Vai zirgu smēres der arī cilvēkiem?

Pēdējo gadu laikā arvien lielāku popularitāti iemanto zooveikalos un veterinārajās aptiekās nopērkamās bezrecepšu zirgu ziedes, ko cilvēki izmanto savām vajadzībām – pret reimatismu, asins apgādes uzlabošanai, lai mazinātu locītavu un muskuļu sāpes, lai noņemtu muskuļu sasprindzinājumu.

Skaidrojam, cik tas ir veselīgi – ko par to saka augsti kvalificēts sporta ārsts un zirgu vetārsti, kā to vērtē farmaceite, un ko par to domā paši zirdzinieki.

Interese arvien aug

Zirgu ārstējamās smērītes ir ļoti populāras ne tikai zirgkopju aprindās – tās arvien vairāk iecienījuši arī cilvēki, tā apgalvo visi Neatkarīgās aptaujātie zooveikalu un veterināro aptieku pārstāvji, sakot, ka 97% pircēju tās iegādājas savām vajadzībām un tikai 3% zirgiem. Turklāt pēdējo divu trīs gadu laikā interese par lopu ziedēm ir tikai augusi – tās ir ļoti pieprasītas, teju vai ejošākās no visa preču piedāvājuma. Tie ir kopšanas līdzekļi, ko iespējams iegādāties bez receptes, tāpēc tiem nav pārdošanas un lietošanas ierobežojumu.

«Kad pirms četriem gadiem manā īpašumā nonāca zirgs, es sāku par viņu rūpēties, lai radītu viņa labturībai atbilstošus apstākļus. Tad arī pirmoreiz uzzināju par zirgu smērēm: ir ļoti labi, ja pēc nopietnāka treniņa zirgam kājas var apliet ar aukstu ūdeni, bet, ja kādu iemeslu dēļ tas nav iespējams, labi palīdz atvēsinošās smēres,» stāsta skaistuļa Milorda saimniece, aktrise Ieva AleksandrovaEklone, kuru seriāla UgunsGrēks skatītāji pazīst arī kā Ramonu. Starp citu, tieši viņas trenere toreiz esot teikusi: ja gadās nokrist un uzsist kādu zilumu, zirga smērīti var uzsmērēt arī sev. «Es to ņēmu vērā un reiz, kad tiešām arī gadījās nolidot zemē uz dupša, atcerējos treneres teikto, kārtīgi sasmērēju, un tiešām – neviena ziluma!»

Lieto visa ģimene

Vēlāk aktrise uzzināja gan par sildošo, gan dubultās iedarbības gēlu, kas vispirms atvēsina un tad izsilda no iekšpuses, un nu tie katrs jau atradis savu izmantojumu. «Milords man ir aktīvists – reiz bija ar kādu pakāvies un sastiepis pleca muskuli. Tad nu ar sildošo gēlu smērēju viņam plecu, sedzu virsū sedziņas un visādi viņu čubināju...» stāsta Ieva AleksandrovaEklone, piebilstot, ka ir vēl arī gēls locītavu veselībai, taču tas viņas aptieciņā ienācis jau pavisam citu iemeslu dēļ. «Kad savai vīramātei stāstīju par zirgu smērēm, sakot, ka man tās ārkārtīgi patīk, jo to iedarbība ir daudz maigāka nekā līdzīga sastāva smērēm, kas domātas cilvēkiem, viņa smējās: «Es taču neesmu lops, lai smērētos ar lopu ziedēm!» Un tad televīzijā parādīja sižetu, it kā antireklāmu šīm ziedēm – taču tas radīja gluži pretēju efektu un burtiski pēc 15 minūtēm bija zvans: «Ieviņ, vari man dabūt to zirga smēri?» Tādi mēs, cilvēki, esam – reklāmu upuri,» aktrise mīļi nosmej un atklāj, ka nu jau šīs smēres lieto gan viņas vīra vecāki, gan tētis un arī viņa sieva. «Jā, es pati arī!» viņa uzsver un izstāsta, ka vienu ķopsīti aiznesusi arī uz seriāla UgunsGrēks studiju – ja nu kādam gadās ko sadauzīt... Jo tā tiešām iedarbojas atsāpinoši, turklāt neveidojas zilums.

Milorda saimniece stāsta: zirga āda ir daudz maigāka un jutīgāka par cilvēka ādu, tāpēc viņam nedrīkst lietot stipras iedarbības ķīmiskos preparātus. Un tāpēc zirgu gan baro ar pašu labāko barību, gan kopj un ārstē tikai ar dabīgiem līdzekļiem. Un cilvēku lielā interese par zirgu smērēm, viņasprāt, skaidrojama ar ārkārtīgi draudzīgo tilpuma un cenas proporciju. «Cik maksā 100 gramu Lioton? Par to pašu naudu var nopirkt puslitru zirgu smēres, un ar to pietiks vismaz gadam,» norāda aktrise.

Ārsti nav pret

Izrādās, arī ārsti nav pret lopu gēlu izmantošanu cilvēku vajadzībām. Jau pieminētajā TV sižetā Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis norādīja, ka postpadomju zemēs un nu jau arī dažās Rietumeiropas valstīs tas neesot nekas neparasts. Cilvēka locītavām un muskuļiem šie gēli, kas ir absolūti dabīgi, nekādu kaitējumu nevar nodarīt, gluži pretēji – tos var lietot droši un tie arī palīdzēs.

To pašu saka arī pieredzējušais Murjāņu sporta ģimnāzijas sporta ārsts Ilgonis Zemītis: ja jau šī smēre nav kaitīga zirdziņam, tad tak’ to var lietot arī cilvēks! «Viens otrs zirdziņš maksā entos miljonus, ar viņu nereti apietas pat saudzīgāk nekā ar cilvēku. Turklāt daudzi dzīvnieki ir jutīgāki un alerģiskāki par cilvēkiem, un, ja viņiem paredzētās ziedes ir farmakoloģiski ražotas, visas sastāvdaļas ir sertificētas, nu kāpēc ne? Vai mēs zinām, kādi surogāti ir ziepēs un veļas pulveros, un šampūnos, ko lietojam? Pamēģiniet zirdziņam izmazgāt krēpes ar kādu no cilvēkiem paredzētajiem šampūniem...»

Ilgonis Zemītis atzīst, ka arī viņa pacienti zirgu smēres lieto un rezultāti ir labi. «Protams, es kā laicīgais ārsts viņiem receptē tās neizrakstu un viņus nesūtu uz veterināro aptieku, taču, ja viņi man jautā, vai tās drīkst lietot, parasti atbildu: ja pumpas nemetas un palīdz, kāpēc ne? Neviens nav sūdzējies, ka būtu kādas problēmas. Turklāt no tiem, kas tās lieto jau vairāku gadu garumā, ir labas atsauksmes, nekādu blakusparādību nav. Un arī cena ir daudz draudzīgāka nekā, piemēram, Šveicē ražotajiem aptieku produktiem,» stāsta sporta ārsts, piebilstot, ka par zirgu smērēm pēdējā gada laikā interesējušies vismaz desmit viņa pacienti.

Nav brīnumlīdzeklis

«Cik man zināms, Krievijā ražotās zirgu smēres sākotnēji bija domātas cilvēkiem, vienkārši Latvijā tās ir vieglāk ievest un tirgot kā zirgu smēres – nav tik stingras regulas. Jo, lai tās varētu tirgot cilvēkiem, jāiziet ļoti stingrs un garš sertifikācijas process,» stāsta Nauris Laizāns, Sporta centra Kleisti zirgu veterinārārsts. Arī viņš savā praksē pārliecinājies, ka cilvēki tās ļoti veiksmīgi lieto gan pret reimatismu, gan pret muguras sāpēm, gan asinsrites uzlabošanai. «Visas šīs smēres ir uz dabīgu augu bāzes, pilnīgi neko sliktu tajās nesaskatu, taču es negribētu teikt, ka tās ir kāds brīnumlīdzeklis – jo ārstēšana ar tām jau īsti nenotiek. Tās tikai noņem sāpes, uz brīdi atvieglo,» skaidro veterinārārsts. Viņam pašam ir divi zirgi, savulaik arī jājis, tik pēc tam, kā pats saka, pārmeties uz veterināriju. Tāpēc viņš zina: zirgs ir daudz jutīgāks nekā cilvēks, un ne visu, ko lieto cilvēks, var smērēt virsū zirdziņam. Bet otrādi gan var.

«Zirgam lieto dažādas smēres, un cilvēki nereti nesaprot, kuru izvēlēties sev – vai sildošās, vai atvēsinošās, vai divkāršās iedarbības,» novērojusi Rīgas rajona Carnikavas pagasta zirgu staļļa Ekvi saimniece, vetārste Marina Žagata. Viņa uzsver, ka svarīgi būtu zināt, kāds efekts jāsasniedz, un tad izvēlēties atbilstošu ziedi. Ir jāuzmanās ar sildošajām ziedēm, jo ne visas kaites drīkst sildīt. Locītavu sāpju, sastiepumu, izmežģījumu un sasitumu gadījumos ļoti labas ir atvēsinošās ziedes, bet vismazāk nokļūdīties var ar divkāršās iedarbības ziedi – jo iesākumā vienmēr vajag atvēsināt, nav vēlams sildīt, un šī ziede tieši tā arī darbojas.

Nekādas ķīmijas

«Domāju, ka zinu, kas ir galvenais arguments, kāpēc šīs smēres praktiski bez jebkādas reklāmas tautā kļuvušas tik populāras – tāpēc, ka tajās praktiski nav nekādas ķīmijas. Ja sastāvā ir norādītas 33 homeopātiskās zālītes, tad tās visas tur arī ir,» apgalvo Astrīda Leone, Veda izplatītājfirmas Magnum Veterinārija klientu menedžere. Viņa pati ir bijusi šo produktu ražotnē – kompānijā Veda pilsētā Protvino Maskavas apgabalā. «Tas ir tehnoloģiski ļoti attīstīts uzņēmums ar

15 gadu pieredzi, laboratorijas tur ir Eiropas līmenī, un Krievijas mērogā Veda ir ļoti nopietna kompānija,» stāsta Astrīda Leone un priecājas, ka ir izdevies atrast tik labu Krievijas produktu, kas palīdz ne tikai zirdziņiem, bet arī cilvēkiem. «Kāds žurnālists no krievu preses pārmeta, kāpēc pārdodam cilvēkiem lopu smēres. Bet – mēs jau tās pārdodam zooveikalos, neviens jums neliek tās pirkt sev. Tā ir katra brīva izvēle – jūs taču varat iet uz aptieku un pirkt cilvēkiem sertificētos medikamentus,» uzsver Magnum Veterinārija klientu menedžere. Viņa gan norāda, ka četru gadu laikā, kopš šīs ziedes ienākušas Latvijā, reklāma no mutes mutē ir nostrādājusi tik perfekti, ka nu jau zirdziniekiem no visa piedāvātā klāsta tiek pārdoti vien trīs procenti – pārējo izpērk cilvēki savām vajadzībām.

«Skumji tikai, ka mums spiež iet uz Eiropas pusi. Es nesaku, ka Eiropā ir slikti produkti, vienkārši zinu, ka Krievijā ir ļoti, ļoti labas lietas, kuras ES dēļ nedrīkstam vest iekšā – jā, tūkstoškārt labākas par dažu labu ķīmiju, ko mums liek ievest no otras puses. Bet mēs esam priecīgi, ka cilvēkiem patīk mūsu piedāvātās zirgu smēres, ka tās strādā. Protams, pēc būtības tās nav domātas cilvēkiem, jo aktīvo vielu koncentrācija ir bišķiņ savādāka, taču cilvēks jau ir tas, kas izdara izvēli. Mēs varētu stāvēt uz ausīm, tās reklamējot, bet, ja tās nestrādātu, neviens taču nepirktu,» pārliecināta ir Astrīda Leone. Arī viņa pati lieto Veda zirgu smēres un neslēpj, ka viņas labsajūtas favorīte ir relaksējošā, ar lavandu.

Iekšķīgai lietošanai

Astrīda Leone stāsta, ka Veda ražo arī fitoželeju zirgu veselībai: anīsa – samazina saslimšanas risku ar elpošanas ceļu slimībām, veicina elpceļu attīrīšanos; melisas – nomierina; ehinacejas – stiprina novājinātu imunitāti, specifisko un nespecifisko aizsardzību pret vīrusu un bakteriālajām infekcijām; brūkleņu – mazina iekaisuma rašanās risku un nierakmeņu sindromu, mazina šķidruma krāšanos organismā un pampšanu.

«Esmu dzirdējusi ļoti labas atsauksmes par anīsu – cilvēki to ir izmēģinājuši un ar tā palīdzību tikuši vaļā no ļoti smagiem bronhītiem. Tāpat arī brūkleņu fitoželeja palīdzējusi atrisināt urīnceļu problēmas. Protams, atšķiras tikai devas: ja zirgam, kurš sver ap 600–700 kilogramu, dod 100 mililitrus, tad cilvēkam, kura svars ir ap 60–70 kilogramiem, pietiek attiecīgi ar 10 mililitriem,» skaidro Astrīda Leone. Viņa norāda, ka šajos fitopreparātos ir tikai dabīgas lietas – tie ir ārstniecības augu uzlējumi, kas homeopātiskajā aptiekā, iespējams, maksātu bargu naudu. Tiesa, zooveikalu plauktos fitoželejas nevar ieraudzīt, jo tilpumi ir milzīgi (2,4 l/Ls 17), un 99% tos caur izplatītājiem iegādājas zirdzinieki. Taču, ja ir interese, par tām var jautāt gan vetārstiem, gan zooveikalā pasūtīt.

***

VIEDOKLIS

Atšķiras tilpums un cena

Sandra VANCĀNE, farmaceite, BENU aptieka:

Ir zāles, kas ir paredzētas cilvēkiem, un ir zāles, kas ir paredzētas dzīvniekiem, pat konkrētai sugai. Lai zāles varētu lietot cilvēki, ir jābūt pierādītai to efektivitātei, drošībai, kvalitātei, kā arī jāparedz iespējamās blakusparādības. Ja nav informācijas par zāļu ietekmi uz cilvēka organismu, nav iespējams prognozēt to iedarbības rezultātu. Protams, cilvēki ir lietojuši un turpina lietot šīs veterinārās ziedes un gēlus, arī šampūnus, taču, tā kā mediķi to receptēs neizraksta, tas ir tikai uz katra paša atbildību.

Atceros, ka arī mana vecāmamma, kad vēl bija dzīva, ar kaut kādu ziedīti smērēja govij tesmeni un arī sev rokas sasmērēja – lai neplaisātu pirkstu starpas. Viņa ļoti priecājās, cik laba ir šī ziedīte. Tas bija jau padomju laikos.

Arī pie mums aptiekā ik pa laikam ienāk cilvēki, kuri meklē tieši «zirgu ziedītes», ir dzirdējuši, ka tādas ir, ka labi palīdz. Tad nu arī sakām, lai meklē veterinārajā aptiekā vai zooveikalā. Jā, tās ir lētākas nekā aptiekā nopērkamās smēres ar līdzīgu sastāvu, kas ir sertificētas cilvēkiem. Patiesībā nekas jauns jau nav izdomāts – arī aptiekā var nopirkt smēres ar tādiem pašiem sastāviem – ar piparu ekstraktu, ar kamparu, kas silda un atvieglo muskuļu sāpes, ar mentolu, kas atvēsina, ar arniku un kliņģerīti, kas dziedē un mīkstina, un tā tālāk. Tikai tilpums un cena atšķiras, un šī tilpuma un cenas sakarība arī spēlē noteicošu lomu. Piemēram, Capsicam – sildoša pretsāpju ziede ar kamparu muskuļu un locītavu sāpju atvieglošanai (30 g/Ls 3,78), Histalgan – pretiekaisuma un sāpes mazinoša ziede muskuļu, saišu un locītavu sāpju gadījumos (50 g/Ls 4,83), Cold gel ratiopharm – atvēsinošā ziede ar mentolu un eikalipta eļļu (150 ml/Ls 4,61), Mentholatum Balm ar mentolu (30 g/Ls 2,82), Venogēls ar kastaņu ekstraktu, arnikas tinktūru, kliņģerīšu tinktūru, ginko bilobas ekstraktu, piparmētru eļļu (40 g/Ls 4,63), Perskindol – gēls muskuļiem un locītavām ar divkāršu iedarbību, kas satur mentolu, priežu, bergamotes, apelsīnu, citrona, lavandas un rozmarīna eļļu (100 ml/Ls 6,74). Bet nav jau tā, ka medikaments aptiekā tiek sadārdzināts peļņas nolūkā. Lai to varētu pārdot aptiekā, tam jābūt nopietni pārbaudītam, tam jāatbilst visām prasībām, un tam savukārt vajadzīgs ilgs laiks. Tas šos medikamentu arī sadārdzina.

***

ZIRGU KRĒMI

• Krēmsbalzams locītavu aprūpei, pilnvērtīgai locītavu atjaunošanai pēc intensīvas slodzes, aktīvas darbaspējas saglabāšanai un paildzināšanai. Lieto problemātisku locītavu atveseļošanai, rehabilitācijas periodā pēc vieglām traumām un sastiepumiem – ZooVip, Veda (250 ml/Ls 8,50; 500 ml/Ls 11,96; 1000 ml/Ls 19,90)

• Meles atjaunojošs krēms ar āpšu taukiem un glikozamīnu. Āpša tauki ir unikāls dabas komponents ar 100% bio izmantojamību; tiem piemīt atjaunojoša iedarbība. Krēma sastāvā ir arī glikozamīns un Lkarnitīns, kas aktīvi piedalās saistaudu veidošanās procesos, un amaranta eļļa, kam piemīt spēcīga antioksidanta iedarbība – ZooVip, Veda (150 ml/Ls 7,40)

• ApiPRO gēlskrēms ar glikozamīnahondroitīna kompleksa analogu ādas kopšanai locītavu apvidū aktīvas noslodzes gadījumā. Tā sastāvā ir bišu maizes ekstrakts, propoliss, žeņšeņa sakne, smiltsērkšķis, purva vaivariņa dzinumi, maura sūrene, zirgkastaņa sēklas, sarkanā āboliņa ziedi, nātru lapas, parastās vīgriezes ziedi, liepziedi, dadža saknes, paegļa augļi, pieneņu saknes, tauksakne, apses mizas, purva vārnkāja, ceriņu ziedi, salvijas ēteriskās eļļas, antioksidantu komplekss, sezama eļļa – ZooVip, Veda (150 ml/Ls 7,40)

PĒC SASTĀVA

ZIRGU GĒLUS IEDALA

Atvēsinošs gēls – tas satur mentolu un eikalipta eļļu, un tas paredzēts ātrai muskuļu, locītavu un saišu relaksācijai pēc lielas slodzes. Tas mazina muskuļu un saišu sāpju jutību un palīdz pret hronisku kāju pampšanu – ZooVip, Veda (500 ml/Ls 10,99; 1000 ml/Ls 16,99)

Anti traumatiskas iedarbības atvēsinošs gēls ar zāļu ekstraktiem un mentolu paredzēts ātrai muskuļu, locītavu un saišu relaksācijai. Lieto pēc saišu un cīpslu sastiepumiem un sarāvumiem, pēc sasitumiem un hematomām (tikai gadījumos, ja nav bojāta āda) – ZooVip, Veda (500 ml/Ls 11,99; 1000 ml/Ls 15,99)

Sildošs gēls ar piparu ekstraktu un propolisu iekustina vielu apmaiņu muskuļos, novērš muskuļu sasprindzinājumu un uzlabo to apgādi ar skābekli.

Ieteicams lietot kā palīglīdzekli artrīta, reimatisma, klibuma, jostaskrustu radikulīta, perifērās asinsrites traucējumu ārstēšanai – ZooVip, Veda (500 ml/Ls 12; 1000 ml/Ls 17,99)

Atvēsinošs/sildošs gēls ar kamparu un mentolu. Līdzeklim piemīt divkārša iedarbība: pēc uzklāšanas tas ilgi un patīkami atvēsina un pēc tam mierinoši silda, tādējādi nodrošinot tonizējošu un nomierinošu efektu un uzlabojot apmaiņas procesus locītavās, saitēs un muskuļos. Lieto pēc sasitumiem, hematomām, sastiepumiem, tūskas, muskuļu atjaunošanai pēc pārpūles – ZooVip, Veda (500 ml/Ls 12,80; 1000 ml/Ls 18,50)

Relaksējošs gēls ar piparmētru un lavandu – ZooVip, Veda (500 ml/Ls 9,99;

1000 ml/Ls 15,99)

SERTIFICĒTI CILVĒKIEM

Kopš pērnās vasaras arī Latvijā var iegādāties «zirgu smēres» un «zirgu šampūnus», kas ir sertificēti cilvēkiem, taču tie daudz neatšķiras no tiem, kas paredzēti lietošanai zirgiem.

«Sastāvi ir praktiski vienādi,» izpētījusi kompānijas Zeldis [tā ir viena no vadošajām ārstnieciskās kosmētikas kompānijām Krievijā, dibināta 2005. gadā] ražotā Horce Force gēla sastāvu un to salīdzinājusi ar līdzīgas iedarbības veterināro gēlu, apgalvo BENU aptiekas farmaceite Sandra Vancāne. «Uz šo produktu iepakojumiem netiek norādītas aktīvo vielu devas. Bet, ja jau saka, ka zirgs ir jutīgāks nekā cilvēks, veterinārajās ziedēs šīs devas nevarētu būt daudz lielākas,» domā farmaceite.

Cits viedoklis ir cilvēkiem sertificēto «zirgu līdzekļu» izplatītājiem: savā interneta mājas lapā elit.lv viņi norāda, ka «diemžēl zirgiem domātie līdzekļi nav droši cilvēka veselībai, jo aktīvo komponentu koncentrācija tiek rēķināta uz dzīvnieka svaru», tāpat arī veterināro līdzekļu ražošanas tīrība esot daudz zemāka nekā cilvēkiem domāto līdzekļu ražošana. Un tā esot būtiskākā šo produktu priekšrocība – ka aktīvo sastāvdaļu koncentrācija tiek aprēķināta lietošanai tieši cilvēkam.

RELAKSĒJOŠS BALZAMSGĒLS LOCĪTAVĀM ieteicams pret sāpēm locītavās un audos, muskuļu sāpēm, reimatismu un sastiepumiem. Tas satur piparmētru eļļu ar augstu mentola saturu, kas uzlabo aktīvo sastāvdaļu iekļūšanu dziļajos ādas slāņos; vitamīnu E, kas ir stiprs antioksidants un palēnina ādas šūnu novecošanu; lavandas eļļu, kas sniedz vispārēji tonizējošu darbību – Horce Force, Zeldis, Krievija (500 ml/Ls 12,70)

TONIZĒJOŠS GĒLS KĀJĀM ar kamparu un zirgkastaņu un medicīniskās dēles ekstraktiem. Tas stiprina vēnu sieniņas, veicina asinsriti un novērš venozo sastrēgumu un smaguma sajūtu kājās. Sastāvā: bērza lapu ekstrakts, eikalipta ēteriskā eļļa, propoliss, rozmarīna ekstrakts, krustnagliņu ēteriskā eļļa – Horce Force, Zeldis, Krievija (500 ml/Ls 12,70)

ŠAMPŪNUKONDICIONĒTĀJU iesaka, ja mati ir sausi un nespodri, ir bojāti, šķeļas un lūst, izkrīt. Tā sastāvā ir: lanolīns, kas aizsargā ādu no izžūšanas, bieži mazgājot matus; kalogēns, kas atjauno mata struktūru visā to garumā, mitrina un aizsargā mata stumbra dabisko apvalku; provitamīns B5, kas veido aizsargplēvi – tā pasargā matus no mitruma zuduma – Horce Force, Zeldis, Krievija (500 ml/Ls 12,70)

BALZAMSSKALOTĀJS ar kolagēnu un provitamīnu B5 piemērots profesionālai un saudzīgai matu kopšanai. Iesaka bojātu matu struktūras ātrai atjaunošanai, pret matu izkrišanu – Horce Force, Zeldis, Krievija (500 ml/Ls 12,70)

Izklaide

NRA kopā ar LMT Viedtelevīziju aicina šodien, 6. jūlijā, no plkst. 11.00 sekot līdzi tiešraidei no 10. sarunu festivāla LAMPA skatuvēm DOTS, APGAISMO, UZZIBSNĪ, kā arī no Swedbank Ilgtspējas un Ziemeļsalas skatuvēm. Festivāla tiešraides šodien noslēgsies ar tradicionālo politiķu CEPIENU.

Svarīgākais