Uz "Positivus"! Vai tomēr nē?

© F64 Photo Agency

Šīs nedēļas nogalē Salacgrīvā risināsies jau septītais pozitīvās mūzikas un gaisotnes festivāls Positivus.

Lielākais Baltijā – ja tevis nav tur, tad nevis nav vispār. No otras puses – pozitīvajiem vajadzētu nopietni padomāt par programmu, jo izskatās, ka Liepājas Summer Sound varētu jau nākamgad pārņemt vadošo lomu Latvijas mūzikas festivālu organizēšanas nišā.

Uzvaras roze

Positivus Festival organizatori vienmēr izceļas pozitīvā ziņā arī no tā viedokļa, ka pieejama visplašākā informācija, turklāt laikus – ne par agru, ne par vēlu. Par hedlaineriem arī šoreiz bija zināms diezgan sen, un izbrīnu radīja tas, ka par tiem šoreiz izvēlēta islandiešu ambientā postroka apvienība Sigur Rós – laba un kvalitatīva grupa, kuras spējas piesaistīt publiku brīvdabas festivālam gan tomēr šķiet visai apšaubāmas. Kas tad ir Sigur Rós? Pie mums viņi jau ir pabijuši – šķiet, pirms pieciem gadiem koncertējuši Arēnā Rīga. Specifiska mūzika specifiskai auditorijai, taču Salacgrīvas kontekstā tā drīzāk varētu kalpot par pārlieku sapriecājušos klausītāju iemidzināšanas objektu. Informācijai: Sigur Rós noskaņām bagātie un kritiķu augstu vērtētie skaņdarbi tiek izpildīti gan islandiešu, gan arī vokālista Jonsi pašizgudrotajā houplandiešu valodā. Šīs grupas dibināšanas dienā 1994. gadā piedzima arī Jonsi jaunākā māsa, no kuras vārda Sigurrosa (tulkojumā no islandiešu valodas – Uzvaras roze) arī tika izveidots grupas nosaukums. Sigur Rós izdevuši 12 studijas albumus, no kuriem jaunākais Valtari dienasgaismu ieraudzīja pavasarī. Sigur Rós būs sestdienas, 20. jūlija, galvenie mākslinieki. No festivāla trīs dienu ilgajā programmā iekļautajiem citiem rietumniekiem vēl noteikti jāpiemin arī viena no pēdējo gadu mūzikas kritiķu visaugstāk atzītajām britu grupām The XX, eksplozīvie kanādieši Crystal Castles, melodiskie Foxes, dāņu indīroka pārstāvji Eferklang, instrumentālie Elektro Guzzi, igauņu Sibyl Vane, pie mums jau redzētie Two Door Cinema Club un citi.

Mēness un Zodiaks

Jau pierādījies, ka šādos festivālos trumpī jābūt arī kādai latviešu grupai – ja tā ir Prāta vētra (kā nupat notikušajā Summer Sound), tad ideāli, taču var piemeklēt arī citus smagsvarus. Piemēram, 90. gadu latviešu kulta grupu Jauns mēness, kas ar milzu panākumiem divos koncertos uzstājās koncertzālē Palladium un, acīmredzot manot lielo interesi par sevi, bija gatavi atrādīties arī festivālā Positivus ar retrospektīvo skaņdarbu izlasi – ko no viņiem arī gaida. Uzstāsies vēl kādas latviešu leģendas – Zodiaks, kas īpaši festivālam gatavojas atskaņot leģendāros disko stila skaņdarbus no pirmajiem diviem grupas albumiem. Komandas priekšgalā, protams, būs Jānis Lūsēns, savukārt dziedātājs Zigfrīds Muktupāvels fascinēs ar elektriskās vijoles spēli. Līdz ar oriģinālā sastāva mūziķiem uz skatuves kāps arī basģitārists Jānis Lūsēns juniors, ģitārists Mārcis Auziņš un bundzinieks Mārtiņš Linde.

Starp citu, par piedalīšanos Positivus Festival izziņojuši arī Instrumenti, taču diez vai šī uzstāšanās kalpos par dzinuli klausītāju papildu tūkstošiem doties uz Salacgrīvu: Shipsi un Reynsi šo piektdien kāps uz festivāla galvenās Tele2 skatuves, lai kopā ar igauņu izpildītāju Iiris spēlētu savu jaunāko dziesmu King Of The Wild Things, kurai uzstāšanās laikā tiks filmēts videoklips. Protams, trīs dienu laikā uzstāsies vēl neskaitāmi daudz latviešu grupu, kuras būtu vērts redzēt un dzirdēt – kaut vai The Sound Poets, perfektie Latvian Blues Band, reti manāmie Pienvedēja piedzīvojumi, interesantie Satellites LV un Laika suns (abi teju vienā laikā), it kā pajukušie Tribes Of The City utt., u.t.jpr. – pat Dambis ar savu Inokentiju Mārplu! Izvēle nudien ir varen plaša, bet...

Ir bijis labāk

Slinkums skaitīt, cik grupu un izpildītāju šo trīs dienu laikā uzstāsies uz Positivus Festival sešām skatuvēm – maz to nebūs. Taču paskatīsimies arhīvā, kas savulaik ir viesojušies Salacgrīvā: Muse, Keane, Manic Street Preachers, Travis, Mobijs, Editors, Scissor Sisters, Šaineda O’Konora, Pits Dohertijs, James, Röyksopp, Demiens Raiss, Hurts, Fatboy Slim un citi, no mūsējiem – Prāta vētra, Instrumenti, Reigani utt. Vai kāds no šā gada programmā piedāvātajiem vārdiem liekas līdzvērtīgs nosauktajiem? Nu, var jau būt. No daudziem pagaidām vēl esošajiem Positivus Festival apmeklētājiem Neatkarīgās apskatnieks ir dzirdējis viedokli, ka tie laiki, kad ikgadējais pozitīvā festivāla apmeklējums tika iekļauts dienaskārtībā kā obligātais apmeklējums, ir pagājuši – vēl tikai šogad un tad... Tad jau redzēs.

Positivus Festival programmas izvēršana uz trīs dienām liecina, ka rīkotājiem lietas iet tikai un vienīgi uz labo pusi (un lai tā būtu, nudien nav ne mazākā iemesla skaust!), taču novērojumi un biežāko apmeklētāju atsauksmes liek domāt, ka viss nemaz tik gludi nav. Mūžīgie sastrēgumi pie iebraukšanas pilsētā un telšu pilsētā, rindas pie visa un jebkad, ierastā naudas kāšana par ikdienišķiem pakalpojumiem, vienveidīgā programma utt. – ja šogad pozitīvajiem kaut kas aizies greizi, tas varētu būt nopietns iemesls mūzikas mīļotājiem pārskatīt savus nākamā gada plānus. Taču, cerams, viss būs kārtībā. Starp citu, par sinoptiķu piedraudētajiem laika apstākļiem gan nav vērts uztraukties – Salacgrīvā gandrīz vienmēr ir labs laiks!

Izklaide

Jo lielāki meli, jo lielāka iespēja, ka tiem noticēs, – šo apgalvojumu var attiecināt uz vairākiem visai neseniem gadījumiem, kad krāpnieki peļņas vai slavas nolūkos stāstīja neiedomājamas lietas, taču daudzi viņiem ticēja līdz pat brīdim, kad meli sabruka kā kāršu namiņš, vēsta kanāls “National Geographic”.

Svarīgākais