"Latvijas Dzelzceļš" ar unikālu pasākumu ieskandinās XXV Vispārējos Dziesmu un XV Deju svētkus

Šodien VAS "Latvijas Dzelzceļš" ar unikālu pasākumu "Dziesmu un Deju svētku ekspresis" ieskandinās XXV Vispārējos latviešu dziesmu un XV Deju svētkus, informē Dziesmu un Deju svētku preses sekretāre Inga Vasiļjeva.

Visas dienas garumā "Dziesmu un Deju svētku ekspresis" piestās skaistāko, tradīcijām bagāto pilsētu un mazpilsētu dzelzceļa stacijās maršrutā Rīga-Gulbene-Stāmeriena-Alūksne-Rīga, aicinot pulcēties vietējo pašvaldību iedzīvotājus, lai sadziedātos un sadancotos ar kori "Balsis", tautas deju kolektīviem "Gauja", "Auda" un citiem kolektīviem, kā arī atklātu šaursliežu dzelzceļa bānīša "Gulbene-Alūksne-Gulbene" 110.jubilejas sezonu.

Kora dziesma, deja un Dziesmusvētki ir Latvijas kultūras un mūsu valsts nacionālās pašapziņas pamats. Savukārt "Latvijas Dzelzceļu" pamatoti sauc par mūsu valsts tranzīta un ekonomikas virzītāju, jo tiek vestas kravas, lai valsts kļūtu bagātāka un stiprāka, pauda "Latvijas Dzelzceļa" prezidents Uģis Magonis.

"Dzelzceļa stacijas Dziesmusvētku laikā kļūs par vietējiem kultūras centriem. Es ticu, ka mūsu pirmais "Dziesmu un Deju svētku ekspresis" kļūs par labu tradīciju, kad, sagaidot vērienīgāko Latvijas kultūras dzīves notikumu, "Latvijas Dzelzceļa" īpašais svētku ekspresis dosies dažādos maršruta ceļos, ieskaitot starptautiskos dzelzceļa maršrutus, ar svētku ieskandināšanas, popularizēšanas un atbalstīšanas misiju," pauda Magonis.

Savukārt Dziesmusvētku virsdiriģents, "Dziesmu un Deju svētku ekspreša" radošais vadītājs Ints Teterovskis skaidroja, ka "Dziesmu un Deju ekspresis" ir mūsu lielākā kultūras notikuma - Dziesmusvētku - vēstnesis.

"Izbraucot cauri Latvijai, mēs - koris "Balsis" un pašvaldību kori, kas pievienosies ik pieturvietā, - izdziedāsim visu noslēguma koncerta repertuāru. Tradicionāli visi dodas uz Rīgu, lai piedalītos vai skatītos svētku norises, bet šoreiz Dziesmusvētki dosies ārpus Rīgas," klāstīja Teterovksis.

Šodien plkst.8.22 "Dziesmu un Deju svētku ekspresis" ar koriem, deju kolektīviem un uzaicinātiem sabiedrības pārstāvjiem sāks maršrutu no Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas, piestājot Ogres un Pļaviņu stacijās, kur pievienosies vietējo koru, deju kolektīvu un pūtēju orķestru dalībnieki, lai kopīgi dziedātu Dziesmusvētku noslēguma koncerta repertuāra dziesmas. Plkst.12.31 ekspresis piestās Gulbenes dzelzceļa stacijā, kur pilsētas skaistākajās un vēsturiski ievērojamākajās vietās visas dienas garumā norisinās Ģimenes dienas svētku pasākumi.

Plkst.13 viena daļa ekspreša dalībnieku turpina ceļu uz Alūksni ar bānīti, kur plkst.14.30 sniegs koncertu, piedaloties Rīgas un Alūksnes kolektīviem. Pārējie dalībnieki ar speciāli norīkotiem autobusiem dosies uz Stāmerienu, kurā piedalās Dziesmusvētku ieskaņas lielkoncertā, kas norisināsies Stāmerienas dzelzceļa stacijas teritorijā plkst.13.30. Maršruts turpināsies uz Gulbeni, kur plkst.16 tiks sniegts bānīša jubilejai un Ģimenes dienai veltīts koncerts, kurā Rīgas kolektīvi sadziedāsies ar Gulbenes kolektīviem. Plkst.17 Gulbenē atgriezīsies arī Alūksnes ieskandinātāji, un visi ar kopīgu priekšnesumu sagaidīs un sveiks bānīti 110.sezonā.

Plkst.17.40 ''Dziesmu un deju svētku ekspresis'' sāks atpakaļceļu, pa ceļam ar koncertiem piestājot Madonas, Mārcienas, Lielvārdes un Salaspils stacijās. Plkst.22.43 ekspresis nonāks galapunktā - Rīgas dzelzceļa stacijā, kurā ar priekšnesumiem tiek atklāts XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV deju svētku gaidīšanas laiks.

Izklaide

Šogad 30 gadu jubileju atzīmē grupa “Pienvedēja piedzīvojumi” – latvju rokmūzikas fenomens, trīs puiši no Sabiles, kuri visas trīs šīs desmitgades muzicējuši nemainīgā sastāvā un būtībā pirmie spējuši kā alternatīvās skatuves pārstāvji tikt radiostaciju rotācijās un TV apritē.

Svarīgākais