Rītvakar Eiropas pirmizrādi piedzīvos filma par leģendāro kino režisoru Marku Forsteru

Jau rītvakar televīzijas kanāla "Viasat History" skatītājiem būs iespēja baudīt dokumentālās filmas pirmizrādi Eiropā par leģendāro šveiciešu izcelsmes kino režisoru Marku Forsteru, kurš savu slavas gājienu Holivudā uzsāka režisējot oskaroto filmu "Monstru Balle". "Filmēt atļauts" - sniedz ieskatu šveiciešu režisora dzīvē, raugoties caur viņa daudzveidīgo garadarbu un personiskās dzīves likteņa pavērsienu prizmu.

Marks Forsters, viens no pieprasītākajiem Holivudas režisoriem, filmu "Monstru balli", uzņēma tikai 30 gadu vecumā. Filma ne tikai kļuva par starptautisku kases grāvēju, bet atnesa pirmo Oskaru arī aktrisei Hallei Berijai. Forsters uzņēmis arī tādas fantastiskas un augstu novērtētas filmas, kā "Meklējot Nekurzemi", "Izdomātā dzīve", "Pūķa laidējs" un 22. filmu Džeimsa Bonda ciklā - "Mierinājuma kvants".

Kļūt par kino režisoru Marks Forsters nolēma jau 12 gadu vecumā, kad vietējā Šveices kinoteātrī noskatījās Francisa Forda Coppola filmu "Apokalipse". Interesanti, ka viņš studiju gados knapi spējis nomaksāt sava pagrabstāva dzīvokļa īri. Arī pēc Ņujorkas Universitātes absolvēšanas Forsters ilgstoši nesekmīgi gaidīja savu pirmo darba piedāvājumu. Lai gan Forsteram neizdevās nevienu ieinteresēt, viņš nenogurstoši turpināja rakstīt filmu scenārijus. Līdz beidzot kāda filmu studija piedāvāja viņam darbu, taču Marks Forsters pārsteidzošā kārtā noraidīja šo piedāvājumu, atbildot, ka viņš labāk vispār neveidos filmas, nevis režisēs sliktu filmu.

Izklaide

Šova “X Faktors” aizvadītās sezonas uzvarētāja Emilija (Emilija Bērziņa) un reperis Reiks (Arvis Šķirus) laiduši klajā savu pirmo kopdarbu “Tikai ar Tevi”. Dziesmas izdošanai tika izvēlēts 19. septembris, kas ir Emilijas dzimšanas diena.