Ventspilī notiks vairāki Līgo svētku un Jāņu nakts pasākumi

© Publicitātes foto

Ventspils piedāvā iejusties svētku noskaņā daudzajos ielīgošanas pasākumos visas pirmssvētku nedēļas garumā.

Visu nedēļu Ventspils amatu mājā var pavadīt Zāļu dienas kopā ar Zāļu sievu Līgu Reiteri. Katru dienu no pirmdienas 17. jūnija līdz sestdienai, 22. jūnijam, plkst. 12.00 un 17.00 varēs uzzināt vairāk par Jāņuzālēm, indīgajiem, aizsargājamajiem, ēdamajiem un citiem augiem, iemācīties ziedu vainagu darināšanu, apgūt senās siera receptes, zāļu pirts rituālus, bet pašā Līgo dienas priekšvakarā Līgo dziesmas, rotaļas un dančus. Ieeja 0,30-0,60 Ls.

Plašu pasākumu klāstu piedāvā arī Ventspils bibliotēka. Pirmdien, 17. jūnijā Galvenajā bibliotēkā folkloriste un dziedātāja Biruta Ozoliņa aicina uz pasākumu „Jurjānu Andreja līgotnes kopā ar folkloristi Birutu Ozoliņu”. Par līgotnēm, Jāņu dziesmām jeb Līgo dziesmām, sauc tās latviešu tautas dziesmas, kurās piegavilē „Līgo!” un kuras dzied laikā, kad saule stāv visaugstāk, kad daba pušķojas ziediem, laikā, kas iesākas apmēram divas nedēļas pirms Jāņiem un beidzas ar Pēteriem. Otrdien, 18. jūnijā plkst. 10.30 Pārventas bibliotēka gaidīs ciemos jaunāko klašu audzēkņus uz pasākumu „Līgodama vien atnāca tā līksmā Jāņu diena”, savukārt plkst. 15.00 pirmskolas un jaunāko klašu audzēkņi būs mīļi gaidīti Bērnu bibliotēkā uz pasākumu „Jānīt’s nāca pār kalniņu”. Trešdien, 19. jūnijā plkst. 18.00 Pārventas bibliotēka aicina uz sadziedāšanos kopā ar dziesminieci Anitu Griezi „Saules riti ‘Jāņi”. Visi bibliotēku piedāvātie pasākumi ir bez maksas.

Livonijas ordeņa pils ceturtdien, 20. jūnijā no plkst. 10.00 līdz 12.00 aicina radošajā darbnīcā kopīgi ar Ilvu Buntiku veidot pastkartes Jāņiem (ieejas maksa 0,75 Ls).

Ceturtdien Teātra nams „Jūras vārti” un postfolkloras grupa „Iļģi” aicina ielīgot vasaras saulgriežus ar tautas dziesmām un latvju dančiem. Plkst. 18:00 pirms koncerta pie nama durvīm notiks apdziedāšanās dziesmu kari starp suitiem un ventiņiem, bet Zāļu sieva sniegs padomustrejdeviņu ziedu vainagu vīšanā. Nama saimnieki, „Jūras vārtu” ļaudis, visus līgotājus sagaidīs ar mājās sietu Jāņu sieru, gardu Užavas alu un spēka dziesmām jauniešu folklgrupas "Dārdi" sniegumā. Plkst. 19.00 sāksies postfolkloras grupas „Iļģi” koncertprogramma "Līgo", ielīgojot Saulgriežu nakts mistēriju un burvību. Pēc koncerta visi aicināti izlocīt kājas latvju danču rakstos kopā ar Ilgu Reiznieci, bet plkst. 22.00 visi kopā dosimies pavadīt sauli jūras krastā.

Biļetes iepriekšpārdošanā „Biļešu serviss” kasēs un internetā. Ieejas maksa: Ls 3.

No piektdienas līdz svētdienai Ventspils tirgū notiek Jāņu svētku gadatirgus, kur norisināsies plaša tirdzniecība ar pārtiku, svaigu gaļu, kūpinājumiem, konditoreju, zivīm un zivju kulināriju, augļiem, dārzeņiem, medus produkciju, pašu audzētām zemenēm, amatnieku izstrādājumiem, vasaras sezonas rūpniecības precēm, puķu stādiem, Jāņu sieru, Jāņu zālēm, bet sestdienā arī ar Užavas alus.

Zāļu dienā, piektdienā, 21. jūnijā plkst. 18.00 visi aicināti uz tradicionālo Zāļu dienas pasākumu ikviens līgotājs būs gaidīts ar ziedu vainagiem un Jāņu zālēm. Saulgriežu svētkos dziedāsim kopā ar folkloras kopu „Laipa” no Ventspils, vadītājas Ligitas Vaļukas vadībā un folkloras ansambli „Kokle” no Rīgas, Dinas Liepas vadībā. Vissaskaistākās dejas izdejos deju grupa „Liedags”, vadītāja Inga Liepiņa. Ieeja pasākumā bez maksas.

Pašā Līgo dienā, 23. jūnijā mazie un lielie ventspilnieki varēs ielīgot tradicionālajos pasākumos plkst. 12.00 Bērnu pilsētiņā, bet plkst 15.00 Pārventas bērnu parkā „Fantāzija” pēcpusdienā „Ielīgosim Bērnu pilsētiņās”, ko vadīs IK „Artūrs Romanovs” no Rīgas, un darboties radošajās darbnīcās „Jāņu vainadziņš arī man” kopā ar Ventspils Mākslas skolas pedagoģēm Evu Kaufmani Lauss un Initu Dzalbi. Pasākumi, kā vienmēr, bezmaksas.

Bet 23. jūnija vakarā tiekamies Reņķa dārzā. Plkst. 20.00 sāksim svinības ar jaunas, Latvija unikālas grupas „Sus dungo” Līgo vakara koncertu, bet plkst. 22.00 turpināsim lustes Jānu nakts zaļumballē ar grupu „Tumsas uguns” un DJ Lāci. Ieeja pasākumā bez maksas. Pasākumu finansiāli atbalsta Ventspils pilsētas dome.

Izklaide

Par projekta “Kuolm randõ/Trīs krasti” izdoto plati – tā tautās laišanas koncerts septembra beigās notika kultūras centrā “Siguldas devons” – pēdējā laikā saņemts tik daudz jautājumu no sērijas “kā ir?”, “kas tie ir?”, “vai vērts klausīties?” u.tml., ka nācās vien ķerties pie notestēšanas, lai gan iepriekš to nebija domāts darīt. Kāpēc nebija domāts? Jo šķita, ka “Kuolm randõ” piedāvās kaut ko no pārāk augstiem plauktiem.