American Idol žūrijas skandalēšanās – reklāmas triks?

© Scanpix

Šova American Idol kārtējās sezonas raidījumus televīzijas kanāls Fox sāks demonstrēt tikai nākamā gada sākumā, taču jau tagad ierindas amerikāņi tos apspriež ne mazāk kā gaidāmās prezidenta vēlēšanas.

Un kā nu ne, ja viena no žūrijas loceklēm, tumšādainā repere Nikija Minadža, savu krietni pieredzējušāko kolēģi Meraiju Keriju ne tikai nosaukusi sliktos vārdos, bet it kā arī piedraudējusi nošaut. Amerikāņu mediji, kuri sākumā izplatīja ziņas par sensacionālo skandalēšanos, tagad, kad atmosfēra ir mazliet nomierinājusies, gan atzīst – tas viss izskatās pēc reklāmas trika, kura uzdevums ir pievērst uzmanību šovam.

Saimona Fullera izstrādātajam šovam, kas debitēja 2002. gadā, popularitātes kāpums patiešām ir nepieciešams. Reuters atgādina, ka šova ziedu laiki bija pagājušās desmitgades vidū – 2006. un 2007. gada sezonās katru American Idol pārraidi vidēji vēroja vairāk nekā 30 miljoni skatītāju, bet pērn viņu skaits jau bija sarucis vismaz uz pusi. Turklāt par aiziešanu no šova paziņoja divi slaveni, pazīstami un cienījami žūrijas locekļi – Aerosmith līderis Stīvens Tailers un dziedātāja un aktrise Dženifera Lopesa. Šajā šovā interesanti žūrijas locekļi nozīmē ļoti daudz, un American Idol pēc ilgām pārdomām nolīga gan 42 gadus veco Meraiju Keriju, kuras uzdevums ir pie ekrāniem pulcēt nostalģijas māktus mūzikas cienītājus, gan 29 gadus veco Nikiju Minadžu, kuras auditorija ir krietni jaunāka, turklāt aptver tumšādaino amerikāņu kopienu, gan 44 gadus veco Kītu Urbanu, kura personība interesētu pusmūža kantrimūzikas fanus.

Iepazīstināšana ar jaunajiem žūrijas locekļiem gan notikusi diezgan savdabīgā veidā. Jau oktobra vidū amerikāņu dzeltenajā presē parādījās ziņas, ka M. Kerija un N. Minadža satiek kā suns ar kaķi, bet pagājušonedēļ interneta portālā TMZ.com, kas specializējas slavenību dzīves atspoguļošanā, parādījās videomateriāls, kas esot tapis vienā no konkursantu noklausīšanās reizēm. Īsajā videomateriālā redzams, ka N. Minadža pilnā balsī kliedz uz M. Keriju, izmantojot visu bagātīgo reperu leksiku un, spriežot pēc visa, pārmetot kolēģei augstprātību un iedomību – par to vismaz liecina vārda «augstība» (kombinācijā ar necenzējamu epitetu) lietošana. M. Kerija kaut ko mēģina iebilst, bet diemžēl mikrofons no viņas atrodas par tālu un dīvas sacītais nav dzirdams.

Izrādījās, ka tas ir tikai sākums. Jau pēc pāris dienām televīzijas šova The View vadītāja Bārbara Voltersa atklāja jaunas strīda detaļas. M. Kerija stāstījusi, ka pēc ieraksta beigām N. Minadža vairāku liecinieku klātbūtnē nokliegusies: «Ja man būtu ierocis, es to maitu nošautu.» M. Kerija stāstījusi, ka šos draudus uztvērusi diezgan nopietni un pat nolīgusi papildu apsardzi. Asprāši gan ironizē, ka visiem apsardzes darbiniekiem vieta pie žūrijas galda vienalga neatradīsies, tādēļ šis piesardzības pasākums bija pilnīgi lieks. B. Voltersa mēģinājusi sazināties arī ar N. Minadžu, lai uzzinātu viņas versiju par notikušo, taču repere tā vietā ik pa laikam nopublicējusi kādu jaunu, indīgu ziņojumu savā Twitter kontā. No viņas savdabīgajā valodā rakstītā var saprast – M. Kerija apvainojusies par to, ka kāds no šova producentiem uzslavējis Nikijas darbu, nosaucot viņu par vienu no labākajiem žūrijas locekļiem šova vēsturē.

Publika gaidīja skandāla turpinājumu, taču šīs nedēļas sākumā radies iespaids, ka producenti pēc sava mērķa sasniegšanas (par American Idol taču runā) vairs nav ieinteresēti tracī. Izplatītajā oficiālajā paziņojumā ar amerikānisku patosu un liekulību vēstīts, ka tik labas un saskaņotas komandas neesot bijis visā šova vēsturē, producents Naidžels Laitgo atzinis ka «abas dāmas mazliet pāršāva pār strīpu», bet M. Kerija darīja zināmu, ka N. Minadža viņai piezvanījusi, tiesa, ne lai atvainotos, bet gan lai paziņotu, ka nekādu pretenziju neesot. Šķiet, ka arī pati repere ir sapratusi, kas noticis, jo kādā intervijā ANI viņa nikni sacījusi – ja producenti turpinās kūdīt M. Keriju uz konflikta turpināšanu, es pametīšu šovu. Tā kā to nevienam nevajag, var uzskatīt, ka skandāls ir izsmelts.

Svarīgākais