Mūziklā izdzied Sjūzenas Boilas dzīvi

© Scanpix

Anglijas pilsētā Ņūkāslā notikusi pirmizrāde mūziklam I Dreamed A Dream, kas vēsta par apbrīnojamo bijušās mājsaimnieces Sjūzenas Boilas muzikālo karjeru. Pēc izrādes divas dziesmas nodziedāja un vētrainas skatītāju ovācijas izpelnījās arī pati S. Boila, kura nebija uzstājusies kopš 2010. gada septembra, kad piedalījās koncertā par godu Romas pāvesta Benedikta XVI vizītei Lielbritānijā.

«Man patīk šis uzvedums, jo tā ir mūsdienu pasaka. Taču tas ir arī patiess stāsts, jo Pelnrušķīte beigās tomēr tika uz balli,» sarunā ar BBC sacījis mūzikla producents Maikls Harisons. Uzvedums ir balstīts uz S. Boilas sarakstīto autobiogrāfiju The Woman I Was Born To Be, tajā skan gan S. Boilas iemīļotās dziesmas, gan vairāki viņas pašas hiti. Galveno lomu mūzikā atveido Elēna Smita, kuras kandidatūru esot izvēlējusies pati S. Boila. «Viņas dzīve, protams, līdzinās pasakai, taču es negribēju šo stāstu pārsaldināt. Mani fascinēja tas, ko šī vienkāršā sieviete ir pārdzīvojusi savā mūžā. Mūziklā ir ievērots ļoti delikāts līdzsvars – lai to nospēlētu godīgi, jābūt gan jautrībai, gan lielam patosam,» sacījusi E. Smita, kura līdzdarbojusies arī scenārija izstrādāšanā.

AFP atgādina, ka S. Boila kļuva populāra, pateicoties šovam Britain’s Got Talent, lai gan pirmajā uzstāšanās reizē žūrijas locekļi par viņu pat ņirgājās. Tomēr dziesma I Dreamed A Dream ātri vien kļuva par vienu no skatītākajiem videomateriāliem, kas ievietots YouTube. Tiek lēsts, ka līdz šim laikam to noskatījušies aptuveni 500 miljoni cilvēku. S. Boila izdevusi arī trīs albumus, kuru kopējā tirāža sasniedz 16 miljonus eksemplāru. BBC vēsta, ka uz mūzikla pirmizrādi bija speciāli ieradušies S. Boilas fani no dažādām pasaules malām. Dziedātājas fanu kluba aktīviste, 68 gadus vecā Adelaides iedzīvotāja Pema Klegleta stāstījusi, ka skatītāju zālē ir pārstāvēti

20 ASV štati, Austrālija, Kanāda, Šveice, Slovākija, Īrija. Plānots, ka nedēļu mūzikls tiks izrādīts Ņūkāslā, bet pēc tam dosies 11 dienu turnejā pa Lielbritānijas un Īrijas pilsētām. Ja būs interese (un mūzikla autori nešaubās, ka tā būs), notiks izrādes arī citur Eiropā, Ziemeļamerikā un Austrālijā. S. Boila vismaz Lielbritānijas un Īrijas turnejas laikā plāno kāpt uz skatuves un nodziedāt pāris dziesmas pēc izrādes.

Izklaide

Kultūrvietā “Hanzas perons” pagājušās nedēļas nogalē norisinājās “Austras balvas 2024” pasniegšanas ceremonija, kas beidzās ar nelielu (daudziem pat lielu) pārsteigumu – par prestižās balvas ieguvējiem kļuva jau daudzus gadus nepastāvošā grupa “kuba”, kura šovasar izdeva pirms diviem gadu desmitiem radītus ierakstus. Kā tā? Pavērsim priekškaru.

Svarīgākais