Festivāla "Positivus" uzstāsies leģendārā latviešu grupa "Zodiaks"

© Publicitātes foto

Tradicionālā festivāla "Positivus" programmu šogad papildinās arī leģendārās latviešu grupas "Zodiaks" uzstāšanās, aģentūru LETA informēja festivāla organizatori. "Mums tas ir liels pagodinājums piedalīties, sakām paldies par šo uzaicinājumu - tātad mūs atceras un gaida! Un "Postivus" ir īstā vieta, kur brīvā dabā skanēt šādai mūzikai," saka komponists Jānis Lūsēns.

Īpaši festivālam "Postivus" leģendāros disko stila skaņdarbus no pirmajiem diviem "Zodiaka" albumiem atskaņos jaunizveidota komanda, kuras priekšgalā būs Lūsēns. Viņa pārziņā būs taustiņinstrumenti un elektronika, dziedātājs būs Zigfrīds Muktupāvels, kurš spēlēs elektrisko vijoli. Līdz ar oriģinālā sastāva mūziķiem uz skatuves kāps basģitārists Jānis Lūsēns juniors, ģitārists Mārcis Auziņš un bundzinieks Mārtiņš Linde.

Lūsēna vadītās grupas "Zodiaks" ieraksts "Disco Alliance" 1980.gadā kļuva par pirmo mūzikas albumu visā PSRS, kas ar savu mūsdienīgumu un trāpīgajām melodijām bija līdzvērtīgs rietumu popmūzikas hitiem. Skaņuplate piedzīvoja rekordlielu tirāžu, proti, tika pārdoti vairāk nekā 20 miljoni "Disco Alliance" kopiju. Tās ierakstam bija sapulcējušies kādreizējās grupas "Arka" mūziķi - Andris Reinis, Andris Sīlis un Ainars Ašmanis ar kompozīcijas fakultātes studentu Lūsēnu priekšgalā. Itin labi panākumi bija arī nākamajai diskoskaņdarbu platei "Music In Universe".

Latviskotu nosaukuma "Zodiaks" versiju Lūsēns atkal izmantoja 1987.gadā mūziķu apvienībai, kas iepriekš bija pazīstama kā "Neptūns" un Jāņa Lūsēna grupa. Joprojām "Zodiaka" repertuārā bija tikai Lūsēna paša kompozīcijas, grupas galvenie solisti bija duets - Maija Lūsēna un Zigfrīds Muktupāvels. Ar savām iedvesmojošajām, patriotiski krāsotajām, profesionālismā spīdošajām dziesmām grupa 80.tajos gados kļuva par vienu no dziesmotās revolūcijas karognesējiem. 1987.gadā un 1989.gadā slavenajā festivālā "Liepājas dzintars" "Zodiaks" izcīnīja "Grand Prix". Līdztekus dziesmām atkal tika radīta instrumentālā mūzika, kas apkopota albumā "In Memoriam".

No vairākus gadus ilgušās nepārtrauktās koncertēšanas noguruši, "Zodiaka" mūziķi pēc koncertturnejas ASV 1991.gadā savu aktīvo darbību pārtrauca. Kopš tā laika 90.tajos gados un šajā gadsimtā Lūsēna vadībā "Zodiaks" tikai retas reizes sanācis uz koncertiem, no kuriem katrs kļuvis par ievērojamu notikumu mūzikas dzīvē.

2005.gadā dažādu sastāvu "Zodiaka" mūziķi atkal apvienojās, lai sniegtu vairākus koncertus Krievijā, Maskavā un Sanktpēterburgā, tiem par godu tika izdots grupas albumu "Disco Alliance" un "Music In Universe" apkopojums vienā diskā. Gadu vēlāk šī programma tika atskaņota arī "Hansa Disco" naktī.

Lielākais mūzikas un mākslas festivāls Baltijā - "Positivus festivāls 2013" - šogad jau septīto reizi notiks Salacgrīvā. Pirmo reizi festivāls norisināsies trīs dienas - no piektdienas līdz svētdienai - 19., 20. un 21.jūlijā.

Izklaide

Šova “X Faktors” aizvadītās sezonas uzvarētāja Emilija (Emilija Bērziņa) un reperis Reiks (Arvis Šķirus) laiduši klajā savu pirmo kopdarbu “Tikai ar Tevi”. Dziesmas izdošanai tika izvēlēts 19. septembris, kas ir Emilijas dzimšanas diena.