Renārs Zeltiņš - nebaidās kļūdīties

© F64 Photo Agency

«Ja es savos 29 gados šos svētkus vēl nebiju sajutis, tad jaunā paaudze, kas aizņemta ar visādām blēņām, arī tos nesajūt. Būs feini, ja ar šo raidījumu izdosies pievērst viņu uzmanību,» saka atraktīvais TV raidījumu vadītājs Renārs Zeltiņš.

Kopā ar Evu Ikstenu-Strapcāni viņš ieskandinās XXV Vispārējos latviešu dziesmu un XV deju svētkus – raidījumā Lai top!, kas LTV 1 būs skatāms svētdien, 5. maijā, un tiešraidēs 12., 19., 26. maijā un 2. jūnijā.

Gatavojoties plašai XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV deju svētku atspoguļošanai, LTV 1 piedāvās vērienīgu raidījumu, kas dos iespēju gūt priekšstatu par svētku priekšnesumu veidošanas aizkulisēm. Lai top! viesi būs dziedātāji Olga Rajecka, Žoržs Siksna, Emīls Balceris un Andris Baltacis, aktieri Sigita Jevgļevska un Varis Klausītājs, rakstniece Nora Ikstena, pedagoģe un dziedātāja Laine Ligere-Stengrevica, raidījuma Ziemeļu puse vadītāja Marta Selecka, autosportiste Karlīne Štāla, bijusī Valsts kontroles vadītāja Ingūna Sudraba, izdevēja Santa Anča, spēkavīrs Raimonds Bergmanis, Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars, gastroenterologs Anatolijs Danilāns, TV žurnālisti Dāvis Ernštreits un Jānis Geste, plastikas ķirurgs Jānis Ģīlis, olimpiskās bronzas medaļas ieguvējs kamaniņbraucējs Mārtiņš Rubenis un politologs Ivars Ījabs. Lai akcentētu svētku kopības sajūtu, viņi līdzdarbosies priekšnesumu veidošanā, apgūstot svētku repertuāru un iejūtoties piecās svētku kustībās – kora dziedāšanā, dejas mākslā, amatierteātra grupās, pūtēju orķestros vai folkloras kopās. Viņu sniegumu vērtēs eksperti, bet rezultātus noteiks skatītāju balsojums.

Pamazām sāk sajust

Jaunais raidījums, kas neierastā veidā atspoguļos tautas tradīciju nozīmi mūsdienās un ļaus ieskatīties procesā, kas parasti neiesaistītajiem ir noslēpumā tīts, būs jauna pieredze gan pašiem svētku kolektīviem un raidījuma viesiem, gan TV skatītājiem, gan abiem raidījuma vadītājiem.

«Ja godīgi, pirms piekritu vadīt šo raidījumu, es šos svētkus nesajutu. Pats tajos nekad neesmu piedalījies un ne reizi arī neesmu tos noskatījies no A līdz Z,» atklāj Renārs Zeltiņš, kurš vairāk pazīstams kā basketbolists, basketbola spēļu tiešraides vadītājs, LTV erudīcijas spēles Sekotāji vadītājs, valstī lielākās jauniešu ielu kultūras un sporta kustības Ghetto Games kreatīvais direktors un vadītājs un Ghetto TV neloģisko jautājumu autors. «Es esmu izklaidētājs – šovmenis, žurnālists, pasākumu vadītājs. Varu būt viss, ko vien vajag,» tā viņš saka par sevi un atzīst, ka, gatavojoties radījumam Lai top!, pamazām sāk sajust šos svētkus – kā mūsu kultūras fenomenu, kā meistardarbu, kurā visi kopā saplūstam un vienojamies.

«Es nezinu, vai tikšu uz dziesmu un deju svētkiem, jo nav jau vairs biļešu, bet jau tagad zinu, ka tos noskatīšos no A līdz Z,» Renārs Zeltiņš ir jau ierauts svētku virpulī.

Ar dabisku harismu

Agrā bērnībā viņš ir dejojis tautiskās dejas, vēlāk arī sporta dejas, bet neko daudz no tā neatceras. Septiņu gadu vecumā Renārs Zeltiņš pilnībā pārgāja uz basketbolu un viņa dejotāja karjera beidzās. «Arī dziedāt man labāk nevajag,» viņš nosmej, sakot, ka to sapratis jau skolas laikā. Tiesa, raidījumam Lai top! kopā ar Evu Ikstenu-Strapcāni iedziedājuši Rīga dimd. «Tas, protams, ir ar humoru, jo es taču neesmu dziedātājs. Cenšos nedarīt lietas, kas man nesanāk,» viņš saka un uzreiz gan turpina: «Nebūdams specs ģeogrāfijā, piekritu vadīt raidījumu Sekotāji [par ES kandidātvalstīm] un tajā iejutos tīri labi. Man prieks, ka mani arī novērtēja [ar Latvijas Žurnālistu savienības ikgadējo balvu Žurnālistikas cerība 2013], un tas nozīmē, ka man nav jābūt superkompetentam kādā sfērā, jo es to varu iznest arī ar savu harismu, dabiskumu un atraktivitāti.»

Renārs Zeltiņš uzsver: jaunā raidījuma mērķis ir pievērst jauniešu uzmanību dziesmu un deju svētkiem. «Ja es savos 29 gados šos svētkus vēl nebiju sajutis, tad jaunā paaudze, kas aizņemta ar visādām blēņām, arī tos nesajūt. Domāju, ka jauniešiem vecumā no 14 līdz 20 gadiem, kuri nedejo un nedzied, aktuālākas ir citas lietas, un, ja mums izdosies pievērst viņu uzmanību šiem svētkiem, būs labi. Domāju, ka tāds ir arī raidījuma veidotāju mērķis – pieaicinot mani un Evu, kuri esam šai mērķauditorijai jau pazīstami.»

Ghetto Games emocijas

Renārs Zeltiņš bija ļoti pārsteigts, uzzinot, ka viņam piešķirta Žurnālistikas cerības balva, jo par tās esamību pat nebija dzirdējis. «Tas nebija mans mērķis. Man vienkārši ir ambīcija – katrā raidījumā pierādīt, ka es esmu labs vai labākais. Lai pats sev varu pateikt, ka esmu izdarījis maksimālo. Un, ja to novērtē cilvēki, kas šajā sfērā ir kompetenti un viedi, tas ir forši, jā.»

Televīzija ir Renāra Zeltiņa arī tuvākās nākotnes lielais mērķis – viņam ir savs plāns, ko viņš gribētu izdarīt, bet par to runāt vēl esot pāragri. Vienīgais, ko viņš atklāj, ka tas būs kāds projekts, kuram nebūs nekāda sakara ar sportu.

Televīzijas pieredze bijušajam basketbolistam Renāram Zeltiņam iesākās ar Basketbola apskatu, kurā viņš nostrādāja pusotru gadu. Paralēli viņš sāka vadīt VEF Rīga tiešraides, ko joprojām dara jau trešo gadu. Un jau pavisam drīz – sākot no 13. maija – LTV 7. kanālā katru pirmdienu pulksten 19.30 būs Ghetto Games raidījumi (ar atkārtojumiem ceturtdienās pulksten 23.25 un sestdienās pulksten 19.15) – par lietām un vietām, ko raksturo īstas emocijas, degsme cīnīties, sāpīgi zaudējumi un lieliskas uzvaras. Ghetto Games ir valstī lielākā jauniešu ielu kultūras un sporta kustība, kas 13. maijā Grīziņkalnā atklās savu jau piekto sezonu. Šogad tai pievienojušies ne tikai jauni sporta veidi un sportisti, bet tā tiks papildināta ar ielu kultūras mini festivāliem, mūzikas un deju pasākumiem, un sezonas galvenā kulminācija būs Ventspilī, kur četras dienas – no 8. līdz 11. augustam – notiks starptautiskais Ghetto Games festivāls, kur 20 sporta veidos plānots pulcēt vairāk nekā 1500 dalībnieku no 20 valstīm.

Savu stilu nemainīs

«Visur, kur esmu, apkārt ir daudz cilvēku. Laikam jau man patīk gan būt uzmanības centrā, gan uzņemt enerģiju no šīs uzmanības un cilvēku prieka un smiekliem,» secina Renārs Zeltiņš, noliedzot, ka viņš ir Narciss, jo viņam patīk būt kameras gan vienā, gan otrā pusē.

«Domāju, ka raidījumā Lai top! es būšu tāds pats, kāds biju raidījumā Sekotāji – protams, es adaptēšos, bet savu stilu nemainīšu, turpinot lauzt stereotipu, ka visam jābūt perfektam. Dzīvē nekas nav perfekti. Tikai pasakās «viņi satikās un dzīvoja ilgi un laimīgi». Jā, viņi dzīvoja ilgi un laimīgi, bet – kas notika pa vidu? To filmās nerāda. Dažās tikai,» raidījumu vadītājs pasmaida un pieļauj, ka «tantes saķers galvu un brīnīsies, ko tas zaļais gurķis tur runā». «Bet tāds es esmu un es saglabāšu sevi, jo arī raidījuma veidotāji ar to rēķinās,» viņš piebilst un neslēpj, ka pirms jaunā raidījuma ir stresiņš. «Ja nav stresa, ir vienalga. Tāpēc man ir prieks, ka man nav vienalga. Ir tāda patīkama mandrāža, ka tūlīt viss sāksies: trīs, divi, viens un – «Esiet sveicināti!». Jā, man pašam tas būs izaicinājums un reizē arī laba pieredze,» Renārs Zeltiņš ir gandarīts par viņam doto iespēju. Un, kas zina, varbūt, dziesmu un deju svētku gaisotnes pārņemts, viņš vēl arī uzdejos. «Jā, varētu,» viņš jau tagad to pieļauj, sakot, ka dejā atšķirībā no dziedāšanas ir mazāk iespēju kļūdīties. Kaut gan – viņam nemaz nav bail kļūdīties.

«Jā, laikam gribētu gan saģērbties latviešu tautas tērpā, ko neesmu darījis ļoti sen, un vismaz pamēģināt. Domāju, ka arī tādā veidā es varētu gūt ļoti labas emocijas,» pieļauj Renārs Zeltiņš, sakot, ka dzīve sastāv no nejaušībām, no izmantotajām un neizmantotajām iespējām. Un, ja reiz viņš ir pagodināts vadīt dziesmu un deju svētku raidījumu, jāizmanto piedāvātās iespējas.

***

Renārs ZELTIŅŠ

• Izklaidētājs

• Baltijā lielākā jauniešu ielu kultūras projekta Ghetto Games pasākumu vadītājs; Ghetto Games un Ghetto TV kreatīvais direktors (kopš 2011. gada)

• Diennakts basketbola turnīra Krastu mačs vadītājs (kopš 2011. gada)

• Dzimis 1983. gada 14. septembrī Rīgā

• Izglītība: Rīgas Centra Humanitārā vidusskola (pamatizglītība); Ventspils 1. ģimnāzija; Ventspils augstskola – Angļu tulkošanas studiju fakultāte (2003, nepabeigta); RISEBA – Psiholoģijas fakultāte (nepabeigta, 2004); Biznesa augstskola Turība – reklāma uzņēmējdarbībā (2006, nepabeigta)

• 10 gadu bijis profesionāls basketbolists (no 16 līdz 26 gadu vecumam), divkārtējs Latvijas čempions. «Es nebiju ļoti, ļoti, ļoti talantīgs, drīzāk darbarūķis.»

• Darba pieredze: iknedēļas raidījuma Basketbola apskats vadītājs, sižetu veidotājs (LTV 7, 2010–2011); Basketbola kluba VEF Rīga tiešraides studiju vadītājs (LTV 7, 2011–2013); jauniešu erudīcijas spēles Sekotāji vadītājs (LTV 1, 2012–2013); radio Rīga raidījuma Blicīte vadītājs (2012); Starptautiskā ielu basketbola turnīra Moscow Open vadītājs (2012)

• Balvas Žurnālistikas cerība 2013 ieguvējs

• Hobiji nav ļoti oriģināli, viņš pats saka. «Es iedvesmojos no filmām, gūstu baudu, braucot ar riteni un klausoties mūziku, arī izklaidēties kopā ar draugiem man patīk.»

• Gribētu iemācīties spēlēt ģitāru, apgūt japāņu valodu un aizbraukt uz Tokiju

Izklaide

Šogad 30 gadu jubileju atzīmē grupa “Pienvedēja piedzīvojumi” – latvju rokmūzikas fenomens, trīs puiši no Sabiles, kuri visas trīs šīs desmitgades muzicējuši nemainīgā sastāvā un būtībā pirmie spējuši kā alternatīvās skatuves pārstāvji tikt radiostaciju rotācijās un TV apritē.

Svarīgākais