Nacionālais teātris sezonu sāks ar trim pirmizrādēm

© F64 Photo Agency

Atpūtušies, smaidīgi, saulē skaisti iedeguši un priecīgi par atkal satikšanos ar kolēģiem vakar darba ierindā atgriezies Latvijas Nacionālā teātra kolektīvs.

Svinīgajā sezonas atklāšanas sanāksmē tika pasniegtas arī tradicionālās teātra balvas: Elzas Radziņas kulons tika pagājušās sezonas labākajai aktrisei Ditai Lūriņai-Eglienai, Kārļa Sebra gredzens – Uldim Anžem, bet Veltas Līnes gredzens – par spilgtāko mīlētājas lomu aizvadītajā sezonā – Ingai Misānei.

Atklājot katru jaunu sezonu, Nacionālais teātris ne tikai apbalvo aizvadītajā sezonā labākos, bet arī izvērtē iepriekšējā sezonā padarīto, izceļ savas veiksmes un palepojas ar uzvarām. Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis priecājas, ka aizvadītajā sezonā teātri mīlējuši gan skatītāji – to sezonas laikā apmeklējuši 189 099, gan kritiķi, kas bijuši saudzīgi, gan Spēlmaņu nakts žūrija, kas Nacionālā teātra veikumu 2012./13. gada sezonā novērtējusi ar 27 nominācijām.

Sezonas laikā ir nospēlētas 482 izrādes, kas ir vidēji 53 izrādes mēnesī. Vidējais skatītāju zāļu piepildījums 81%, un īpaši audzis ir OKartes Jaunās zāles piepildījums, kas ir 87%.

Aizvadītās sezonas populārākās izrādes Lielajā zālē bija Trīs vīri kūrortā (30 izrādes, 22 149 skatītāji), Žurka (ne)būs (21 izrāde, 15 102 skatītāji) un Latgola.lv (20 izrādes, 14 675 skatītāji). «Tas, ka latvietis mīl izklaidējošas izrādes, ir fakts, un nenosodīsim viņu par to, jo laba izklaide pēc grūtas darba dienas ir vajadzīga,» uzskata Ojārs Rubenis.

OKartes Jaunajā zālē skatītāju vismīlētākās izrādes bija Purva bridējs (19 izrādes, 1176 skatītāji), Zudušo laiku citējot (16 izrādes, 988 skatītāji) un Vecene (12 izrādes, 533 skatītāji), savukārt Aktieru zālē – Mī..Mālēt (26 izrādes, 1877 skatītāji), Laulāts un brīvs (13 izrādes, 533 skatītāj) un Indrāni (12 izrādes, 533 skatītāji).

Jaunajā sezonā teātris skatītājiem durvis vērs 12. septembrī, kad pirmizrādes gaidāmas uzreiz visās zālēs vienlaikus! Lielajā zālē skatītājiem tiks piedāvāta režisores Ināras Sluckas veidotā izrāde ...bagātā kundze (pēc Andreja Upīša darbu motīviem), kur viņa turpinās iepriekšējos darbos aizsākto filmas un teātra robežu nojaukšanu. «Ināra ir ļoti laba aktrise un arī brīnišķīga režisore, un šis būs viņas pirmais izgājiens uz Lielās skatuves. Es uz to raugos ar lielu ticību un mīlestību,» uzsver Ojārs Rubenis un atklāj, ka galvenā loma šai izrādē uzticēta «brīnišķīgajai Ingai Misānei».

Aktieru zāle 12. septembrī skatītājus aicinās uz Jevgeņija Griškoveca lugas Satisfakcija iestudējumu ar Ivaru Pugu un Ivaru Kļavinski galvenajās lomās. Šo izrādi režisēt teātris uzticējis biznesa cilvēkam un nu jau arī Kultūras akadēmijas maģistrantūras studentam Dāvim Auškāpam, kurš apgūst teātra režiju. «Jā, tā ir uzdrošināšanās – gan no teātra puses, gan paša Dāvja Auškāpa puses,» apzinās teātra direktors, taču viņš apsola: ja viss būs kārtībā, izrāde tiks iekļauta teātra repertuārā.

Savukārt OKartes Jaunā zāle sezonu atklās ar režisora Regnāra Vaivara «kabatas formāta mūziklu» Titāniks, kurā skanēs populāra latviešu estrādes mūzika. «Jā, teātrī ir atgriezies trakais un neordinārais Regnārs Vaivars, kuru mēs visi mīlam, taču par galarezultātu neko nevaru pateikt, jo... ar Regnāru nekad neko nevar zināt! Bet tas, ka būs interesanti, tas ir pavisam noteikti!» Ojārs Rubenis absolūti nešaubās.

Visas sezonas garumā visās trijās teātra zālēs būs vēl daudz citu interesantu jauniestudējumu, ko veidos gan pieredzējušie režisori, kuri, kā uzsver teātra direktors, ar savu pieredzi teātrim ir ļoti vajadzīgi, gan jaunie, kuriem tiks dota iespēja daudz strādāt un pilnveidoties.

«Nepazaudēt aktieri uz skatuves un nepazaudēt skatītāju zālē –tāds ir mūsu teātra galvenais princips. To man savulaik teica režisors Alfreds Jaunušans – par to, kas teātrī ir galvenais, un šo teicienu no viņa aizņemos,» saka Ojārs Rubenis un pauž cerību, ka jaunā sezona būs veiksmīga visiem – gan aktieriem uz skatuves, gan skatītājiem zālē.

Izklaide

Liepājas Olimpiskajā centrā 19. oktobrī norisināsies dziedātājas Aijas Andrejevas muzikālās darbības 20 gadu svinību lielkoncerts “Tagadne”, kurā piedalīsies simfoniskais orķestris “Baltic Groove Orchestra”, kā arī vairāki viesmākslinieki. Gatavojoties koncertam, Aija nākusi klajā ar iespaidīgu videoklipu dziesmai “Pa īstam”.

Svarīgākais