Pasaule uzgavilē britu karaliskās ģimenes laimei

© Scanpix

Vakar Lielbritānijā jau otro dienu pēc kārtas valdīja gadu desmitiem nepieredzēta ažiotāža, kas saistīta ar jaunas dzīvības ienākšanu karaliskajā ģimenē.

Vēlu pirmdienas vakarā sagaidījuši ziņu par Kembridžas prinča piedzimšanu, tūkstošiem cilvēku vakar turpināja pacietīgi gaidīt pie Svētās Marijas slimnīcas Pedingtonā, lai redzētu, kā Kembridžas hercogs Viljams un hercogiene Keita no tās iznāk kopā ar savu pirmdzimto. Kembridžas princis tagad ir trešais rindā uz Elizabetes II ieņemto troni – aiz vectētiņa Čārlza un tēva Viljama.

Astoņas mārciņas un sešas unces jeb – mums ierastākās mērvienībās – aptuveni 3800 gramu – tāds ir Kembridžas prinča svars. Gandrīz desmit stundu ilgušās dzemdības, kurās klāt bija arī Viljams, beidzās ap puspieciem pēcpusdienā pēc vietējā laika, taču oficiāls paziņojums tika sniegts gandrīz pēc četrām stundām. Saskaņā ar senu karaļnama tradīciju uz slimnīcas kāpnēm par to pavēstīja krāšņi tērpts herolds un gandrīz vienlaikus pie Bakingemas pils tika novietots molberts ar jaunā prinča dzimšanas apliecību. Bērna vārds šajā dokumentā nav minēts, jo britu tradīcijas to neprasa. Piemēram, prinča Čārlza vārds tika izziņots tikai kristību laikā, prinča Viljama – pāris dienu pēc piedzimšanas, bet viņa brāļa Harija vārds – dienā, kad Čārlzs un lēdija Diāna pameta Svētās Marijas slimnīcu. Arī vakar britu bukmeikeri turpināja pieņemt likmes uz Kembridžas prinča vārdu, un kā eksotiskākie un vismaz iespējamie tika minēti Elviss (1/500) un Psy (1/5000).

Karaļnams jau kopš pirmdienas vakara sāka saņemt apsveikumus gan no vienkāršajiem ļaudīm visā pasaulē, gan dažādu valstu līderiem. Uz vispārējā sajūsmas un laba vēlējuma fona pamanījās izcelties tikai krievu politiķis Vladimirs Žirinovskis, kurš sev ierastajā brutālajā tonī pavēstījis, ka nekā laba neredzot, jo britu monarhija gadsimtiem ilgi kaitējot Krievijai. Toties Londonā jau otro dienu pēc kārtas valdīja svētku atmosfēra un policija pievēra acis uz to, ka daudzi iedzīvotāji, pārkāpjot aizliegumu par alkohola lietošanu sabiedriskās vietās, pie Bakingemas pils un Svētās Marijas slimnīcas korķēja vaļā šampanieša pudeles. Euronews un BBC demonstrētie kadri gan liecina, ka lielākā daļa to satura uz priekiem tika izlaistīts.

Visu britu laikraksti vakar pirmajās lappusēs publicēja vēsti par Kembridžas prinča piedzimšanu. Tā rīkojās pat kreisi noskaņotā The Guardian, kuras interneta vietnē gan bija īpašs rīks, lai bloķētu ziņas par jaunumiem no karaļnama. Pirmdienas vakarā par to, ka Keitai un Viljamam piedzimis dēls, bija iespējams uzzināt arī, palūkojoties uz British Telecom debesskrāpi – tas bija iekrāsots zilā krāsā, bet skrejošā sleja augšstāvos vēstīja: «Tas ir puika!» Vakar par godu lielajam notikumam pie Tauera un Zaļajā parkā atskanēja artilērijas salūta zalves, Vestminsteras abatijas zvani uzsāka trīs stundu ilgu zvanīšanas maratonu, bet Trafalgāra laukuma strūklakas tika izgaismotas zilā gaismā. Izrotāti arī tilti pār Temzu, daudzas sabiedriskās un privātīpašumā esošās ēkas.

Oficiālās amatpersonas pagaidām aprobežojušās ar šādos gadījumos ierastajiem apsveikumiem. Vakar pēcpusdienā BBC vēstīja, ka jaunos vecākus slimnīcā apmeklējuši K. Midltones tēvs un māte. Prinča Viljama tēvs Čārlzs otrdien vakarā tomēr apmeklēja slimnīcu, bet, izejot no tās, paziņoja: «Drīz jūs paši viņu ieraudzīsiet!» Visticamāk, slimnīcu neapmeklēs karaliene Elizabete II, jo visas pazīmes vakar liecināja, ka laimīgie vecāki kopā ar savu atvasi gatavojas to pamest. Jau priekšpusdienā tika izplatīts oficiāls paziņojums ar pateicību ārstiem un medicīnas māsām, bet dienas gaitā britu dzeltenā prese vēstīja, ka slimnīcā ieradušies Kembridžas hercogienes Keitas frizieris un stiliste.

«Šī būs pirmā reize, kad sabiedrība redzēs karaļnama atvasi, un uz ilgu laiku paliks arī pēdējā,» sarunā ar Reuters sacījis karaļnama eksperts, žurnāla Majesty izpildredaktors Džo Litls. Bakingemas pils joprojām nav sniegusi informāciju, kur tuvākajā laikā uzturēsies jaunie vecāki un viņu atvase. Ir skaidrs, ka vēlāk viņi mitināsies Kensingtonas pilī, kur savulaik uzauga Viljams un viņa brālis Harijs, taču pašlaik šajā ēkā notiek remonts, kas nebeigsies agrāk par rudeni. Laikraksts The Telegraph tikmēr vēsta, ka Viljams jau drīzumā lauzīs kontraktu ar karaliskajiem gaisa kara spēkiem, kur viņš pilda glābšanas helikoptera pilota funkcijas. «Pagaidām viņš uz pāris nedēļām ir paņēmis bērna kopšanas atvaļinājumu,» norāda avīze.

***

Kā vērtējat karaliskās ģimenes pirmdzimtā nākšanu pasaulē un tā nozīmi tradicionālās ģimenes modeļa pozicionēšanā?

Ainars BAŠTIKS, mācītājs:

– Es noklausījos īso premjerministra Deivida Kamerona uzrunu, kurš izteica prieku, ka šajā jaukajā ģimenē ir dzimis puisēns, kas nes prieku un lepnumu ne tikai angļiem, bet gan visai pasaulei. Tāpēc nodomāju – kas tas ir par fenomenu, ka vienā valstī piedzimst bērns un visā pasaulē tam tik ļoti seko līdzi, jo karaliskās ģimenes ir arī citviet? Manuprāt, šis notikums parāda ne tikai Anglijas nemainīgo ietekmi, bet ir arīdzan nenoliedzami patīkams fakts, ka dižciltīgā precēta pāra ģimenē tiek domāts par bērniem un to laišanu pasaulē. Tā ir varenības, ietekmes un iespaidu uzturēšana, jo vai bērns dzimst Anglijas karaļa ģimenē vai tepat Latvijā, pati piedzimšana un mīlestība pret mazuli ir nemainīga un vienāda, neatkarīgi – viņa tēvs ir princis vai nav. Pamatbūtība ir, ka valsts nevar pastāvēt bez bērniem, sevišķi Latvijā, un, ja nebūs ģimenes, kurās radīsies bērni, tad atkrīt visi pārējie jautājumi, par kuriem var diskutēt, jo viendzimuma pāriem mazuļi tomēr nedzimst, tāpēc pielīdzināt to dabiskai ģimenei ir mākslīga fikcija un pseidoģimenes saukšana. Var jau tādu savienību dēvēt par ģimeni, bet ikviens saprot, ka tas nav īsts, un, kas nav īsts, tas ilgstoši nepastāv.

Indra SPROĢE, brīvmāksliniece:

– Vienmēr ir interesanti paskatīties uz princesēm un karalisti kopumā, jo tas šķiet virs ikdienišķā un ārpus realitātes, tādēļ ir aizraujoši sekot ar to saistītiem notikumiem, neiekļaujoties galējībās ar vajāšanu un uzbāzīgu fotografēšanu. Man liekas, ka uz jebkuru stipru un pamatīgu ģimeni ir jāskatās kā uz piemēru, un mums pašiem tādu ir daudz, kas ļauj, viņiem līdzās esot, izjust ģimenes spēku, tāpēc varbūt nemaz nevajag skatīties uz tik augstiem slāņiem, bet gan uz pašu latviešu pamatvērtībām. Tagad ir laiks, kad visiem patīk sekot līdzi notikumu gaitai, fanot par lietām un atspoguļot tās sociālajos tīklos Facebook un Twitter, tādējādi padarot to visu pārāk uzpūstu. Manuprāt, vajadzētu skatīties pašiem uz savām vērtībām un lietām, kas ir mums apkārt, un dzīvot savu dzīvi, ne tik ļoti to, kas nāk no ārpuses. Protams, meitenēm vienmēr patīk skatīties uz princesēm – tas ir kults, kad ikviena grib par tādu kļūt. Ir jauki, kad pēkšņi zini – vienai princesei viss notiek tik skaisti. Ar mirdzošām acīm skatīties uz to un iztēloties sevi viņas vietā man šķiet brīnišķīgi.

Ieva BONDARE, māksliniece:

– Es vienmēr esmu atbalstījusi tikai tradicionālo ģimeņu modeļus un nesaskatu neko unikālu tajā, ka divi cilvēki apprecas un viņu dzimta turpinās, piedzimstot bērniem. Pati nesekoju līdzi šā notikuma attīstībai, vien uzzinot nopriecājos, ka ir piedzimis mazs princis. Mani pārsteidza lielā ažiotāža, kas ir uztaisīta ap šo faktu – sievietei neļauj mierīgi pat bērnu piedzemdēt. Acīmredzot pasaule mainās. Piedzimst, mums to paziņo, un mēs priecājamies par faktu, bet te jau pirms tam viss tika ziņots un atspoguļots. Nabaga hercogiene, ko es citu varu pateikt... Pieļauju, ka pārmērīgi lielā uzmanība ir sabiedrisko attiecību speciālistu dēļ. Nedomāju, ka viņa ir laimīga par to, ka līdz sīkumam tiek atklātas nianses par šo viņai nozīmīgo notikumu. Anglijai ir liela reklāma, un ekonomiku no tā varbūt pacels. Es gan varbūt naivi uz to skatos un domāju, ka tā nebūs, bet laikam tomēr ne, jo, redzot daudzos suvenīrus, var apjaust, cik lielā līmenī šis notikums ir apspēlēts. Anglija ir ieguvēja no tā, bet vai pats pāris ir laimīgs, nezinu.

Daiga KVIĻŪNA, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Neonatoloģijas klīnikas vadītāja:

– Es kā ārste priecājos, ka pasaulē ir nācis vesels bērns, un sveicu jaunos vecākus ar šo notikumu. Jāvēl viņiem izturība un pacietība pieņemt to, kā sabiedrība un mediji reaģē uz šo notikumu. Varam tikai pabrīnīties, ka un kādā veidā par šā bērna dzimšanu līdz ar karalisko ģimeni priecājas arī visa Lielbritānija.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.