Anmary izredzes izskatās cerīgas

© Publicitātes foto

Šonedēļ Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku, klātesot visu Eirovīzijas dalībvalstu delegāciju vadītājiem, tika izlozēta dziesmu uzstāšanās secība pusfinālos. Anmary piedalīsies pirmajā pusfinālā 22. maijā un uzstāsies ar ceturto kārtas numuru.

Pagaidām gan pusfinālu izlozes kārtība, gan tajos pārstāvēto dziesmu stilistika izskatās Latvijai labvēlīga – Beautiful Song patīkami izceļas uz pārējo fona.

Cerības uz īriem un krieviem

Uz šā gada starptautisko Eirovīzijas dziesmu konkursu Latvijas Televīzijas (LTV) darba grupa ir izvirzījusi teju vai slavenās basketbola izlases «tagad vai nekad» cienīgu saukli – beidzot mūsējiem jābūt finālā! Līdz ar to sīkumu sagatavošanās procesā nav un nevar būt. Baku izlozēta uzstāšanās secība, kas izskatās diezgan cerīga: pirmais pusfināls, ceturtais numurs. Kā Neatkarīgajai izteicās Eirovīzijas projekta producents Aigars Dinsbergs, ļoti labi, ka pirms mums uzstāsies grieķi, kas iesildīs publiku (tātad uzturēs interesi arī par nākamajiem), bet pēc Latvijas ir ielozējušies albāņi, rumāņi, šveicieši un beļģi, kuri nekad nav Eirovīzijā izcēlušies ar augstiem rezultātiem. Otrs – mūsu pusfinālā gan nav lietuviešu un igauņu, tātad uz kaimiņu balsīm varam necerēt, toties ir Īrija, kurā latvju bāleliņu ir pārpārēm. Cerēt varam arī uz islandiešu, somu, dāņu un krievu balsīm – šajās valstīs dzīvojošajiem parasti paticis Latvijas piedāvājums konkursā, turklāt, ar atvieglojumu nopūšoties, varam konstatēt, ka no tā saucamās Balkānu mafijas pirmajā pusfinālā ir tikai Melnkal-ne – pārējās bijušās Dienvidslāvijas republikas par savējiem balsos (un citus gremdēs) otrajā pusfinālā. A. Dinsbergs norādīja, ka arī stilistiski izklausāmies visnotaļ labi – citas valstis piedāvā lērumu balāžu, kā arī disko ritmus, līdz ar to Beautiful Song paliek atmiņā. Jāpiebilst, ka no katra pusfināla dalībai Eirovīzijas finālā kvalificēsies desmit dziesmas, kopumā finālā piedalīsies 26 valstis.

Naudas nav, nekur nebrauks

Diezgan satraucošas gan ir vēstis, ka pagaidām netiek plānota Anmary došanās kādās dziesmas popularizēšanas tūrēs – tam nav naudas. Šādas ziņas apstiprināja arī A. Dinsbergs: «Jā, budžetā nebija paredzēta nauda [šādiem braucieniem]. Taču grūti pateikt, vai tas vispār spēlē kādu lomu – statistika neapliecina to, ka tām valstīm, kas devušās šādās veicināšanas tūrēs, pēc tam [konkursā] būtu veicies īpaši labāk.» Nu, nu, Neatkarīgās apskatnieks te gan atļausies producentam nepiekrist, taču cits viņa teksts ir jāuzņem ar sapratni: «Iztiekam ar to, kas mums ir, jo vairāk jau mums nebūs.» Režisores Aijas Strazdiņas vadībā ir arī uzņemts Beautiful Song videoklips, kas tiks rādīts visās 43 Eirovīzijas konkursa dalībvalstīs, iepazīstinot skatītājus ar Latvijas pārstāvi un viņas izpildīto dziesmu. Kā zināja stāstīt

A. Dinsbergs, atsauksmes no citām valstīm esot gana labas – klips ir vienkāršs, taču sirsnīgs un dziesmas saturu labi izskaidrojošs. Tas veidots kā secīgu notikumu virkne, atainojot dziesmā ietverto stāstu par meitenes sapni nokļūt uz lielās skatuves – starp citu, kadros redzami arī Radio SWH vīti Ufo ar Fredi un citas pazīstamas personas, bet tam nav nekādas nozīmes, jo Rietumos viņi neko neizsaka. «Esmu gandarīta par galarezultātu. Ļoti īsā laika sprīdī – pāris dienās – tika paveikts milzīgs darbs, un es esmu ieguvusi vērtīgu pieredzi. Domāju, ka klips ir izdevies un Aija ir videoklipu režisore ar lielo burtu,» tā Anmary.

Tā pati, tomēr cita

Beautiful Song ir nedaudz pamainīta. «Gan pusfinālā, gan finālā redzēto Anmary variet aizmirst!» tā A. Dinsbergs. Pat dziesma kļuvusi nedaudz ātrāka, ieguvusi jaunu aranžējumu un dzīvajiem instrumentiem raksturīgo tīkamo skanējumu, pieslīpēts arī dziesmas teksts. Nebūs dejotāju, jo viņu funkcijas izpildīs fona dziedātājas, kuru sastāvs ir gandrīz pilnībā mainīts – uz Baku brauks pieredzējusī Līga Robežniece (savulaik pazīstama kā grupas Bingo vokāliste), Jeļena Matule (strādā naktsklubā Burlesque), Anna Žukova (vienīgā no Anmary panākumus guvušā finālistu sastāva) un Anita Levša (dziedājusi Ata Auzāna Oranžajā korī). Par tērpiem būs atbildīga talantīgā Indra Salcēviča, par horeogrāfiju – Santa Grīnfelde, bet riskantos priekšnesuma režisores pienākumus uzņēmusies Dace Pūce. Kā tas viss izskatīsies uz skatuves, redzēsim jau pēc diviem mēnešiem. Baku gaida Anmary!

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais