Atrasts skaidrojums ziemeļbrieža Rūdolfa sarkanajam degunam

Norvēģu un holandiešu zinātnieki gribējuši atrast skaidrojumu Santa Klausa palīga slavenā ziemeļbrieža Rūdolfa deguna sarkanumam, vēsta Agence France-Presse.

Gandrīz ikviens ir dzirdējis, ka pasaku tēlam ziemeļbriedim Rūdolfam ir spīdīgs, sarkans deguns. Zinātnieki rūpīgi pētījuši cilvēka un briežu degunu gļotādas,lai noskaidrotu tieši kas ietekmē ziemeļbriežu deguna krāsu. Kā izrādījies briežiem degunā ir par 25% vairāk kapilāru nekā cilvēkiem. Tieši blīvais asinsvadu tīkls apgādā organismu ar skābekli un palīdz kontrolēt ķermeņa temperatūru.

"Rūdolfa deguns ir sarkans tieši lielā sarkano asins ķermenīšu skaita dēļ, kā arī to pastiprinātai mikrocirkulācijai. Aukstumā un augstākajos atmosfēras slāņos velkot Ziemassvētku vecīša ragavas, lielāks asins pieplūdums palīdz saglabāt siltumu degunā. Turklāt blīvais asinsvadu tīkls arī palīdz regulēt ziemeļbriežu iekšējo temperatūru, jo šie dzīvnieki nesvīst. Fizioliģiski brieža deguns ir piemērots, lai elpotu Santa Klausa lidojumu laikā," pētījumu citē  British Medical Journal.                                                                          

Pētnieki izmantoja augstās tehnoloģijas - intravitālus videomikroskopus, lai izpētītu divu ziemeļbriežu asinsvadu tīklu un to salīdzinātu ar piecu cilvēku asinsvadiem. Eksperimentu laikā vienam no brīvprātīgajiem arī ļāva iešņaukt 100 miligramus kokaīna, kā arī tika novērota atšķirība pēc " ikdienā lietojamām ausu, kakla un deguna zālēm," minēts "British Medical Journal".

Pētījumu rezultāti patiešām atklāja, ka noteiktos laika apstākļos ziemeļbriežu deguns kļūst sarkans, turklāt termogrāfiskajā attēlā ir redzams, ka tas sasilst.

"Šie rezultāti atklāj leģendārā brieža Rūdolfa fizioloģiskās īpatnības. Faktorus, kas palīdz tam izsargāties no nosalšanas un regulē ziemeļbrieža smadzeņu temperatūru," norāda pētnieki.

Noskaidrots, ka lai nogādātu uz 100 miljoniem māju Santa Klausa dāvanas, briedim jātraucas ar ātrumu 1000 kilometri sekundē. Šāda ātruma radītā berze, diemžēl, ragavas ar visām dāvanām saberztu putekļos.

Svarīgākais