Dziesmu svētku mēģinājumā puisis bildina meiteni

Vivita Ziediņa © F64 Photo Agency

Pašreiz notiekošie XXV Vispārējie latviešu dziesmu un XV Deju svētki SIA Mediju nams reklāmas projektu vadītāja Vivitai Ziediņai ir īpaši – viņa kā vidējās paaudzes deju kolektīva Sen Līgo dalībniece šo Dziesmu un deju svētku atklāšanā Dziesmu svētku parkā stāvēja pie zilā Dziesmu svētku karoga Slates tautas tērpā.

«Tā bija ļoti saviļņojoša sajūta,» neslēpj Vivita. Šajos tautas tērpos Sen Līgo dosies svētdien Dziesmu un deju svētku gājienā.

Saviļņojošu brīžu, izrādās, netrūkst arī Dziesmu un deju svētku mēģinājumu laikā. «Mēģinot Māras Simsones horeografēto deju Iebrauca saulīte, pēkšņi pie mikrofona pienāca puisis no kāda deju kolektīva, kurš teica: «Maritiņ, paskaties uz tribīni!» Tajā brīdī visi deju kolektīvi, kas atradās uz deju laukuma, arī paskatījās uz to pusi. Bet tur stāvēja bariņš dejotāju ar plakātu rokā, uz kura bija rakstīts: «Maritiņ, precamies?»» vakar, pēc mēģinājuma atstāstot šo notikumu kolēģiem, Vivitai acīs iemirdzējās aizkustinājuma asaras, tāpat kā teju visām daiļā dzimuma pārstāvēm, kuras bija liecinieces šim oriģinālajam bildinājumam.

Šie Deju svētki Vivitai nav pirmie. Pirmo reizi kopā sadziedāšanās un sadejošanās svētkos Vivita piedalījās kā tautas deju ansambļa Dzintariņš dalībniece, vēlāk šajos svētkos deju rakstus izdejoja tautas deju ansambļa Liesma, vēlāk vidējās paaudzes deju ansambļa Auda un tagad Sen Līgo sastāvā. «Tāpat kā kādreiz mamma mani veda uz Dzintariņu un vēlāk dzīvoja līdzi visiem maniem koncertiem, skatēm un uzvedumiem, arī es vedu meitu uz deju nodarbībām Dzintariņā un tagad priecājos par viņas uzstāšanos Liesmas sastāvā. Līdz ar to gan šajos, gan iepriekšējos Dziesmu svētkos ar meitu dejojam uz viena deju plača, un mūs abas atbalsta visa ģimene.

Žēl gan, ka neizdevās nopirkt biļetes saviem mīļajiem uz deju lieluzvedumu un noslēguma koncertu, jo viņi noteikti būtu pelnījuši redzēt šo krāšņumu klātienē,» ar pārliecību teic V. Ziediņa.

Lai gan Vivita dejo kopš trīs gadu vecuma, ik reizi uzstājoties, un it īpaši skatēs, iekšā kņudinās uztraukuma velniņš. Taču brīžos, kad jāuzstājas Deju svētku lieluzvedumos, Vivitas sa-traukumu nomaina ne ar ko citu nesalīdzināma pacilātības izjūta. Arī tas ir viens no iemesliem, kāpēc ik trešdienu gadiem Rīgas Mazajā ģildē uz mēģinājumiem pulcējas deju kolektīvs Sen Līgo, ko vada Inga Meiere un māk-slinieciskais vadītājs Jānis Purviņš.

Vivita stāsta, ka sezonas laikā mēģinājumos līdz driskām tiekot nodejoti vairāki pāri deju čību un aplams esot uzskats, ka vidējās paaudzes deju kolektīvam piedien dejot vien nosvērtas un mierīgas dejas. «Vidējie vēl lec jestrus dančus! Arī šajos Dziesmu un dejos svētkos nākas krietni pasvīst,» teic Vivita.

Izklaide

Šogad 30 gadu jubileju atzīmē grupa “Pienvedēja piedzīvojumi” – latvju rokmūzikas fenomens, trīs puiši no Sabiles, kuri visas trīs šīs desmitgades muzicējuši nemainīgā sastāvā un būtībā pirmie spējuši kā alternatīvās skatuves pārstāvji tikt radiostaciju rotācijās un TV apritē.

Svarīgākais