vācieši reizēm sauc arī par štriceli, bet saturs no tā gan nemainās.
SASTĀVDAĻAS:
• 500 g miltu
• 125 ml silta piena
• 175 g sviesta
• 40 g svaigā rauga
• 75 g cukura
• 100 g mandeļu skaidiņu
• 100 g marcipāna
• 1/2 tējkarotes vaniļas cukura
• 2 olas
• 50 g apelsīna miziņu sukāžu
• 1 tējkarote ruma
• 4 ēdamkarotes kausēta sviesta
• 1/2 glāzes pūdercukura
• sāls
PAGATAVOŠANA:
miltus iesijā lielā bļodā, vidū izveido bedrīti. Tajā iedrupina raugu, ieber tējkaroti cukura, pielej pienu. Ar nelielu daļu miltu visu sajauc ieraugam. Bļodu nosedz ar dvieli un siltā vietā raudzē 20 minūtes.
Ieraugam pievieno atlikušo cukuru, vaniļas cukuru, šķipsnu sāls, olas un visu rūpīgi samīca (mīkla veidojas bieza, grūti mīcāma). To saveļ bumbā, pārkaisa ar miltiem. Bļodu pārsedz ar dvieli un liek uz 40 minūtēm siltā vietā raudzēties.
Mīklai pievieno mandeļu skaidiņas, sukādes, sadrupinātu marcipānu, rumu un vēlreiz samīca, tad saveļ bumbā, virsu pārkaisa ar miltiem, pārsedz ar dvieli un vēlreiz 30 minūtes raudzē siltā vietā.
Uzrūgušo mīklu liek uz miltiem nokaisītas virsmas, izrullē 25 x 35 cm taisnstūra formu (plāksnes vidum jābūt plānākam nekā malām). Ar rokām nogludina plāksnes garākās malas, lai tās būtu gludas un apaļīgas, tad plāksni gareniski pārloka uz pusēm, lai virsējā mala būtu nedaudz novirzīta no apakšējās. Štolli liek uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Pannu novieto siltā vietā un ļauj štollei 30 minūtes atdzīvoties. Iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā cep aptuveni stundu.
Vēl karstu štolli bagātīgi aprasina ar kausētu sviestu un pārkaisa ar biezu pūdercukura kārtu.
Svētku gaidīšanas laika maizīte
Pati lielākā burvība slēpjas tieši svētku gaidīšanā. Aromātiskās svētku maizītes izauklēšana šo tuvojošos Ziemassvētku klātbūtnes brīnumu piepilda un apliecina.
SASTĀVDAĻAS:
• 200 g sviesta
• 200 g brūnā muscovado cukura
• ½ glāzes medus
• ½ tējkarotes sāls
• 6 olas
• 200 g miltu
• 2 – 3 tējkarotes sasmalcinātu
garšvielu (kanēlis, kardamons,
• krustnagliņas, ingvers, koriandrs, smaržīgie pipari)
• 1 tējkarote cepamā pulvera
• 2 glāzes sasmalcinātu žāvētu augļu: tumšās, gaišās rozīnes, aprikozes, plūmes, dzērvenes, ķirši
• 2 glāzes valriekstu un mandeļu
• 150 g apelsīnu ievārījuma
• 1 glāze sukāžu (cidoniju, apelsīnu u.c.)
• rīvēta citrona un apelsīna miziņa
• viena apelsīna sula
• 60 g brendija
• marle, folija
PAGATAVOŠANA: sasmalcina riekstus un mandeles, sīkos gabaliņos sagriež žāvētos augļus un sukādes, pievieno rīvētas citrusaugļu miziņas. Masu labi sajauc, pārlej ar brendiju un uz nakti atstāj, lai uzbriest. Mīkstu sviestu, medu un cukuru saputo, pakāpeniski pievieno olas un putošanu turpina, līdz cukurs pilnībā izkusis. Miltus sajauc ar cepamo pulveri un iecilā sviesta un olu masā.
Kafijas dzirnaviņās samaļ koriandra sēklas, krustnagliņas, smaržīgos piparus. Pievieno maltu ingveru, kanēli, kardamonu, visas garšvielas samaisa un iejauc mīklā.
Mīklai pievieno brendijā uzbriedinātos augļus, sukādes un riekstus.
Kēksa veidnē (vai vairākās) ieklāj cepamo papīru, ieliek un izlīdzina mīklu. Sakarsētā cepeškrāsnī 150 grādu temperatūrā kēksu cep aptuveni
1,5 – 2 stundas. Kēksa gatavību pārbauda ar koka irbulīti: ja iedurot mīkla tam klāt nelīp, gatavs! Gatavo kēksu atdzesē, tam noņem cepamo papīru. Kēksu vispirms ietin brendijā samitrinātā marlē, tad folijā. Noslēgtā traukā kēksu uzglabā ledusskapī vai citā vēsā vietā. Reizi nedēļā marli brendijā samitrina no jauna un ietīšanas procedūru atkārto.
PADOMS
• Ja ir vēlme, kēksu pirms pasniegšanas var pārliet ar olbaltuma glazūru un rotāt ar augļiem un riekstiem.
• Kēksu vislabāk sākt gatavot Adventes sākumā, pats vēlākais – divas nedēļas pirms Ziemassvētkiem.