Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Izklaide

"PeR" cerības radīt sensāciju: vājas, bet ir

© Eurovision.tv/publicitātes

Šodien Latvijai lielā kauja par mums sen neredzēto starptautiskās Eirovīzijas dziesmu konkursa finālu.

Grupai „PeR” ar dziesmu „Here We Go”līdz šim neviens rožainas perspektīvas iekļūšanai finālā nav solījis un joprojām nesola, taču, pirmo pusfinālu un tā rezultātus noskatoties, jāsaka – ir cerības!

Balkānu fiasko

Līdz šim ne bukmeikeru kantori, ne speciālisti Latvijas pārstāvjiem Eirovīzijā tikšanai finālā nav devuši īpaši lielas cerības – tām iemeslu nedod ne pirmais uzstāšanās kārtas numurs, ne pati dziesmas, kas ir visai laba, taču ne arī tāda, ar kuru varētu uzreiz „iebraukt ausīs”vidējai Eiropas mājsaimniecei. Tomēr pēc pirmā pusfināla noskatīšanās un to rezultātu publiskošanas apskatniekam gribētos teikt, ka cerības ir un diezgan pamatotas, jo kaut kas ir nobrucis sen pārbaudītajā Eirovīzijas kaimiņvalstu balsošanas mehānismā. Pirmais pusfināls beidzās būtībā sensacionāli: Eirovīzijas starptautiskā dziesmu konkursa finālā iekļuva abi latvju kaimiņi - Lietuva un Igaunija un baltiešu otrā darbavieta Īrija, tāpat arī bijušā padomju bloka valstis Krievija, Ukraina, Baltkrievija un Moldova, kā arī Dānija, Beļģija un Nīderlande. Aiz borta palika sešas valstis – Kipra (saliniekiem nebija atbalsta brālīgo valstu vidū), Austrija (Skandināvijā viņiem neveicas ne Eirovīzijā, ne hokejā...), un, kas pats pārsteidzošākais, arī četras bijušās Dienvidslāvijas republikas – Serbija, Melnkalne, Horvātija un Slovēnija. Protams, nekādas īpašās šo valstu pārstāvju izpildītās dziesmas nebija, taču līdz šim tas tām netraucēja lielā pulkā ieņemt konkursa finālu. Par Balkānu karu nav dzirdēts, tātad – kaut kas ir mainījies balsotāju un/vai žūrijas uztverē.

Bez kaimiņu atbalsta

No šī viedokļa raugoties, Latvijai rodas cerības, jo uz draudzīgo valstu balsojumu otrajā pusfinālā cerēt nav jēgas. „PeR” dziesmu konkursu ieskandinās ar pirmo kārtas numuru šodien, 16. maijā, pulksten 22, Otrajā pusfinālā par vēl desmit ceļazīmēm uz finālu bez Latvijas cīnīsies arī Albānija, Gruzija, Malta, Armēnija, Grieķija, Norvēģija, Azerbaidžāna, Ungārija, Rumānija, Bulgārija, Islande, Sanmarīno, Maķedonija, Izraēla un Šveice. „Jāizdara tā, lai neviens pēc mums vairs nespēj uz skatuves mūs pārspēt. Jo būs balādes, bet mūsu trumpis ir tas, ka mums ir ātrā dziesma. Ja mēs iedosim spēcīgu bliezienu un skatītājs gaidīs vēl kaut ko līdzīgu, bet te – balāde, tad vēl viena, tad trešā utt., tad būsim uzvarētāji. Un pat tas, ka esam pusfinālā, kurā lielākā daļa valstu pat kartē droši vien neatradīs, kur ir Latvija, netraucēs viņiem balsot par mums,” vēl pirms došanās uz Malmi šo rindu autoram teica „PeR”līderis Ralfs Eilands un, izskatās, ka viņam bijusi taisnība – balāžu nudien ir daudz, turklāt nez kāpēc liela daļa dalībnieču pat izskatās (un, protams, arī izklausās) visai līdzīgi. „PeR”uz šī fona atšķirsies, taču – vai iepatiksies? Piedodiet, bet būšu pesimists... Jāpiebilst, ka desmit pusfinālu labākajiem pievienosies tā saucamais lielais piecinieks, proti, EBUizredzētie Francija, Itālija, Vācija, Spānija un Lielbritānija, kā arī konkursa rīkotājvalsts Zviedrija. Arī finālistus būs iespēja vērot tiešraidē – LTV kanālā sestdien, 18. maijā, pulksten 22. Cerams, ka Latvijai tomēr būs iespēja nevis pasīvi vērot šo konkursu (un arī balsot – to varēsim gan otrajā pusfinālā, gan arī finālā), bet arī fanot par savējiem.

Prognozes drūmas

Pēdējā laikā aizvien lielāka vērība sportisku pasākumu (arī Eirovīzija būtībā ir Eiropas amatierčempionāts mūzikā) rezultātu prognozēšanā tiek pievērsta bukmeikeru kantoru domām – šeit strādājošie taču zina, par ko runā, jo no tā atkarīga viņu peļņa. Pērn bukmeikeri pārliecinoši pareģoja pirmo vietu zviedrietei Lorīnai un nekļūdījās. Šogad „Optibet”eksperti kā Eirovīzijas favorītus nosauc Dānijas, Ukrainas un Norvēģijas pārstāves un prognozē, ka Latvija no savas pusfināla grupas diemžēl tā arī neizkļūs. Nav nemaz tik nereāli, lai gan dāniete neizskatās tik pārliecinoši kā vāciete aizpērn vai Lorīna ‘2012. Latvieši triju Baltijas valstu Eirovīzijas dalībnieku vidū varētu palikt viszemākajā pozīcijā (šķiet, pie tā mēs jau sākam pierast...), savukārt augstāko vietu no baltiešiem varētu ieņemt simpātiskā igauniete Birgita ar dziesmu „Et Uus Saaks Alguse”, kura ar savu lirisko raksturu stilistiski šogad iederas kopējā Eirovīzijas favorītu lokā. Bukmeikeri pārliecinoši norādījuši uz acīmredzamo: konkurss solās būt lirisks, jo lielākais vairākums izpilda lēnas dziesmas, turklāt galvenās favorītes ir solo izpildītājas. Šis ir dīvains apgalvojums, jo tad jau drīzāk šiem sololiriķiemsavā starpā vajadzētu plēsties dēļ attiecīgā kontingenta balsīm, taču – šāds ir bukmeikeru viedoklis. „PeR”gatavojušies nopietni, darbs ieguldīts liels, tātad – atliek vien vēlēt veiksmi!