Ventspilī notiks Danču vakars

Ventspils danču klubs aicina ikvienu 4. decembrī uz danču vakaru Ventspils Kultūras centrā, Kuldīgas ielā 18 no plkst.20.00. Dančus spēlēs tautas muzikanti „Tals’ trimiš” no Talsiem, kurus vada Lija Dunska. Līdzi vien jāņem labs garastāvoklis un ērti maiņas apavi un simbolisks naudas ziedojums, lai varētu nosegt muzikantu pietiekami garo ceļu līdz Ventspilij.

Uz danču vakariem Ventspils Danču klubs ar Ventspils Kultūras centra atbalstu aicina jau otro gadu. Šo vakaru pamatuzdevums ir popularizēt latvju un baltu(baltu tāpēc, ka latvju danči gadsimtu laikā radušies un pārveidojušies spēcīgā kaimiņu tautu ietekmē – leišu, igauņu, poļu un krievu) dančus nevis kā priekšnesumu, bet danču soļos iesaistot visus vakara apmeklētājus, jo tikai dancojot varam izprast un, pats galvenais, izjust to burvību un arī jēgu – kā nekā mūsu senčiem dancis bija kas vairāk par vienkāršu izlēkāšanos. Gribam, lai šis, viens no visskaistākajiem izteiksmes veidiem, tiktu saglabāts, un to var panākt vien dancojot, tāpat kā senās dziesmas – dziedot, senos rakstus – lasot.

Danču spēlmaņi „Tals’ trimiš” Lijas Dunskas vadībā izveidots uz folkloras kopas „Talsi” bāzes 2008.gada nogalē. „Tals’ trimiš”, tāpat kā Ventspils Danču klubs Ventspilī, Talsos popularizē dančus un arī organizē danču vakarus Talsu tautas namā. Lijas Dunskas kolektīvs jau vairākkārt spēlējis dančus Ventspilī.

Izklaide

Profesionālā Eiropas bērnu un jauniešu filmu asociācija (ECFA) apbalvojusi režisora Reiņa Kalnaeļļa pilnmetrāžas animācijas filmu "Telmas ideālā dzimenīte", kas piedzīvoja pasaules pirmizrādi 29.starptautiskajā bērnu un jauniešu filmu festivālā "Schlingel", Vācijā, aģentūru LETA informēja Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Svarīgākais