Mūziķi rīko Jāņus tiem, kuri Jāņus nesvin

© Publicitātes foto

Līgo svētki un Jāņi muzikālā ziņā, protams, nav tik kaitinoši kā Ziemassvētki, kad „džinglbelli” draud atskanēt pat no ledusskapja vai tostera mājās. Taču arī šajos svētkos atrodas alternatīvi domājoši ļaudis, kas piedāvā kopā pulcēties tikpat alternatīvi domājošiem, lai izbēgtu no Līgo svētku bieži vien teju uzspiestajām svinēšanas tradīcijām.

Pierīgā svinēs alternatīvie un plikie

Muzikālas un sportiskas netradicionālu vasaras saulgriežu garā ieturētas norises no 22. līdz 25. jūnijam interesentus gaida „Alternatīvajos Jāņos” Uzvaras līdumā netālu no Rīgas-Jelgavas šosejas. Jau trešo gadu Vecrīgas kafejnīca „Leningrad” līgot aicina tos, kas parasti vasaras saulgriežus nesvin, vai kas to nevēlas darīt šlāgermūzikas pavadījumā un izmantojot citus vidējam latvietim ierastos gada īsākās nakts sagaidīšanas „atribūtus” (izņemot alu, protams).

Šogad alternatīvie jāņabērni pulcēsies Uzvaras līdumā Olaines novadā. Līgo naktī par mūziku blues/punk un folkroka garā rūpēsies grupas „Adamsu famīlija” un „2tie”, un ir pilnīgi skaidrs, ka tās nedziedās ne par Jānīti, kas sit bungas staba galiņā, ne par zilo karbunkuli un tamlīdzīgām lietām. Akustisku priekšnesumu sniegs dziedātāja Aleksandra un ģitārists Igors no eklektiskā roka apvienības „Baltic Beach Band”. Somu dīdžejs Disco-Jew sola plašu prasmīgi miksētu dejojamu ritmu klāstu: no roka līdz electro, drum`n`bass un, iespējams, arī pārdesmit gadu senu funk un r`n`b garā ieturētu „melno” mūziku.

Gaidāms arī svinībās ierastais pliko skrējiens - šoreiz pa īpaši šim nolūkam darinātām laipām. Tāpat plānota arī visu muzicēt gribošo džemsesija, čigānu pirts, alkofutbola spēle, plunčāšanās netālajā karjerā, kā arī citas jautras norises. Ieejas maksas „Alternatīvajos Jāņos” nav, apmeklētāji dzīvos līdzpaņemtajās teltīs, svinību vietā darbosies pasaules mūzikas kroga „Bubamara” virtuve un kafejnīcas „Leningrad” bārs.

Lietuvā pulcēsies Baltijas „folkmetālisti”

Jau tradicionāli īsi pirms Līgo dienas kādi pāris autobusi ar trokšņainu publiku uz to klāja dodas Lietuvas virzienā – arī šogad 22. – 23. jūnijā kaimiņi aicina visus Līgo svinēt gribētājus no Latvijas braukt uz Varniai ciematu, kur skaistā Lūkstu ezera krastā notiks festivāls „Kilkim Žaibu”. Tas katru gadu pulcina vidēji ap 1500 folk- un smagās mūzikas fanu no visas Austrumeiropas un dēvējams par Baltijā lielāko folk/pagan metal mūzikas festivālu. Latviju šogad tajā pārstāv grupas „Auļi” un „Obscurus Orbis”, kā arī vēstures atveidošanas klubs „Ugunszīme”.

No citu valstu grupām piedāvājums ir vēl iespaidīgāks – pietiek pieminēt kaut vai „Melechesh” (it kā šī pie mums pāris reizes jau pabijusī grupa ir no Izraēlas, taču lietuviešiem nez kāpēc to labpaticies pieteikt kā brigādi no Nīderlandes), „Christ Agony” (Polija), „Taake” un „Helheim” (abas no Norvēģijas), „Trimonium” (Vācija), „Arkona” (Krievija), „Gospel Of The Horns” (Austrālija), „Metsatoll” (Igaunija), „Katedra” (Lietuva) un citas. Tātad - skanēs smagā metāla mūzika visām gaumēm, uzstāsies daudzas folkloras kopas un notiks seno cīņu klubu paraugdemonstrējumi. Ir daudz vietas fiziskajām aktivitātēm (vismaz tā stāsta tie, kas festivālā pabijuši iepriekšējos gados), tiks kurināti ugunskuri un skanēs dziesmas līdz pat rītam draudzīgā atmosfērā. Rezumējot: visu zemju (nu, vismaz Baltijas) pagāni, apvienojaties!

Svarīgākais