Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Izklaide

Festivāls "Laba daba" aicina labā dabā

© Monta Liepa

Jau piekto gadu Līgatnes pagasta Ratniekos risināsies festivāls Laba daba, kurš jau pasen iemantojis savu noteiktu vietu zem latvju mūzikas debesīm – ar savu auru, savu mūziku un savu konkrētu auditoriju.

Par festivālu trūkumu latvju mūzikas mīļi šovasar nevarētu sūdzēties – tiesa, apbērēts Fonofest, arī Zvērā un laikam arī Saldus saules, toties ir parādījušies daži jauni festivāli (perspektīvs izskatās pagājušajā nedēļā Ķekavas pusē notikušais rokfestivāls Klang!), un ierindā ir arī lielākie pasākumi, piemēram, Positivus Festival un Summer Sound Liepājā. Arī Laba daba, kas katru gadu pulcē aizvien lielāku auditoriju. Nav šaubu, ka tā būs arī 2.–3. augustā, kad pozitīvi noskaņoti cilvēki ar labām domām labā dabā pie labas mūzikas atpūtīsies Līgatnes pusē.

Ja kāds nav bijis uz šo festivālu, tad atliek vien ieskatīties Labas dabas mājas lapā un iepazīties ar tā rīkotāju filozofijas pamatnostādnēm. Proti, «festivāla pamatideja slēpjas programmas nestandarta izpausmē, meklējot un piedāvājot arvien ko jaunu, līdz šim Latvijas mūzikas festivālos neredzētu un nedzirdētu». Turklāt «organizētāju mērķis ir radīt tādu atmosfēru festivālā, kas atbilstu nosaukumam, tāpēc Laba daba ir vasaras notikums, ko raksturo labdabīga attieksme pret cilvēkiem, notikumiem un dabu».

Labi, tiktāl viss būtu skaidrs, bet kas tiek piedāvāts muzikālā jomā? Jau ierasts, ka šī nu jau starptautiskā mūzikas festivāla programma ir varen plaša – te ik gadu uzstājas ap 60 grupu un dīdžeju apvienību, skan regejs, etnofolks, roks, elektro un cita laba mūzika. Arī šogad – kopskaitā būs septiņas skatuves. Centrālie notikumi risināsies uz Lāča skatuves un šķūnī uz Suņa skatuves. Piedāvājums izskatās visnotaļ iespaidīgs, turklāt Laba daba spējusi pievilināt pat tādas grupas, kuras šķita jau pajukušas vai arī uzstājas ārkārtīgi reti. No pazīstamākajiem festivāla vārdiem jāmin Zig Zag, Inokentijs Mārpls, Baložu pilni pagalmi, Pienvedēja piedzīvojumi, Rūsa, Soundarcade, Satellites LV un PND (atskaitot mārplu, nemaz tik bieži nav redzētas), taču ne mazāku interesi varētu raisīt, piemēram, 7 pieauguši vīrieši, Tribes Of The City vai Skumju akmeņi, no kurām kāda jau bija izsludinājusi savas beigas, bet kāda vēl nebija izziņojusi par savu atgriešanos. No ārzemniekiem iespaidīgākais vārds ir vācu Deine Lakaien (tiesa, akustiskā versijā), bet tālākais – The Toasters no ASV. Protams, ar programmu labāk iepazīties festivāla mājas lapā – visus izpildītājus tāpat šeit neuzskaitīt, un tas arī nav vajadzīgs, jo publika lielākoties uz Labu dabu brauc labi pavadīt laiku un atpūsties, šķiet, ka mūzika te nebūt nav primārā.