Padomi, kā ievērot gavēni

Gavēni simboliski uzskata par atturēšanās laiku. Viens to ievēro reliģisku motīvu vadīts, koncentrējoties uz savas dvēseles veselību, otrs – vēlmē attīrīties un uzlabot fizisko pašsajūtu, kāds cits – pamainot ēšanas paradumus, cer atbrīvoties no liekā svara, vēl kāds – apzināti sevi ierobežojot, audzina savu dvēseli un garu, bet vēl kāds cits šai laikā mēģina ieklausīties sevī un pārvērtē dzīves jēgu.

Gavēt vai negavēt? Lielais gavēnis sākas rīt.

Neēst līdz 28. martam

Gavēšana ir pašsaprotama pasaules lielāko reliģiju un dzīves filozofiju sastāvdaļa, un kristieši gavēšanu uzskata par simbolisku gatavošanos Jēzus augšāmcelšanās svētkiem – Lieldienām. Tā ilgst no Pelnu dienas, kas būs rīt, līdz Zaļajai ceturtdienai (28. martam), kas ir aptuveni 40 dienas un kas atbilst laika periodam, ko Jēzus Kristus gavējot pavadīja tuksnesī.

Lielā gavēņa laikā cilvēki tiek aicināti ievērot mērenību, un dažādu konfesiju un reliģiju novirzienos ir dažādas prasības: nedrīkst ēst gaļas ēdienus un lietot uzturā piena produktus, olas (katoļiem ir atļauts piektdienās ēst zivis), bet viens no stingrākajiem gavēņiem pieprasa, lai tā laikā pilnībā atteiktos no pārtikas un tiktu dzerts tikai ūdens un zāļu tējas.

«Ja cilvēks ir reliģiozs, protams, viņš pats zina, kā ievērot gavēni, taču no uztura zinātnes viedokļa badoties ilgāk par trim dienām nudien nav ieteicams, jo organisms, nedabūjis ierasto barību, sāk stresot, ieslēdz bada režīmu, un tas negatīvi ietekmē vielmaiņu – tā palēninās, un organismam kopumā tiek nodarīts liels kaitējums, kas vēlāk var novest pat pie liekā svara,» norāda Vakcinācijas centra uztura speciāliste Ksenija Andrijanova, uzsverot, ka ilgstoša badošanās var saasināt hroniskas kaites vai radīt jaunas veselības problēmas.

Ja mērķis ir kilogrami

Ja gavēnis tiek uztverts ar mērķi samazināt svaru, uztura speciāliste iesaka nevis gaidīt Pelnu dienu, bet vienkārši pārkārtot savu ēdienkarti – lietot uzturā vairāk dārzeņu, atteikties no konditorejas izstrādājumiem un neveselīgiem našķiem, varbūt arī paskaitīt uzņemtās kalorijas. Un to sākt darīt var jau šodien. Nevis vienā dienā pēkšņi pilnībā atteikties no gaļas, zivīm un piena produktiem.

Kas attiecas uz gaļu, uztura speciāliste Ksenija Andrijanova uzskata, ka mūsdienu globalizētajā pasaulē cilvēks bez tās var iztikt – jo jebkurā gadalaikā ir iespējams dabūt visus iespējamos produktus. «Protams, ja cilvēks dzīvo laukos un viņam nav pieejami svaigi augļi un dārzeņi, tad atteikties no gaļas būtu diezgan muļķīgi. Bet, ja dzīvojat pilsētā, kur lielveikalos ir viss, ko vien var vēlēties, bez gaļas var mierīgi iztikt. Protams, gaļa satur B grupas vitamīnus un neaizstājamās aminoskābes, kas ir nepieciešami organismam, tāpēc tās jāaizvieto – ar augu valsts olbaltumvielām, kas ir pākšaugos, ar augstvērtīgām augu eļļām – linsēklu, olīveļļu, ar dārzeņiem, putraimiem, riekstiem. Un papildus jālieto uztura bagātinātāji ar dzelzi un B vitamīnu.»

Uztura speciāliste atklāj, ka viņa pati gavēni neievēro, jo uzskata, ka tā pamatā ir jābūt reliģiskai pārliecībai. «Gavēņa būtība jau nav atteikšanās no konkrētiem produktiem. Tā ir atturēšanās, atteikšanās, sevis ierobežošana, cīņa ar sevi – lai kļūtu par labāku cilvēku,» domā Ksenija Andrijanova. Tāpēc tiem, kuriem arī apakšā nav nekāda reliģioza pamata, viņa iesaka atturēties varbūt vismaz no kafijas, smēķēšanas, alkohola – arī no glāzes vīna pie vakariņām, piemēram. «Arī vīns satur kalorijas, turklāt palielina ēstgribu, bet, no tā atsakoties, gan mazāk kaloriju uzņemsiet, gan mazāk gribēsies ēst, un rezultāts būs tikai pozitīvs.»

Varbūt nolaist asinis

Bieži vien gavēnis tiek uztverts kā sevis attīrīšanas procedūra, taču badošanās noteikti nav labākais veids, kā atbrīvot organismu no uzkrātajiem sārņiem. Tam piemērotākas ir īpaši izstrādātas attrīšanās programmas vai vienkārši, kā saka homeopāte Dace Gaile – asins nolaišana, kas veselībai nāk par labu jebkuram. «Asins nolaišana ir izcila lieta! Es pati divreiz dzīvē esmu zaudējusi ļoti daudz asiņu, un šīs abas reizes man devušas šo atklāsmi – ka pēc tam prāts kļūst izteikti skaidrāks, atgriežas enerģija un ir lidojums.»

Homeopāte uzsver: attīrīšanās – vai tā ir pirms Lieldienām vai reizi mēnesī, vai reizi nedēļā – ir pozitīva jebkurā gadījumā. Bet tikai katrs pats vislabāk zina, kas viņam der, kas – neder.

«Vai šajā gripas laikā, kad organisms jau tāpat ir piekusis no ziemas un saules trūkuma, no stresa, no lielās darba slodzes, studenti – no eksāmeniem, es nezinu, vai ir pareizi uzsākt gavēšanu un neēst pilnīgi neko. Vai cilvēkam, kas ir gaļēdājs, tagad atteikties no gaļas? Nedomāju, ka tas būtu gudri,» saka Dace Gaile, aicinot ikvienu vispirms ieklausīties sevī pašā un atcerēties, ka gavēņa galvenais mērķis ir attīrīt prātu un dvēseli. Tāpēc viņa iesaka šai laikā vairāk padomāt par garīgām lietām un mazāk – par vēdera baudām.

Svarīgi ieklausīties sevī

«Ieklausīties sevī svarīgi arī tādēļ, lai, pabeidzot gavēni, nav jāsāk nopietni ārstēties, jo kādam sārņi kaut kur sakustējušies, kādai sākas menstruālie traucējumi... Gavēt var pie stipras veselības,» norāda homeopāte, uzreiz gan piebilstot, ka dažkārt gavēnis palīdz arī pie ļoti vājas veselības, atbrīvojot no nopietnām slimībām.

«Es zinu arī tādus gadījumus, kad cilvēki, kas Sibīrijā tika turēti badā, atgriežoties Latvijā un nokļūstot labā maizē, ātri vien saslima un slimības ņēma virsroku. Tāpēc tas nav tik viennozīmīgi, ka gavēnis – tas ir labi, visi darām tā, vai arī – tas nav labi un tagad to aizliedzam,» spriež Dace Gaile. «Tas ir tāpat kā dzert vai nedzert trīs litrus ūdens dienā – tas arī katram jājūt pašam. Vienam to vajag, bet citam no trim litriem šķidruma ir pārgurušas nieres un aiztūkušas acis. Nav vienas receptes visiem. Homeopātijā jau arī nav vienas receptes visiem, katram jāmeklē individuāla pieeja,» skaidro pieredzējusī homeopāte.

Viņa atgādina, cik ideālos apstākļos mēs šeit, Latvijā, dzīvojam. «Mēs izejam cauri četriem gadalaikiem, un mums ir pilnīgi visa produktu gamma, kas cilvēkam vajadzīga. Ziemā mums ir skābi kāposti, kur ir dzīvs C vitamīns, mums ir putraimi, kur ir B vitamīns, mums ir īsta rupjmaize, es nerunāju par fabrikās ražotajām. Es nerunāju arī par čipsiem un eļļainiem ēdieniem, par garšas pastiprinātājiem un E vielām, kas tiek uzņemtas nenormāli lielos daudzumos. Tāpēc vien ir vajadzīga attīrīšanās.»

No saskābušām domām

Lai attīrītu organismu, homeopāte Dace Gaile iesaka divus mēnešus padzert Fito Preparātu piedāvāto Organisma atjaunojošo tēju, kuras pamatā ir 3000 gadu sena Tibetas recepte (tās sastāvā ir asinszāles laksti, kumelīšu un kaķpēdiņu ziedi, bērzu pumpuri un meža zemeņu lapas).

«Man patīk arī ķiploki uzlējumā: tie tīra asinsvadus. Bet gripas laikā ļoti laba ir mana recepte: vienādās devās biešu sula, dzērveņu sula un medus; visu sajauc, tur ledusskapī un lieto pa ēdamkarotei 3–4 reizes dienā,» stāsta Dace Gaile, uzsverot, ka vispirms ir jādomā par to, kā nostiprināt veselību, nevis – kādas zāles lietot. «Daudzi domā: apēdīs tableti un būs labāk. Nē, būs tikai sliktāk! Būs atkal cita problēma,» norāda homeopāte, sakot, ka daudzi cilvēki ir baigi dumji: domā, ka kāds atbildēs par mūsu veselību. Nē, tikai un vienīgi mēs katrs pats par to esam atbildīgi.

«Ir ļoti, ļoti jādomā, ko mēs ikdienā ēdam un dzeram, un ir svarīgi sakārtot organismu tā, lai tajā nebūtu skābas vides – jo skāba vide rada iekaisumus. Slimības rodas arī no saskābušām domām, tāpēc gavēņa laikā ir ārkārtīgi svarīgi ne tikai miesu, bet arī garu attīrīt – no sliktām domām, no naida, no dusmām un strīdiem, no aizvainojuma, no skaudības. Tas ir ļoti būtiski.»

Izlaidies līdz nepazīšanai

«Pavasara gavēnis jau no senseniem laikiem bija nepieciešamība, jo rudenī sarūpētais – burkāni, sīpoli, ķiploki, kāposti, kāļi, rutki, kartupeļi, topinambūri, selerijas, pētersīļi, graudi, vītināta un sālīta gaļa, sālītas vai pūdētas zivis, kaltētas sēnes, skābēti kāposti, sālīti gurķīši, mājas konservi, zāļu tējas – jau gājis mazumā, un cilvēkam bija rūpīgi jāplāno, cik ēdamā vēl atlicis līdz jaunai ražai. Gan tai, kas no zemes nāks ārā pavasarī, gan tai, kas būs novācama tikai rudenī. Tas bija normāls dzīves ritms, piepildīts ar aktīvu fizisko darbu, agru celšanos un agru iešanu gulēt,» stāsta makrobiotikas speciālists Roberts Lācītis. Šodien, viņaprāt, cilvēks savu prātu un ķermeni ir izlaidis līdz nepazīšanai. «Veikali ir pārpilni ar enerģētiski tukšiem un dzīvībai nederīgiem ēdieniem, ar rafinētiem, sintētiskiem un mākslīgi ražotiem smaržīgiem produktiem. Tāpēc arī rodas daudz dažādu audzēju, diabēts, kaulu problēmas un tā tālāk,» viņš domā.

«Cik tīrs un veselīgs ir ēdiens, tik tīras un veselīgas ir asinis. Un, ja asinis ir veselīgas (ar normālu pH 7,45 līmeni), arī viss pārējais ķermenis ir vesels, kustīgs, seksīgs un laimīgs. Un arī nervu sistēma tad ir kārtībā – pazūd nogurums, depresija, agresija, nomāktība un atkarības, un cilvēks kļūst aktīvs un dzīvespriecīgs,» uzsver Roberts Lācītis.

Dusmojies uz sevi

«Pirms pieķēzīt savu organismu, iemācies attīrīties,» ikvienam iesaka makrobiotikas speciālists. Viņš norāda: gavēnis ir laiks, kad mēs nokratām no sevis visu sastāvējušos, sasmakušo, veco un atmirušo. Tas ir vajadzīgs, lai mēs iegūtu iespēju dzīvot. Dzīvot ar plašu vērienu, aktīvi un interesanti – tā, kā mēs esam radīti.

«Vissmagākais ir 40 dienu gavēnis pirms Lieldienām, un tas nozīmē izņemt no uztura dzīvnieku, putnu un zivs gaļu, olas, arī piena produktus, eļļu. Cilvēkiem, kas saka, ka to nevar izturēt, varu ieteikt vienu diētu, ko var iegādāties jebkurā aptiekā – tas ir plāksteris, ar ko aizlīmēt muti. Priekšā mazu caurumiņu salmiņam, caur kuru nedēļu ēst tikai tīru ūdeni,» stāsta Roberts Lācītis. Viņš pats savulaik – 11 gadu – nelietoja uzturā gaļu, piena produktus neēda sešus gadus. Tā arī iekrājās pieredze, ko ēst, lai ziemā sasildītos. Tagad viņš praktizē tauku uzņemšanu uz ziemu un – kā, sagaidot vasaru, no tiem atbrīvoties.

«Ko par gavēni saka vecajie? Cilvēkam dabiski ir just izsalkumu. Tomēr ir jāēd, lai uzturētu dzīvību, nevis iekārei un pārēšanai. Cilvēkam dabīgs ir miegs, bet ne ilga gulēšana, kas padara prātu trulu un ķermeni slinku. Turpretī neliela bezmiega sajūta attīra prātu un uzlabo ķermeni. Dabiski ir arī dusmoties, bet ne emociju varā. Dusmojies uz sevi un saviem netikumiem – tikai tā cilvēks var uzlabot savu veselību un atbrīvoties no iekāres,» norāda makrobiotikas speciālists.

***

GAVĒŅA ĒDIENKARTE

Avokado salāti ar sezonas ekoloģiskajiem dārzeņiem, pasniegti pitas maizē

Vajadzēs: avokado, sarkano papriku, ķirštomātus, svaigu gurķi, baziliku, olīveļļu, augu eļļu, miltus, raugu, sāli, piparus, cukuru un rukolu

• Vispirms pagatavo pitas maizi (picu mīklu). Tai vajadzēs (1 gab.): 40 g miltu, 10 g rauga, 10 ml ūdens, 5 ml augu eļļas, cukuru un sāli. Visu ieber traukā un samīca, līdz izveidojas viendabīga masa;

atstāj uz 20 minūtēm un tad ar mīklas rulli izrullē apaļu formu; cep cepeškrāsnī (250 º) sešas minūtes

• Atsevišķi sagriež salātu sastāvdaļas – avokado, gurķi, papriku, ķirštomātus; liek bļodā, pārber ar rukolu, pievieno sāli, piparus un bazilika eļļu (baziliku sablendē r eļļu un nedaudz citrona sulas)

• Gatavos salātus kārto pārgrieztā pitas maizē; dekorē ar cukurzirņu dīgstiem

Marinēta krāsnī cepta paprika ar dārzeņu sacepumu un ziedkāpostu mērci

Vajadzēs: papriku, kabaci, selerijas sakni, ķiploku, zilo sīpolu, ziedkāpostu, augu eļļu, sāli, piparus, cukuru, sviestu un pienu

• Veselu papriku aplaista ar eļļu un cep cepeškrāsnī (200 º) 15 minūtes

• Pa to laiku sagatavo dārzeņus cepšanai (sagriež sev vēlamā formā) un cep nelielā eļļas daudzumā zeltainus; pievieno sāli, piparus, nedaudz cukura un, neilgi pirms dārzeņi ir gatavi, tiem pievieno

sviesta pikuci

• Atsevišķi pagatavo ziedkāpostu mērci: uz pannas apcep sīki sagrieztus ziedkāpostus, pievieno pienu un vāra, līdz ziedkāposti ir mīksti;

sablendē un pavāra, līdz iegūst vajadzīgo biezumu (var pievienot kausēto sieru)

• Krāsnī izceptajai paprikai izņem sēklotni, noņem miziņu, sapilda ar sagatavotajiem (saceptajiem) dārzeņiem un ieliek uz piecām minūtēm krāsnī

• Pasniedz ar ziedkāpostu mērci un dekorē ar zaļumiem

Citrusaugļu sorbets ar augļiem un piparmētru karameli

Vajadzēs (vienai porcijai): laimu, citronu, apelsīnu, 200 g cukura, 20 g vaniļas cukura, banānu, kivi, 15 g medus, 30 g piparmētru ledeņu

• No apelsīna izspiež sulu, ielej katliņā, pievieno nedaudz ūdens un apelsīna miziņu, uzsilda, pievieno cukuru, atdzesē un sasaldē

• Sasalušo masu sadala mazākos gabalos un sablendē; liek atpakaļ saldētavā (lai iegūtu īsto konsistenci, to samaļ)

• Tāpat pagatavo laimacitrona sorbetu, tikai tam pievieno vēl arī vaniļas cukuru

• Piparmētru konfektes sablendē pulverī un caur sietiņu plānā kārtiņā uzsijā uz cepamā papīra;

cep cepeškrāsnī (180 º) sešas minūtes; atdzesē, un skaists, garšīgs dekors ir gatavs

• Uz šķīvja kārto iepriekš sagatavotus augļus, ar saldējuma karoti liek sorbertu un dekorē ar piparmētru karameli

IEGAUMĒJIET!

• Atsakoties no gaļas, jāēd vairāk dārzeņu un putraimu, ēdienkartē jāpalielina pākšaugu un sojas daudzums

***

10 IETEIKUMI VIEGLAM GAVĒNIM (ar noteikumu, ja ir laba veselība)

1. Atbrīvojieties no gaļas, olām, rauga maizes, rafinētas eļļas un ceptiem ēdieniem

2. Izvēlieties piena produktus, labāk gan kazas, jo govs piens veicina gļotu rašanos cilvēka organismā

3. Ēdiet zivis, vislabāk – vietējās. Upes, ezera un līča vai jūras – sautētas, tvaicētas, vārītas, mazsālītas, sālītas

4. Lietojiet uzturā vairāk pākšaugu, jo īpaši – sojas pupiņas, jo tās ir vienīgās pupiņas pasaulē, kas spēj aizvietot gaļu

5. Ēdiet dažādi gatavotus dārzeņus – blanšētus, apvārītus, vārītus, sautētus, tvaicētus, krāsnī gatavotus, skābētus, mazsālītus. Arī svaigus – dažādus dīgstus un zaļos lociņus

6. Neaizmirstiet par riekstiem un sēklām, bet ne vairāk kā 1–2 saujas nedēļā

7. Izvēlieties kaltētus un mērcētus augļus un ogas. Ja nu kādam pagrabā vēl ir vietējie āboli, tad tie ir vislabākie. Arī dzērvenes, pīlādži, kadiķogas, irbenes, un smiltsērkšķi

8. Dzeriet tēju, kurā savārīti meža aveņu kāti, grauzdētu veselo miežu kafiju, citrona ūdeni, vienkārši tīru ūdeni

9. Ēdiet 5 reizes dienā un esiet fiziski aktīvi!

10. Katru dienu uzdziediet kādu jautru dziesmu!

IETEIKUMI STIPRI ATTĪROŠAM GAVĒNIM

Uzturā lietojiet tikai:

1. Graudaugus (50–60% no dienas uztura devas), vārītus ūdenī, mīkstā biezputrā;

vislabākie ir mieži, griķi un prosa

2. Sezonas dārzeņus (20–30%), dažādi gatavotus

3. Zupas (5–10%) no dārzeņiem, graudiem, pākšaugiem, sēklām, riekstiem, skābiem kāpostiem

4. Jūras kāpostus, pākšaugus, augļus, medu, stēviju, ogas, jūras sāli, melnos piparus, sildošās garšvielas, zāļu tējas, dīgstus un zaļumus (5–10%)

NEIESAKA

✗ grūtniecēm un māmiņām bērna zīdīšanas laikā

✗ bērniem līdz 12 gadu vecumam

✗ no diētām, slimībām, antibiotikām, radiācijas un dažādiem medikamentiem nogurdinātiem cilvēkiem

✗ vecāka gadagājuma cilvēkiem, ja viņi līdz šim nekad nav ievērojuši gavēni

✗ cilvēki ar anēmiju nedrīkst atteikties no gaļas

✗ cilvēki ar smagām kaitēm, piemēram, vēzi, nedrīkst ierobežot uztura daudzumu

✗ profesionāliem sportistiem

Izklaide

Īsi pirms došanās rudenī plānotajā akustiski romantiskajā koncerttūrē “Vēstule  Tev”, Samanta Tīna izdevusi dziesmu “Nav nevienas saules”, kas ir “smeldzīgs stāsts par abpusēju mīlestību, kam liktenis nav lēmis būt.” Singlam tapis arī atbilstošu noskaņu veidojošs liriku videoklips.

Svarīgākais