Rīgā notiks dejotāju un dejas atbalstītāju gājiens

© Andris Tone, LNO arhīvs

Šodien Doma laukumā par godu Starptautiskajai dejas dienai plkst.16 sāksies Lielais dejas gājiens, pulcējot Rīgas dejotājus un dejas atbalstītājus, aģentūru LETA informēja pasākuma organizatore Inese Upeniece.

Gājiena dalībnieki dosies cauri Vecrīgai un Bastejkalnam, virzoties uz Esplanādi, kur kopā ar nodibinājuma "Rīga 2014" brīvprātīgajiem iesildīs 2014.gadu. Visa dejas ceļa garumā dejotāji, deju pasniedzēji, viņu audzēkņi un citi dejas entuziasti vienosies kopējā ritmā, improvizējot dažādus deju soļus un sniedzot nelielas performances.

Dalību Lielajā dejas gājienā ir apstiprinājuši deju studiju pasniedzēji un viņu audzēkņi no vairāk nekā 15 Rīgas deju studijām, kopumā pulcējot vismaz 250 gājiena dalībniekus.

Uzreiz pēc gājiena - no plkst.18 līdz 21 - visi būs aicināti pulcēties dejas un personības kultūras centrā "I-Dejas māja", lai piedalītos terapeitiskajā Stihiju dejā.

Lielais dejas gājiens tiek rīkots, lai pievērstu lielāku sabiedrības uzmanību dejai un Starptautiskajai dejas dienai. Ar šo pasākumu tā rīkotāji vēlas aicināt Rīgas domes Kultūras departamentu iekļaut Starptautisko dejas dienu Rīgas festivālu un svētku sarakstā, kā arī vēlas dot iespēju kultūras pārstāvjiem valdībā ieraudzīt, cik plaši deja ir izvērsusies Rīgā pēdējo dažu gadu laikā.

Ja šogad gājiens izvērsīsies lielisks, tad tas tiks rīkots arī nākamgad, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, Starptautiskās dejas dienas svinēšana šādā dejiskā gājienā notiktu vēl plašākā mērogā, raisot vēl lielāku interesi par deju un tās sniegto prieku un burvību, pauda Upeniece.

1982.gada 29.aprīlī Starptautisko dejas dienu ieviesa UNESCO CID jeb Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija un tās pakļautībā esošā Starptautiskā Dejas padome, lai vienu īpašu dienu gadā mēs visi pievērstu uzmanību dejai, padomātu par tās sūtību un baudītu tās sniegto prieku.

Izklaide

Profesionālā Eiropas bērnu un jauniešu filmu asociācija (ECFA) apbalvojusi režisora Reiņa Kalnaeļļa pilnmetrāžas animācijas filmu "Telmas ideālā dzimenīte", kas piedzīvoja pasaules pirmizrādi 29.starptautiskajā bērnu un jauniešu filmu festivālā "Schlingel", Vācijā, aģentūru LETA informēja Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Svarīgākais