Kopā ar Latvijas nacionālās operas orķestri koncertēs leģendārais krievu diriģents Jurijs Simonovs

27.novembrī cikla "Krievu mūzikas pērles" otrajā koncertā Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri diriģēs leģendārais krievu diriģents Jurijs Simonovs.

Savukārt pie klavierēm šajā koncertā sēdīsies mūsu pašu nu jau starptautisku atzinību ieguvušais pianists Andrejs Osokins.

Koncerta programmā būs Mihaila Gļinkas "Valsis-fantāzija si minorā", Sergeja Rahmaņinova "Otrais koncerts klavierēm ar orķestri do minorā op. 18" un Pētera Čaikovska simfonija "Manfrēds" si minorā op. 58

Diriģents Jurijs Simonovs mācījies Ļeņingradas konservatorijā pie Nikolaja Rabinoviča un bijis Jevgeņija Mravinska asistents Ļeņingradas filharmoniskajā orķestrī. 1968. gadā, uzvarot Svētās Čečīlijas diriģentu konkursā Romā, Simonovs kļuva par pirmo krievu diriģentu, kurš uzvarējis diriģentu konkursā Rietumos. Pēc debijas ar "Aīdu" Maskavas Lielajā teātrī 1969. gadā, viņš kļūst par teātra galveno diriģentu - jaunāko un reizē arī ilglaicīgāko teātra vēsturē, jo strādāja tur līdz 1985.gadam. Viņa darbības ievērojamākie panākumi bija Riharda Vāgnera operu atgriešana repertuārā pēc 40 gadu pārtraukuma, kā arī vairākas neaizmirstamas teātra turnejas - uz Parīzi, Japānu, Vīni, Ņujorku, Milānu un Vašingtonu.

1982.gadā maestro Simonovs debitēja Lielbritānijā - Koventgārdena operā ar Čaikovska "Jevgeņiju Oņeginu", kā arī koncertā ar Londonas Simfonisko orķestri. Kopš tā laika diriģents ir strādājis ar visiem britu vadošajiem orķestriem. Amerikā Simonovs debitēja ar Bostonas Simfonisko orķestri un Losandželosas Filharmonisko orķestri 1989.gadā, kam sekoja debijas Losandželosas operā, Sanfrancisko operā, sadarbība ar Monreālas Simfonisko orķestri un daudziem citiem Amerikas vadošajiem orķestriem. Pēdējo divu desmitgažu laikā turpinās arī maestro ciešā sadarbība ar Budapeštas operu, kur viņš katru gadu iestudē kādu Vāgnera operu.

No 1994. līdz 2002.gadam Simonovs bija Beļģijas Nacionālā orķestra muzikālais vadītājs, pēc tam kļūstot par orķestra goda diriģentu. Kopš 1998.gada viņš ir Maskavas Filharmoniskā orķestra galvenais diriģents, un kopš 2001. gada – Budapeštas Lista-Vāgnera orķestra muzikālais vadītājs.

Svarīgākais